Kulakta kaşıntı, ağrı ve akıntının sebebi ıslaklıkmış!

Havuza ve denize girdikten sonra kulakların nemli kalması kaşıntı, şişme, akıntı, tıkanıklık ve ağrıya yol açıyor.

Kulakta kaşıntı, ağrı ve akıntının sebebi ıslaklıkmış!
25 Ağustos 2014 Pazartesi 14:14

 

Kavurucu yaz sıcaklarında rahatlamanın yolunu havuz ve denize girmekte buluyorsanız, kulaklarınızı iltihaplara karşı savunmasız bırakıyor olabilirsiniz. Su ve nem kulaklarınızda enfeksiyon oluşturarak kaşıntı, şişme, akıntı, kulakta tıkanma, duymada azalma ve şiddetli ağrıya yol açabilir. Alacağınız birkaç küçük önlem, kulak sağlığınızı koruyarak yaz aylarını keyifle geçirmenizi sağlayacaktır.

Memorial Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Hasan Yılmaz, yaz mevsiminde sıkça karşılaşılan dış kulak yolu iltihaplarından korunma yöntemlerini anlattı.

 

Deniz ve havuz enfeksiyon nedeni
Yaz ayları ile birlikte dış kulak yolu iltihabı (otitis eksterna) sıklığı belirgin artış gösterir. Bu artışın nedeni sık duş alma, sık denize ve havuza girmektir. Dış kulak yolunun rahat havalanamayan dar yapısı, ıslanınca tam kuruyamayıp nemli kalmasına yol açar. Eğer kişi sürekli neme maruz kalırsa, kolaylıkla enfeksiyonlara yakalanabilir. Özellikle yüzücülerde ve doğuştan dış kulak yolu dar olanlarda bu duruma daha sık rastlanır. Kulak kanalında kalan su nedeniyle bakteriler kanalda hızla üremeye başlar ve enfeksiyona neden olur.

 

Enfeksiyon şiddetlenmeden uzmana başvurulmalı
Erken belirti olarak kulakta hafif bir kaşıntı olur, saatler içinde de dış kulak yolunda şişme, akıntı, tıkanma, duymada azalma ve çok şiddetli ağrı başlar. Bazen hasta, bu belirtiler ve ağrıda şiddetlenme nedeniyle çene hareketlerinde ve çiğnemede bile zorluk çekebilir. Yaşlı, şeker hastası ve direnci düşük hastalarda enfeksiyon ilerleyerek malign otitis eksterna adı verilen ve kemik iltihabı ile seyreden daha şiddetli bir tabloya yol açabilir. Bu belirtilerin görülmesi durumunda vakit geçirmeden bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır.

 

Alacağınız birkaç basit önlem ile enfeksiyondan korunun

• Havuz veya deniz sonrası kulak, temiz bir peçete veya kağıt mendille kurulanmalı ve kesinlikle nemli bırakılmamalıdır.
• Bu temizleme işlemi sırasında kulağın çok karıştırılarak, dış kulak yoluna hasar vermemek önemlidir.
• Temizliğinden emin olunan havuz veya deniz tercih edilmelidir.
• Havuz suyundaki klor miktarı da bu hastalığa yakalanmada önemli bir etkendir. Havuz suyunda bulunan klor dış kulak yolunun asit/baz dengesini bozarak, daha kolay enfeksiyona yakalanmaya neden olur. Klorlamada, günışığından, kullanan sayısına, sıcaklıktan, suyun kimyasal yapısına göre dozajlama gerekir. Bu yüzden havuzun sürekli bakımı ve kontrolü önemlidir.

Tedavi için su ile temas ortadan kaldırılmalı
Bu hastalığın tedavisi için sık muayene; aspiratörle temizlik, uygun ilaç tedavisi, dış kulak yolundaki asit baz dengesinin sağlanması, ağrı kontrolü, şeker hastalığı gibi faktörlerin kontrolü, su ile temasın ortadan kaldırılması önemlidir.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.