Ramazan Ayında Göz Tedavisi Nasıl Yapılmalı

Tedavide kullanılan göz damlaları orucu bozmuyor.

Ramazan Ayında Göz Tedavisi Nasıl Yapılmalı
28 Haziran 2014 Cumartesi 09:18

Bugün on bir ayın sultanı Ramazan'ın ilk günü. Kelime anlamı olarak İslam barış, Müslüman da kendini Allah'a teslim eden ve insanlarla barış içinde yaşayan kimse demek iken son yıllarda İslam coğrafyalarında 400 yıl önceki Hıristiyan mezhep savaşlarının benzerleri vahşi bir şekilde sürüyor. Vatandaşlarımız, görevlilerimiz rehin alıp kaçırılırken, soydaşlarımız tehdit ve saldırı altındayken bu kutsal ayın ve yapılan ibadetlerin başta birbirine düşman edilen Müslüman âlemine ve tüm insanlığa barış ve huzur getirmesini diliyorum. Ramazan aylarında göz hastalıkları uzmanlık alanım ile ilgili en çok merak edilen konuları Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu ve İlahiyatçı öğretim üyelerinin de kabul ettiği şekilde paylaşmakta yarar görüyorum.

 

Damla, iğne, anjiyo orucu bozmaz

 

Abdest alırken ağız ve burun temizliği sırasında kullanılan su, nasıl orucu bozmuyorsa muayene sırasında damlatılan damlalar da, tedavide kullanılan göz damlaları da orucu bozmuyor. Özellikle glokom hastalarında, göz tansiyonu damlaları kesildiğinde ya da aksatıldığında giden görmeler geriye gelmiyor. Gözleri zaten etkilenmiş olan şeker hastalarında da, kan şekerinin açlıkta çok düşmesi ve toklukta aşırı yükselmesiyle oluşan dalgalanmalar da göz tabakalarında ödeme, kanamalara neden olarak görmeyi azaltabiliyor. Lokal anesteziyle yapılan ameliyatlar, gözden yapılan iğneler veya damardan kontrast madde verilerek yapılan anjiyolar da orucu bozmuyor. Ancak narkozlu ameliyatlarda serum veya kan verilirse ya da mineral ve vitamin iğneleri yapılırsa oruç bozuluyor.

 

Sigarayı bırakmak için fırsat

 

Bu Ramazan vesilesiyle ömür boyu sürecek bir sigara orucu, hastalık risklerini azaltmak için çok önemli bir fırsat. Sağlıklı ve huzurlu bir Ramazan dileklerimle...

 

OP. DR. O. MURAT UYAR
Göz Hastalıkları Uzmanı
[email protected]

 

Kaynak : aksam.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.