Göz Tembelliği Tedavisinde Yeni Bir Yöntem: Tetris

Oynamadıysanız dahi mutlaka daha önce Tetris’i duymuşsunuzdur. Eski bir video oyunu olan Tetris’in göz tembelliği tedavisinde kullanılabileceği ortaya çıktı.

Göz Tembelliği Tedavisinde Yeni Bir Yöntem: Tetris
17 Mart 2016 Perşembe 13:22

 Tıpta Amblyopia adıyla bilinen göz tembelliği, özellikle çocuklarda görülebilen yaygın bir hastalık. National Institutes of Health’e göre her yüz çocuktan üçünü etkileyen göz tembelliği, gözün yapısında bir problem olmasa da oluşabilmektedir.

Erken teşhis ve tedavi süreci başlatılmadığı takdirde, ileride zayıf olan gözde tam bir göz kaybı da yaşanabilmektedir. Göz tembelliği için şu anki mevcut tedavi; hastanın sağlam gözünün kapatılarak, tembel olan gözün kullanılmasını sağlamaktır.

Daha eğlenceli ve ideal bir tedavi yöntemi daha bulabilmek amacıyla, McGill Üniversitesi’nden Dr.Robert Hess ve yardımcıları, hastanın ayrı ayrı iki gözünü de kullanmasını sağlayan bir gözlük tasarladılar.

Araştırmaya dâhil olan dokuz hastaya, üretilen gözlük aracılığıyla iki hafta boyunca günde bir saat Tetris oynatıldı. Gözlük sayesinde hastanın bir gözü, oyunun alt kısmında bulunan doldurulması gereken platformları görürken, diğer gözün yukarıdan gelen eksik parçaları görmesi amaçlandı. Dokuz kişilik farklı bir gruptaki hastaların ise sağlam gözleri bir bez ile kapatıldı ve Tetris oyununu tembel olan gözleriyle izlemeleri sağlandı.

İki haftalık bir test sürecinden sonra, gözlüğün kullanılması ve her iki gözün de çalışmasıyla Tetris oynayan ilk grubun tedavisinde gözle görülür bir gelişme kaydedildi.

Araştırmayı yürüten Dr.Robert Hess: “İki gözün de çalışmasını sağlayarak uyguladığımız tedavide oldukça iyi sonuçlar aldık. Sağlam olan gözün bantlanmasıyla uygulanan tedaviden çok daha etkili ve hızlı olduğu da bu şekilde ortaya çıktı.”

Kaynak: tekdozdijital.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.