Kalıcı Görme Hasarı Oluşturabilir

Göz ve retina tabakasına zarar verebiliyor...

Kalıcı Görme Hasarı Oluşturabilir
16 Temmuz 2014 Çarşamba 11:08

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aras:- "Yaz mevsiminde güneş ışınları şapka ve güneş gözlüğü takmayan kişilerde kalıcı görme hasarı oluşturabilir. Çünkü güneş mor ötesi, yani ultraviyole denilen ışınlarıyla göz ve retina tabakasına zarar verebiliyor"- "Kalıcı güneş yanıklarına sebep olabilen bu yanıklara maruz kalmamak için ultraviyole koruması olan güneş gözlüğü kullanmak gerekiyor"

 

 Dünyagöz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Aras, yaz mevsiminde güneş ışınlarının şapka ve güneş gözlüğü takmayan kişilerde kalıcı görme hasarı oluşturabileceğini belirterek, "Çünkü güneş mor ötesi, yani ultraviyole denilen ışınlarıyla göz ve retina tabakasına zarar verebiliyor. Kalıcı güneş yanıklarına sebep olabilen bu yanıklara maruz kalmamak için ultraviyole koruması olan güneş gözlüğü kullanmak gerekiyor" dedi.

 

Aras, AA muhabirine yaptığı açıklamada, açık renkli gözlerde az olan melanin pigmentinin vücudu ultraviyoleye (UV) karşı koruyan bir yapı taşı olduğunu ifade ederek, bu nedenle açık gri ve mavi gözlü kişilerin güneşin zararlı ışınlarından daha çok etkilendiğini söyledi.

 

Hava sıcaklığının artmasıyla sosyal yaşamını açık alanlarda geçirenlerin güneş ışını tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkati çeken Aras, "Yaz mevsiminde güneş ışınları şapka ve güneş gözlüğü takmayan kişilerde kalıcı görme hasarı oluşturabilir. Güneş mor ötesi, yani ultraviyole denilen ışınlarıyla göz ve retina tabakasına zarar verebiliyor. Kalıcı güneş yanıklarına sebep olabilen bu yanıklara maruz kalmamak için ultraviyole koruması olan güneş gözlüğü kullanmak gerekiyor" diye konuştu.

Aras, gözün ağ tabakasında bulunan "makula" adı verilen görme merkezine direkt gelen güneş ışınlarının bu merkezi yakabileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Buna 'Solar Retinopati' diyoruz. Özellikle güneş tutulması gerçekleştiğinde tutulmayı izlemek için güneşe bakan izleyicilerde bu durumu sık görüyoruz. Kısacası güneşe devamlı bakan kişilerde kalıcı görme hasarı gelişebilmektedir. Ayrıca güneş gözlüğü kullanılmadığında pterjium, sarı nokta, göz-kapak kanseri ve katarakt oluşumu hızlanabiliyor. Dolayısıyla güneş ışınlarından korunmak için güneş gözlüğü kullanımı şarttır. Güneşin gözümüze dik olarak geldiği saatlerde bu korunma daha da önemlidir."

 

Güneş ışınlarının, yazın güneş daha yukarı konumda olduğu için başın üstüne gelirken kısmen gözün korunduğunu anlatan Aras, ancak beyaz duvarlar ve parlak yüzeylerden yansıma sebebiyle gözlerdeki hassasiyet ve kısılmaya neden olarak daha çok zarar vereceğini kaydetti.


"UV korumasız güneş gözlüğü fayda yerine zarar veriyor"

 

Aras, güneşin zararlı ışınlarından korunmak için kullanılacak gözlük camlarının kahverengi olması gerektiğin belirterek, UV filtreli camla bakılan nesnenin asıl rengi fazla değişmiyorsa ve bunun yanında sertifikası varsa kaliteli bir cam sayılabileceğini ifade etti.

 

UV'nin göz tarafından görülmeyen bir dalga boyu olduğunu aktaran Aras, sözlerini şöyle tamamladı:

 

"Ultraviyole A daha uzun, ultraviyole B daha kısa dalga boyudur ve kalıcı güneş yanıklarına sebep olabilir. Bu nedenle güneş gözlükleri bu dalga boylarını kesen, engelleyen yapıya sahip olmalıdır. Güneş gözlüklerinde kahverengi camlar yeşil ve fümeye oranla bu zararlı ışınları daha etkili keser. Güneş gözlüklerinde UV koruması yoksa göze fayda yerine zarar verecektir."

 

Kaynak : haberciniz.biz


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.