‘’Güneş gözlüklerinizi iki yılda bir değiştirin.’’

UV ışınları gözlük camlarınıza zarar verip görme kaybı riskinizi arttırır.

‘’Güneş gözlüklerinizi iki yılda bir değiştirin.’’
31 Ağustos 2016 Çarşamba 13:58

Brezilyalı araştırmacılar güneş gözlüklerinin kalite testine göre düzenlenmesi gereken standartları bildirdi, böylece UV filtrenin güvenli olduğu limitler saptandı.

Uzmanlar yeni yapılan testlere göre iki yılda bir gözlük değiştirmenin güvenli olduğunu söylüyorlar. 
Sonuçlara göre sürekli olarak güneş ışınlarına maruz kalan gözlük camları daha kolay kırılıyorlar ve UV ışınlarından koruma oranları azalıyor.
Yetersiz gözlük camları korneanıza zarar verebilir ve görme sorunlarına yol açabilir.

Uzmanlar kalite testi sonucu yeni standartları bildirdi. Güneş gözlükleri en az iki yılda bir değiştirilmeli diyen uzmanlar uyarıyor.
Güneşten gelen ışınlar lenslere zamanla zarar verir bunun anlamı ise, UV ışınları  gözlük camlarından daha kolay geçer ve daha az koruma sağlar.
Yeterli UV ışın filtreleri olmadan gözlerin uzun süreli bu ışınlara maruz kalması sonucunda, görüşe geri dönülemez zararlar verir.
Zamanla güneşten gelen ışınlar gözlük camlarına zarar verir- yani zaman içinde UV ışınları daha fazla girer ve gözlüğün bize sağladığı koruma azalır.

Güneş ışınları dünyanın bir ucundan diğer ucunu etkilemektedir. Fakat tropikal ülkelerde UV ışınları yazları en yüksek seviyededir ve kışları da artmaktadır.
Bu sebeple güney yarım kürede gözlük kullanan insanların kuzey yarım küredekilere kıyasla daha sıklıkla gözlük değiştirmeleri gerekmektedir.
Uzmanların söylediğine göre sürekli güneş ışınlarına maruz kalmaları yüzünden gözlük camları kolayca kırılabilir.
Ve düzgün koruma sağlamayan güneş gözlükleri ödem ve şişmeden dolayı bozuk (orantısız) görüşe yol açabilir.
Ve kataraktın sonucu olarak- gözler buğulanır -ve pterygium-  gözün beyazında pembe eti doku büyür bu da görüşü etkiler.
Sürekli UV ışınlarına maruz kalınması sonucu sarı nokta –retinanın görme işlemini yapan en önemli kısmı da zarar görür. 
Sao Paulo Üniversitesinden Profesör Liliane Ventura ‘’Göz sağlığı dünyada önemli bir endişe kaynağıdır, özellikle de yılın büyük bölümünde güneş ışınlarına yoğunlukla maruz kalan ve UV ışınlarının yazları çok yüksek olduğu ülkelerde.

Güneş gözlükleri güvenlik sağlamak konusunda önemli bir rol oynadığından güneş gözlüklerinin camları da UV ışınlarına karşı yeterli olmalıdır.”
Bu test şu anda Avrupa, Avusturalya, Yeni Zelenda ve Güney Amerika’nın bir kısmında yapılarak güneş ışınlarına maruz kalmaları sonucu gözlük camlarının ne kadar etkilendiği göstermiştir.



 
 
 
 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.