Keratokonus Göz Hastalığına Dikkat!

Mutlaka kornea naklinden önce kontak lensi deneyin.

Keratokonus Göz Hastalığına Dikkat!
25 Haziran 2014 Çarşamba 06:39

2 bin kişide 1 görülüyor ve birçoğu bu hastalığa sahip olduğunu son aşamada öğreniyor. Bir göz hastalığı olan keratokonusa yakalanan ve erken evrede öğrenenlerin çoğunluğu ise yanlış tedavi ediliyor, kornea nakli tek çare deniliyor. Göz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Tomris Şengör uyarıyor: Mutlaka kornea naklinden önce kontak lensi deneyin.
Hüdaverdi Kul 15 sene önce tıp fakültesini kazandı ve her aile gibi onlar da oğulllarının doktor olacağını duyunca çok sevindi. Ancak bu sevinç daha fakültenin ilk yılında gölgelendi. Gittiği bir göz doktoru kendisine "keratokonus" olabileceğini söyledi. Daha önce adını hiç duymadığı bu hastalığı araştırdı, fakültedeki tüm hocalarına danıştı:

 

"TIP FAKÜLTESİNİ BIRAK SEN DOKTORLUK YAPAMAZSIN"

"Önce tüm hocalarım bana 'Tıp fakültesini bırak, kendine yeni bir yol çiz.' dedi. Her gittiğim doktorun söyledikleriyle ümitlerim tükeniyordu. Son olarak hocalarımdan bir tanesinin bana söylediği 'Bu hastalıktan kurtulmayı değil bununla yaşamayı öğrenmelisin.' sözü çok etkili oldu. Daha sonra Prof. Dr. Tomris Şengör ile tanıştım. Tomris hoca hayatımı değiştirdi. Sayesinde kontak lensler ile 10'da 10 görme sağlandı. Tıp fakültesini başarıyla bitirdim.

Mecburi göreve gittim. Çok fazla toz içinde kalmıştım. Daha sonra ciddi sorun yaşadım. Tomris hoca tedaviyi yapıp beklemeyi tercih etti. Sonra lenslere ve gözlüğe devam ettim. Eğer ilk başta verilen tavsiyeleri dinleseydim doktor olamayacaktım. Tomris hocanın 14 yıllık hastasıyım." Şimdi 32 yaşında olan Dr. Hüdaverdi Kul, "keratokonustan korkmayın. Hayata küsmenize gerek yok. Sadece bununla yaşamaya alışmalısınız" diyor.

 

BU BELİRTİLERE DİKKAT

Florence Nightingale Hastanesi'nden Prof. Dr. Tomris Şengör, keratokonus hastalığını anlattı. 20'li yaşlara kadar çoğunlukla hiç belirti vermeyen ve nedeni bilinmeyen keratokonusun diğer belirtileri ise şunlar,

- Hızlı ilerleyen bulanık görme
- Hızla ilerleyen miyop ve düzensiz astigmat sonucu gözlük ile düzeltilemeyen görme bozukluğu
- Devamlı tekrarlayan alerji ve kaşıntı
- Sadece göz doktorunun anlayabileceği gözün en önünde yer alan saydam tabaka olan korneanın simetrik ve yuvarlak eğimini kaybederek öne doğru koni şeklinde bombeleşmesi

Bu belirtilerden bir tanesi veya birkaç tanesi varsa sizde de keratokonus olabilir.

 

"ÖNCE GÖZLÜK SONRA LENSİ MUTLAKA DENEYİN"

Prof. Şengör ise keratokonus hastaları için hemen ameliyata karar verilmemesi gerektiğini, kornea naklinden önce sırasıyla gözlük ve lensin denenmesi gerektiğini, hızlı ilerleme olduğu takdirde çapraz bağlama ile hastalığın duraksatılabileceğini, görme beklentisi yüksek olmayan hastalarda uzun dönemde sorunlarla karşılaşılabileceğini bilerek halka tedavilerinin uygulanabileceğini söylüyor. "Bu hastalığın nedenini tam olarak bilmiyoruz. Ama göz ovalama gibi mekanik ve çevresel nedenler etkili. Kuru ve soğuk iklim şartları, ultraviyole ışınlara maruz kalmak, uygun olmayan kontak lens hazırlayıcı sebepler arasında. Özellikle genç hastalarda hemen ameliyat düşünülmemeli, çünkü kornea nakli veya kornea içi halka uygulaması ile 10'da 10 görme sağlanamayabiliyor ama lens ile bu mümkün olabiliyor.."

 

4-10 YIL İLERLEYİP DURAN HASTALAR DA VAR

2 bin kişide bir görülen keratokonus bu açıdan nadir hastalıklar kategorisine de giriyor. Her hastada aynı hızda ilerlemiyor. 4-10 yıl ilerleyip sonra duran keratokonus vakaları da var. "Hastalık için öncelikli olarak durdurmayı hedefliyoruz. Çok fazla numarayı düşürme ve gözü eskiye döndürme söz konusu değil. Var olan görüşü koruyoruz, bazen az bir numara geriye de gidebiliyor. Özellikle gaz geçirgen sert kontak lensler görsel olarak en yüksek başarıya sahip lensler. Doğru uygulandığı ve yakın takip edildiği takdirde uzun yıllar boyunca leratokonus hastasının yararlanabileceği en güvenilir yöntem. Hastalar kontakt lens takabildikleri ve görme dereceleri yeterli seviyede kaldığı sürece ameliyata gerek yok.

 

AMELİYAT SON AŞAMA

Hastalığın ileri dönemlerinde korneada lekeler oluşması ve görmenin eldeki tüm seçenekler kullanılmasına rağmen düzeltilememesi durumunda ameliyat gerekebilir. Bu ameliyat, deforme olan korneanın yerine sağlam bir korneanın tam kat veya lameller bir tabaka nakledilmesi (kornea nakli) olabileceği gibi kornea içi halkaların yerleştirilmesi şeklinde olabilir. Fakat tüm bu cerrahi işlemler kesin çözüm olmayıp herbirinde kendine özgü yetersizlikler ve komplikasyonlar oluşabiliyor."

 

"SENİN DERECENDE LENS YOK"
Bir diğer keratokonus hastası Cengiz Özbek de ameliyat kararına kısa bir süre kala tanıştığı Prof. Dr. Tomris Şengör sayesinde hem nakilden kurtulduğunu hem de görme oranının ciddi oranda arttığını söylüyor. Yüksek parametrelerde lens olmadığı söylenen Özbek, daha sonra lenslere kavuşarak kornea nakli olmaktan kurtuldu.

 

Kaynak: Hürriyet Kelebek


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.