Kontak lens nasıl yapılır ?

Bir kontak lens kullanıcısı olarak kontak lensler nasıl yapılır hiç merak etmiş miydiniz?

Kontak lens nasıl yapılır ?
17 Ağustos 2016 Çarşamba 08:50

Normal şartlarda gözümün içerisine en ufak bir toz zerreciği bile nüfuz ettiğinde gözümüz hemen rahatsız oluyor ve batma ya da yanma hissi meydana geliyor. Kontakt lensler nasıl yapılıyor ki, gözümüzde kocaman bir parça halinde yer alıyor olmasına karşın bize hiçbir rahatsızlık vermiyor ve fazlasıyla rahat hissettiriyorlar?

İşin özü her kontakt lens yapılırken aynı maddeden faydalanılmıyor. Bazı maddeler özelliği gereği aylık lensler için daha uygunken günlük lensler içinse daha dayanıksız ve maliyetsiz olan kimyasallar kullanıyor. Siz de bir kontakt lens kullanıcısıysanız ve kontakt lenslerinizin hangi maddeden imal edildiğini merak ediyorsanız hadi, kendi kullandığınız lens çeşidi başlığına geçiş yapın;

YUMUŞAK KONTAK LENSLER

Genellikle günlük lens olarak da adlandırmış olduğumuz lensleri bu kategori altında toplayabiliriz. Kısa süreli dönemler boyunca kullandığımız ve gözümüzde en fazla 12 saat civarı kalabilen yumuşak kontak lenslerin üretim aşamasında kullanan materyal hidrofil plastikdir.

Günlük vb. kısa süreli lenslerin üretilmesinde kullanılan bu maddenin özelliğiyse suyu absorbe edebilmesi ve gözlerinizin nemli kalmasını sürekli sağlayabilmesidir. Eğer günlük lens kullandıysanız lenslerinizin kurumaya başladığı anda ne kadar katlanılmaz ve kırılmaya yakın olduğunu da hissetmişsinizdir. Bu duyguyu yaşadığınız anda kontak lensinizin ana maddesi kullanılabilirliğini yitirmeye başlıyor demektir.

UZUN SÜRELİ YUMUŞAK KONTAK LENSLER

Çoğunlukla ekonomik ve uzun ömürlü olduğu için tercih etmeyi sevdiğimiz aylık yumuşak lensler gibi ürünleri bu kategorinin altında toplayabiliriz.  Uzun süreli giyilmesi için tasarlanan ve birkaç aya kadar varan kullanım ömrüyle ekonomik bir alternatif olmayı başaran bu yumuşak lenslerin asıl maddesi silikon hidrojel adı verilen maddedir.

Silikona hidrojel eklenerek elde edilen bu madde yalnızca gözlerimizin içerisinde nemli kalmayı başarmıyor aynı zamanda da gözümüz ve dış ortamdaki hava arasında geçirgen bir ortam oluşturuyor. Böylece gözlerimiz ihtiyacı olan oksijeni tam olarak elde edebiliyor ve çok daha sağlıklı bir kullanım gerçekleşiyor. Tabii, tüm buna karşın uzun süreli kontak lenslerin de uyunurken çıkartılması gerektiği gibi gözünüz içerisinde en fazla bir gün kalması ve gözünüzün doğal yollarla da hava transferini sağlaması gerekiyor.
 

SERT HAVA GEÇİRGEN LENSLER

Sert hava geçirgen lensler veya orijinal isimleriyle Rigid Gas Permeable Lens (RGP) plastikten üretilmektedir. Tıpkı yumuşak lenslerle olduğu gibi sert lenslerin üretiminde de plastik madde kullanılıyor olmasına karşın, sert lenslerin suyu oksijen olmaksızın doğrudan absorbe edebilme özelliği yoktur.

Sert lenslerin üzerinde mikroskobik hava kanalları vardır, bu kanallar sayesinde kontak lensler kolayca oksijeni dışardan alarak kısmen sağlıklı bir lens ürünü haline gelmektedir. Yine de bu lensler gözümüzün ihtiyacı olan oksijen oranını karşılayamadığı için artık günümüzde pek önerilen lensler değildir.

HİBRİT KONTAK LENSLER

Yukarıdaki lens kategorilerinin hem dışında hem de içinde kalan bir ürün, hibrit lensler… Hibrit lensler akrilat-silikon-florin karışımından meydana getirilmektedir. Daha iyi görüş kalitesi ve konfor kalitesi sunmak için de kontak lensin kenar bölgelerinde hirojel kullanılır.

Kaynak : kontaktlensim.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.