Sahte güneş gözlükleri nasıl anlaşılır?

UV engelleyici özelliği olmayıp sadece koyu renkli camları olan gözlükler katarakt riskini artırır.

Sahte güneş gözlükleri nasıl anlaşılır?
24 Ocak 2014 Cuma 06:00

 

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ alırken UV bilgilerini kontrol etmek gereklidir.UV bilgileri yoksa CE SERTİFİKASI olup olmadığına bakabilirsiniz.CE sertifikası varsa güvenli ve yeterli diye düşünebilirsiniz.

BAŞKA BİR BİLGİ YOKSA gözlüğünüz hakkında kesin olarak bir şey demek kolay değil.

 

UV KORUMASININ fiyatla da pek bir alakası yok bu sebeple maliyete de pek ODAKLANMAMAK lazım.MARKASI NE OLURSA olsun önemli olan güneş ışınlarına karşı sizi koruması.FİYATI,MARKASI veya ŞEKLİ sizi yanlış yönlendirmesin.

 

Gözlüğünüzün camlarını UV koruyuculuğunu dışardan bakışta anlamak pek mümkün değil.SAHTE GöZLüKLERİ ANLAMANIN TEK YOLU ULTRAVİYOLE TESTİ yaptırmak.
UV TESTİ YAPAN cihazları gözlükçülerde bulunabilir.

 

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ GEREKLİ MİDİR?
Küresel ısınma sebebiyle güneşli gün sayısı ve zararlı ışınlar giderek artmaktadır.Göze ulaşan zararlı ultraviyole (mor ötesi) ve kısa dalga boylu ışınlar gözde katarakt ve görme merkezinde 'sarı nokta' hastalığı diye bilinen görmeyi kalıcı olarak bozan hastalıklara sebep olabilir. Hatta makule dejeneresansı denilen bazı türlerinde tedavi imkanı olmamakta ve kalıcı körlüğe kadar gidebilmektedir.
Güneş ışınlarına doğrudan maruz kalma yanma, batma, kuruluk, sulanma, ışıktan aşırı rahatsız olma, göz kapaklarını açmada zorluk çekme gibi şikayetlere sebep olmaktadır.Güneş ışığına aşırı maruz kalan ve güneş gözlüğü kullanmayanlarda göz bebeğine doğru et yürümesi de oluşabilir.
UV engelleyici özelliği olmayıp sadece koyu renkli camları olan gözlükler katarakt riskini artırır.Bu gözlükler kullanıldığında göz bebeği genişlemekte ve buna bağlı olarak göze daha fazla UV ışığı girdiği için katarakt riski artmaktadır.


GÖZLERİMİZİ korumak için her türlü önlemi almamız gerekiyor. Güneş ışığına alerjisi olan kişilerde korunmanın en iyi yolu güneş gözlüğüdür. özellikle çocuklarda güneş gözlüğü alışkanlığı kazandırmak ultraviyole ışınlarının yarattığı zararlı ışınların erken yaşta önlenmesi bakımından önemlidir.

Güneş gözlüğü aksesuar değil bir sağlık malzemesi olarak kullanılmalı. Günümüzde gözlüklerin yanı sıra günlük hayatta sıklıkla kullandığımız lensler bile artık ultraviyole ışınlarını süzebilecek nitelikte hazırlanıyor. Ultraviyole korumalı kontakt lensler, güneş gözlükleriyle birlikte kullanıldığında katarkt riskini azaltıyor. Güneş gözlüğü tüm gözü kaplayan ve yanlardan dönen şekilde değilse yukarıdan gelen ışınları önleyemez. çalışmalar genellikle güneş ışınlarının gözlük kenarından geçerek göze ulaştığını göstermiştir.

Op. Dr. M. Erman EMRE


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.