Güneş gözlüğünüz yoksa...

Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Dr. Ayşe Mutlu, güneşten yayılan ultraviyole ışınlarının gözümüze verebileceği zararlar hakkında önemli bilgiler verdi.

Güneş gözlüğünüz yoksa...
26 Ağustos 2016 Cuma 11:47

Güneşli yaz günlerinin yaşandığı bu günlerde dışarı çıkarken mutlaka yanımıza aldığımız aksesuarlardan biriside güneş gözlükleri. Ancak bol güneşli günlerin keyfini çıkartırken aynı zamanda gözlerimizi güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korumak gerekiyor. Çünkü ultraviyole ışınlarının direkt olarak göze teması kanserojen etki yapabildiği gibi; korneada dejenerasyon, sarı nokta hastalığı gibi pek çok sağlık sorununa da yol açabiliyor.

UV KORUMALI GÖZLÜKLERLE GÖZLERİNİZİ KORUYUN

Günümüzde hastalıklardan korunmanın hastalığın tedavisinden çok daha kolay olduğunu söyleyen Dr. Ayşe Mutlu, "Kimi zaman hastalık oluştuktan sonraki tedavi süreçlerinde meydana gelen hasarlar kalıcı olduğu için geri döndürülemeyebiliyor. Bu nedenle gözlerimizin güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı ultraviyole koruması yeterli olan ve yanları kapalı bir tasarıma sahip güneş gözlükleri ile korunması gerekmekte" dedi.

POLARİZE CAMLAR TERCİH EDİLMELİ

Kalitesiz ve yeterli ultraviyole korumasına sahip olmayan gözlükler yarardan çok zarar veriyor. Özellikle güneş ışınlarına çok fazla maruz kalan kişilerin mutlaka güneş gözlüğü kullanmalarını söyleyen Dr. Ayşe Mutlu, güneş gözlüğü seçiminde UV koruması olanların yanı sıra polarize camlı ürünlerin tercih edilmesini önerdi.

KONTAKT LENS SEÇERKEN DİKKAT!

Miyop, hipermetrop, astigmat gibi göz bozukluğu olankişiler gözlük yerine kontaktlens kullanacaklarsa, yine UV korumalı lensleri tercih etmeleri gerekiyor. Böylelikle gözlerin güneşin zararlı etkilerinden korunma oranı artıyor. Ancak lensin gözün tamamını örtmemesi nedeniyle güneş gözlüğü ile birlikte kullanılması tavsiye ediliyor.

ÇOCUKLARA GÖZLÜK YERİNE ŞAPKA

Alerjik konjonktiviteler içinde güneşe çıkıldığında ileri boyutlara ulaşan vernalkonjonktivit,güneşte aşırı derecede kaşınma, kızarıklık ve kornea tabakasında lekelenmeler şeklinde görülüyor. Böyle bir  sorunu olan çocukların güneş gözlüğü kullanması gerekebiliyor. Sağlık sorunu nedeniyle güneş gözlüğü kullanması gereken çocuklarda tercihin yine UV korumalı ve polarize camlı olanlardan yana kullanılması önem taşıyor.Sağlık nedeni ile olan zorunlu haller dışında çocuklara estetik amaçlı güneş gözlüğünün takılmaması gerekiyor. Birçoğunun camı kalitesiz olan bu tarz gözlükler yerine, şapka giydirilmesi çok daha doğru bir tercih oluyor.

KANSEROJEN ETKİLERİ OLABİLİR

UV ışınlarının göz çevresindeki ciltte ve gözün en dış tabakası ile göz kapaklarının iç yüzeyini saran zar tabakada kanserojen değişikliklere neden olabileceğini belirten, Dr. Ayşe Mutlu, aşırı derecede güneş ışınlarına maruz kalmanın göz sağlığına olan diğer olumsuz etkilerini şöyle sıralıyor:

"- Alerjik konjonktivit

- Halk arasında gözde et büyümesi veya yürümesi olarak bilinen pterygium gelişimi

- Katarakt oluşumu

- Kornea ve konjonktivadadejenerasyon

Sarı nokta hastalığı olarak bilinen, gözün görmesini sağlayan sinir hücrelerinin yoğun olduğu yerlerde ve retinada hastalıklar".

Kaynak : sabah.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.