Göz Tansiyonunu Evde Ölçmek Artık Mümkün

Türkiye'de Glokom ya da bilinen adıyla göz tansiyonuna bağlı olarak çok sayıda insan görme yetisini kaybediyor.

Göz Tansiyonunu Evde Ölçmek  Artık Mümkün
03 Aralık 2015 Perşembe 13:18

Görme yeteneğini kaybetmenin önüne geçebilmek için en önemli yöntem, göz tansiyonunu sürekli kontrol altına tutmak. O zaman da iş hastanın kendisine düşüyor.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Yıldırım, körlüğe yol açabilen Glokom’un yavaş ilerleyen, uzun süreli takip gerektiren kronik bir hastalık olduğunu belirterek, Glokom’la başa çıkmanın yollarını anlattı.

Halk arasında; Göz Tansiyonu ya da Karasu hastalığı olarak bilinen, sinsi hastalık “Glokom”a karşı önlem alınmaması körlüğe neden olabiliyor. Her yıl dünyada yaklaşık 4 buçuk milyon kişi glokom nedeni ile kör oluyor. 

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Yıldırım,glokomun toplumda görülme sıklığı ile ilgili yaptığı çalışmasında aile öyküsü ve göz içi basınç (GİB) yüksekliğinin glokom ile yüksek ilişki gösterdiğini belirtti.

Glokom tanı ve takibi için GİB ölçümü yapılmalı

Glokomun tanı ve takibinde göz dibi muayenesi ve görme alanı testinin öneminden bahseden Prof. Dr. Yıldırım, en önemli risk faktörü olan göz içi basınç yüksekliğinin (GİB) kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Yıldırım, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Glokom tedavisinde yönetilen tek parametre göz içi basıncının kontrol altına alınmasıdır. Bu nedenle göz tansiyonunun doğru ölçümü ve gün içindeki değişimlerinin saptanması glokom hastalarının tanısında ve takibinde önemlidir. Glokom hastalarında ve/veya glokom şüphesi olanlarda 24 saatlik göz içi basıncı takibi çok pratik olmamak ile birlikte genellikle hastane ortamında yapılmaktadır. Kişilerin kendi ortamlarında, kendi kendilerine göz tansiyonu ölçümü yapabilmelerini sağlayan cihazların gelişmesi, göz içi basıncın günlük dalgalanmalarını saptama dışında, tedavide kullanılan ilaçların etkinliğini ve hastanın tedaviye uyumu konusunda da bilgi edinmemizi sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Artık hastalar da göz tansiyonunu ölçebiliyor

Prof. Dr. Nilgün Yıldırım, VSY Biotechnology tarafından Türkiye’ye sunulan ve insanların glokom ölçümünü tek başına yapabildiği Icare Ev Tonometrisi cihazına ilişkin görüşlerini ise şu şekilde ifade etti: “Göz tansiyonunu ölçmeye uygun olarak dizayn edilmiş olan, kolay kullanıma sahip Icare ev tonometrisi ile damla konulmadan hızlı ve etkin GİB ölçümü yapılabilmektedir. Klinik dışı GİB monitorizasyonu sağlayan Icare ev tonometrisi ile elde edilen veriler göz hekiminin glokom tanı, takip ve tedavisine yardımcı olacaktır” 

"Hasta evinden çıkmadan GİB sonuçları doktoruna ulaşabiliyor"

VSY Biotechnology'den Dr. Ercan Varlıbaş, glokom hastalarının dilediği zaman ve dilediği yerde göz içi basıncını ölçebildiği ve göz tansiyonunu takip edebildiği Icare Tonometrelere ilişkin şu bilgileri verdi:

“Avrupa ve Amerika’da yaygın bir biçimde kullanılan Icare Tonometreler belleğinde ölçüm verilerini saklama özelliğine sahip. Bu sayede çeşitli zamanlarda alınan ölçüm sonuçları uzman hekimler tarafından değerlendirilebiliyor, ayrıca söz konusu veriler e-posta yolu ile hekimlere ulaştırılabiliyor; Böylece hasta evinden çıkmadan göz içi basıncı değerlerini uzman hekime gönderebiliyor.”

Kaynak:karar.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.