Son Teknoloji Gözlük Kanserli Hücreleri Gösteriyor

Kanserli hücreleri görmeye yardımcı gözlükle kanserli ve sağlıklı hücreleri ayırt edilmesi kolaylaşıyor.

Son Teknoloji Gözlük Kanserli Hücreleri Gösteriyor
18 Aralık 2015 Cuma 10:12

 Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde geliştirilen yüksek teknolojili gözlük, kanserli hücreleri görmeye yardımcı oluyor. Kanserli hücreleri parlak mavi şekilde gösteren gözlük cerrahlara yardımcı olabilir.

Halen isimlendirilmeyen giyilebilir teknoloji ilk kez, Barnes-Jewish Hastanesi Alvin J. Siteman Kanser Merkezi ve Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde kullanıldı. Normalde kanser hücrelerinin yüksek güçlü büyütmeyle bile gözlemlemek oldukça zor. İşte bu gözlük cerrahların kanserli ve sağlıklı hücreleri ayırt etmesine yardımcı olan bir teknoloji.

“Bu teknoloji halen geliştirilme aşamasında olsa da, hastalarda gözlediğimiz yararlar bizi cesaretlendirmeye yetti. Bu gözlük sayesinde ameliyata ilişkin ağrılar, güvenilmezlik ve kaygılar elimine edilebilir, ” diyor Doç. Dr. Göğüs Cerrahı Julie Margenthaler.


Normalde standart prosedürde kanserli tümör alınırken, bu tümörün etrafındaki sağlıklı dokularda gidebiliyor. Ayrıca buradan alınan biyopsi örnekleri patoloji laboratuvarına yollanarak eğer halen kanser hücresi kaldıysa alınması için ikinci bir ameliyat öneriliyor. İşte bu gözlük ilave cerrahi operasyonları azaltarak hasta üzerindeki stresi ve zaman kaybetmeyi engelleyebilir.

Dr. Margenthaler göğüs ameliyatlarının %20 ila %25’inin günümüzdeki görüntüleme teknolojisinin yetersizliği nedeniyle ikinci bir ameliyata ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Radyoloji ve biyomedikal mühendisliğinden Prof. Dr. Samuel Achilefu ve ekibinin geliştirdiği teknoloji, günümüzdeki video teknoloji ile kafa üstü monitörünü birleştiren teknoloji kanser hücrelerine tutturulan hedef molekül gözlüklerle görüntülendiğinde parlıyor. Yapılan araştırma Biomedical Optics dergisinde yayınlandı. Araştırmaya göre 1 mm çapındaki tümörler bile gözlenebiliyor.

Laboratuvar çalışmalarında farelerde indosiyanin yeşili verilen tümörler gözlük ve özel bir ışık sayesinde gözlemlendi. FDA onaylı bu işaretleyici sayesinde parlayan kanser hücreleri ve sağlıklı hücreler birbirinden ayrılarak tümör başarıyla alındı. Prof. Dr. Samuel Achilefu Onkolojik Görüntüleme Programı Çerçevesinde gözlüğü geliştirmek için farklı bir molekül için FDA onayını bekliyor. Teknolojinin sağlık sektörü için büyük potansiyeli olduğu belirtiliyor.

Kaynak: sciencedaily, gercekbilim.com



İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.