Kendi iyilikleri için “gözün gibi koru'' deyimini önemsemeleri, bilinçlenmeleri gerekiyor.

Kesinlikle ovalamayın, gözü daha fazla çizmesine veya derinlere gitmesine neden olmayın.

Kendi iyilikleri için “gözün gibi koru'' deyimini önemsemeleri, bilinçlenmeleri gerekiyor.
03 Mayıs 2014 Cumartesi 06:09

 

26 yıl önce SSK Hastanesi'nde göz asistanlığına başladığımda her gün baktığım 100 hastanın neredeyse 20-30'u göze kaçan yabancı cisimler, kimyasal maddeler ve daha az bir kısmı ise delici, ciddi göz yaralanmaları idi. Aynı kişilerin birkaç hafta arayla aynı şikayetle geldiği dahi olurdu. İş kazası sonucu kaybedilen gözler, hem işçi hem de işveren için büyük sorun oluşturmasına rağmen o dönemlerde çalışanlara koruyucu gözlük kullandırtmak kolay değildi. Basit bir önlem ile korunmak varken, insanlar sanki ''sakınan göze çöp batacakmış'' gibisinden bu kadar değerli bir organı dahi önemsemezdi. Son yıllarda çıkan iş sağlığı-güvenliği yasaları ve uygulamadaki daha ciddi yaklaşımlar ile bu tür kaza ve yaralanmalar nispeten azaldı. Yine de kişilerin yasal yaptırımlar nedeniyle değil, kendi iyilikleri için "gözün gibi koru'' deyimini önemsemeleri, bilinçlenmeleri gerekiyor.

 

Göze yabancı cisim kaçarsa

 

Kesinlikle ovalamayın. Yabancı cismin gözü daha fazla çizmesine veya derinlere gitmesine neden olmayın. Gözde açık bir yara oluştuysa yıkamak dışardan içeri mikrop girişine neden olabilir. Ancak kimyasal yaralanmalarda bir göz hekimine ulaşmak zaman alacaksa, ilk yarım saatte mümkünse steril serumlarla veya temiz suyla yıkamak kimyasal maddeyi seyreltip derin tabakalara işlemesine engel olacaktır. Bunun dışında, göz kapaklarını kıpırdatmayacak şekilde bandaj uygulayarak göz hekimine yönlendirmek en mantıklı yaklaşımdır.

 

Gözlük kullanmak şart

 

Göze kaçan yüzeysel yabancı cisimler dahi mikroskopla görülerek çıkartılamadığı takdirde, kalan parçacıklar, özellikle sıcak metal çapakları daha derinlere işlediğinden, pas tabir edilen kısımları kaldığında kornea tabakasında ödeme ve reaksiyona neden olabilmektedir. Nalburlarda, yapı marketlerde çok düşük fiyatlara satılan ve çoğu işyerinde zaten bulunan koruyucu gözlükler hafifliği, buharlanmama, çizilme ve kırılmaya dayanıklı özellikleriyle çok rahat kullanılabilir.

 

OP. DR. O. MURAT UYAR
Göz Hastalıkları Uzmanı

Kaynak : akşam.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.