"Oyuncak Bu" Deyip Geçmeyin! Lazer Çocuğunuzu Kör Edebilir!

Avustralya'dan Üzücü Bir Örnek: %75 Görme Kaybı!

"Oyuncak Bu" Deyip Geçmeyin! Lazer Çocuğunuzu Kör Edebilir!
02 Şubat 2016 Salı 12:16

 

Avustralya'da gerçekleşen bir vakadan sonra Optometristlerden özellikle çocuklu aileleri ilgilendiren bir uyarı geldi: LAZERLER OYUNCAK DEĞİLDİR!

Meslek hayatını Avustralya'da sürdüren Optometrist Ben Armitage, gözlerindeki bir rahatsızlıktan dolayı kendisine başvuran 14 yaşındaki bir hastanın sıkıntısının kaynağına inince, birçok evde bulunan bu küçük "oyuncağın" hiç de masum olmadığını ortaya çıkardı.

Çok kısa bir süre de olsa gözüne lazer tutan çocuk görüşünün %75'ini kaybetti!

"Retinanın hemen arkasında, maküler olarak adlandırılan bölgede yanma yüzünden görme kaybı meydana geldi.”



Bahsi geçen bölge, detaylı görüşünün sağlanmasında etkin rol oynadığı için olayın görme kaybına etkisi yüksek oranda oldu.

Lazeri gözüne tuttuktan sonra hiçbir acı hissetmeyen fakat görüşünü kademeli olarak yitiren küçük çocuğun şu anki görme kaybı %75 seviyesinde. Doktorlar tedavi ile bu seviyeyi çekebildikleri kadar aşağıya çekmeye çalışıyorlar.

İşin kötü tarafı; gözleri asla eskisi gibi göremeyecek... Gözlükle bile!

Gözün yapısını basit olarak alt görseldeki gibi düşünün. Bir kamera objektifinden giren lazer ışığı, lensin ters açısı yüzünden temas ettiği noktayı yakıyor.

Maalesef ki lazerin etkilediği nokta ufaklığın okuma, araba kullanma gibi aktivitelerine büyük handikap getiriyor. Optometriste göre etkilenen bölgenin eski haline dönmesi artık imkânsız. Ne ilaç tedavisi ne ameliyat ile sağlık bir insan gibi göremeyecek hasta...

"Lazerler oyuncak değildir!"




Artık her yerde bulunabilen ve "el feneri" gibi kullanılan lazer işaretçiler ülkemizde de çok yaygın. İsteyen biri (ister çocuk ister yetişkin olsun) kolayca ve çok ucuza ulaşılabiliyor.

Çocuklar bu kadar kolay ulaştıkları lazerleri "şaka yapmak için" arkadaşlarının gözlerine tutabiliyor.

Kaynak: trend.mynet.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.