Göz spazmı belirtileri

Bu gibi belirtiler olduğunda gözünüzde spazm olduğunu tahmin ederek buna göre önlem almanızda yarar var.

Göz spazmı belirtileri
11 Haziran 2016 Cumartesi 12:30

Göz spazmını anlayabilmek adına ilk olarak uyumun ne olduğunu bilmek önemlidir. İnsan gözü uzağa bakarken ve yakına odaklanırken farklı kırma kuvveti uygulanır. Bir insanın gözünü sıfır olarak düşünelim. Uzağa odaklanırken hiç uyum sağlamadan 5 metre ilerisine rahat ve net bir pozisyonda bakabilir.Ama göz okuma aralığına geldiği an okumaya çalıştığı şeyi uzaktan yakına doğru 4-5 diyoptri kadar kırma gücünü artırarak okur. Bu durumu göz gözün içinde bulunan merceği kasar ve gözün iç kısmındaki bazı adaleler gerilerek gözün lensini daha bombeli şekle sokar bu da kırma gücünü artırır. İnsan gözü de böylece yakını okuyabilir duruma gelir.

Örnek vermek gerekirse  40 yaşından sonra uyum yapma yeteneği gençlik yaşında göre daha zordur. 5 diyoptri yerine sadece 3 veye 2 diyoptri ile uyum sağlayabiliriz. İşte biz buna uyum yeteneğinin gerilemesi yada diğer adıyla prespiyopi deriz.

Gözde uyum spazmı nasıl oluyor diye anlatmak gerekirse: Bizim gözümüz yakını görürken, örneğin bilgisayara uzun süre bakıyoruz ve  gözümüz devamlı 4 - 5 diyoptrilik bir kasılma geçiriyor. Uzun zaman boyunca, saatlerce bilgisayarın karşısında durduğumuzda, artık uzağı gördüğümüzde flu halde görürüz.  Bunu nedeni göz kasılmış kalmıştır ve gevşek hale gelemez. Bu sebeple uzağı da flu görmeye başlarız. Fakat biraz zaman geçince göz gevşeyince uzağı daha net olarak algılar. Bu da spazmın çözülmesi yoluyla meydana gelir.

Göz spazmı belirtileri

Göz spazmı yakına uzun süre bakmaktan ileri geldiğinden, örneğin bilgisayara uzun süre odaklanmak, uzun süre kitap okumaya çalışmak ya da biraz hipermetrop birinin yakını görmek için uğraşası göz spazmına neden olabilir. Bu oluştuğu zaman göz artık aşırı derecede yorulma evresine girer uykunuz gelir, kitap okurken uyuakalırsınız, gözünüzde ağrı hissedebilirsiniz. Aşırı spazmlarda gözde kızarıklık bile meydana gelebilir. Gözlerinizi ovalamak istersiniz. Gözünüze kuruluklar olabilir. Bu gibi belirtilerde olduğunda gözünüzde spazm olduğunu tahmin ederek buna göre önlem almanızda yarar vardır.

Bilhassa küçük yazıları okurken ve hafif loş ortamlarda çalışıyorsak bu tür spazmlar daha çok ortaya çıkar ve göz üstünde yorgunluk, başta ağrı, gözde kızarma daha çabuk meydana gelir.

Göz spazmı tedavisi

Göz spazmının tedavi edilmesi göz spazmının önüne geçmekle olur dersek daha mantıklı bir yaklaşımdır. Göz spazmına sebebiyet veren en önemli unsur uzun süreli ekran karşısında kalmak ve kitap okumak, bunun dışında okuma mesafesinin ve ışığının yanlış olmasıdır. Tüm bunlar bir de uzun süreli olduğunda göz çevresinde bulunan kaslarda bir spazm oluşur ve artık o adaleler gevşeyemez.

Göz spazmının meydna gelmemesi için, çalışırken veya bir şeyler okumaya çalışırken göz spazmını önlemek adına 15 - 20 dakikada bir, 15 - 20 saniye kadar uzağa odaklanmak iyi gelecektir. Uzağa doğru odaklandığınız zaman eğer fazla yakına odaklanmaya çalıştıysanız uzağın netliği bile kaybolabilir. İşte bu spazmın olduğunun belirtisidir. Fakat gözünüz belirli aralılarla 15 - 20 dakikada bir uzağa bakarsanız ve bu 15 - 20 saniye devam ederse, gözünüzde spazm oluşmadan adale gevşer. Sonra tekrar yakın çalışmaya döndüğünüzde, tekrar 15 dakika sonra uzağa bakarak spazmın önüne geçmek için iyi bir yöntemdir. 

Göz spazmı tüm tedbirlerinize karşılık devam ediyorsa, o zaman sizde gizli hipermetropi bulunabilme ihtimali vardır. Bu durumda mutlaka bir göz doktoruna gitmenizde yarar olacaktır.

Bilgisayar başındayken göz spazmını etkileyen etmenler

- Oturma şekli

- Okuma uzaklığı

- Mekan aydınlatması

- Bilgisayarın ekran ışığının şiddeti

Kaynak: metrogazetesi.com

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.