Göz Muayenesiyle Hepatitin Siroza Gitmesini Önleyebilirsiniz

Birçok hastalık gibi hepatit (sarılık) de gözden belirti verebiliyor.

Göz Muayenesiyle Hepatitin Siroza Gitmesini Önleyebilirsiniz
28 Haziran 2014 Cumartesi 09:01

Düzenli göz muayenesinin önemine dikkat çeken Dünyagöz Altunizade'den Prof. Dr. Hamdi Er, "Eğer göz muayenesinde hepatit şüphesi uyanır ve bu yolla hepatit tanısı konulursa, hastalığın kronik safhalara ve hatta daha ileride siroza gitmesi önlenecektir" dedi

 

Dünyagöz Altunizade'den Prof. Dr. Hamdi Er, 28 Haziran Dünya Hepatit Günü nedeniyle gözden de belirti veren sarılık hastalığının önemine dikkat çekti.

 

Hepatit, yani sarılıkta gözde en çok sklera denilen gözün ak kısmında sarı renkte değişimin meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Hamdi Er, "Bu, akut dönemin en çok bilinen bulgusudur. Zaten halk da bu sarılığı gördüğünde rahatlıkla tanıyı koyar ve anlar. Ancak esas hepatit B ve C denilen kronik hastalıklarda farklı bulgular olur. Bunların en sık olanı gözde kuruluk, batma, yaşarma gibi kuru göz bulgularıdır. Bu bulgular daha fazla ilerlediğinde, gözde keratit denilen daha rahatsız edici kornea bulgularına sebep olur. Bu durumda şikayetler çok artar." diye konuştu.

 

Hepatit, kan ve vücut sıvıları ile geçiyor

 

Hepatit geçişinin daha çok kan ve vücut sıvıları ile olduğunu dile getiren Prof. Dr. Er, sarılığın genellikle erişkinlerde ve çok daha az oranda da kronik hepatiti olan hamile kadınların yeni doğan bebeklerinde görülebileceğini söyledi.

 

"Kuru göz, kornea iltihabı (keratit), vaskülit (retina damar iltihabı), optik nörit (optik sinir iltihapları), göz kas felçleri rahatsızlıklarında hepatiti de mutlaka ayırıcı tanıda akılda bulundurmak gerekiyor" diyen Prof. Dr. Er, eğer göz muayenesinde hepatit şüphesi uyanır ve bu yolla hepatit tanısı konulursa, böylece hastalığın kronik safhalara ve hatta daha ileride siroza gitmesinin önlenebileceğini dile getirdi.

 

Göz muayenesinden hepatit rahatsızlığı tespit edilen hastalara hem göz rahatsızlığının düzelmesi için hem de hepatitin ilerlememesi için gastroenteroloji uzmanına da gitmelerini önerdiklerini kaydeden Prof. Dr. Er, bu arada gözdeki bulguların tedavisine ise göz hekiminin devam ettiğini söyledi. Prof. Dr. Er, "Gözden hepatit belirtisi veren hastalar, göz sağlıklarını korumak için hepatitin akut ataklarında daha dikkatli olmalı ve gözde bazı bulgular başladığında bunlar daha fazla önemsenmelidir." dedi.

 

Ailesinde hepatit olan, rutin kan tetkiki yaptırmalı

 

Prof. Dr. Er, göz muayenesinden hepatitin dışında lupus, sarkoidoz, Romatoid Artrit, sjögren gibi romatizmal hastalıklar, tüberküloz, multiple skleroz, herpes, diyabet, hipertansiyon, Behçet hastalığı, AIDS gibi hastalıkların da tespit edildiğini söyledi.

 

Hepatitin gözde bulgu vermesinin sebebini, sistemik bir rahatsızlık olması ve bu yolla tüm dokuları etkileyebilmesi olarak ifade eden Prof. Dr. Er, hepatitin gözden teşhis edilebildiği gibi yorgunluk, sarılık gibi sistemik bulgular ve kan testleri ile de erken tespitinin mümkün olabildiğini belirtti.

 

Ailesinde hepatit rahatsızlığı bulunanlara rutin kan tetkiklerini yaptırmaları tavsiyesinde bulunan Prof. Dr. Er, "Hamile kalındığında bu konuda çok daha özenli olunmalı ve doğan bebeklerin doğumda mutlaka bu yönde tetkikleri yapılmalıdır." diye konuştu.

 

Kaynak :haberler.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.