Göz İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Şiddetli seyreden göz iltihabı vakalarında göz doktoruna görünmelisiniz.

Göz İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
23 Şubat 2016 Salı 14:24

 Göz İltihabı Belirtileri

Belirtiler göz iltihabının nedenine bağlıdır ancak genel anlamda aşağıdaki belirtiler görülür:

Gözün en dış tabakasındaki kan damarları genişleyerek göz kızarmasına neden olur.

Yine aynı bölgedeki mukus ve küçük salgı bezi hücreleri daha aktif hâle gelir, göz sulanmasına neden olur.

Alerjik göz iltihabında gözde kaşıntı olur.

Bu belirtiler genellikle bir gözde başlar, birkaç saat sonra diğer gözde de görülür. Bulaşıcı göz iltihaplarında aşağıdaki belirtiler de görülür:

  • Gözlerde yanma
  • Gözlerde kum varmış hissi
  • Kirpiklerde yapışkan bir salgı birikimi – sabah ilk uyanıldığında daha belirgindir
  • Kulak önünde büyüyen lenf bezi

Virüs kaynaklı göz iltihabında berrak sulu akıntı görülür. Bakteri kaynaklı olan göz iltihabında ise yoğun kıvamlı ve mat renkli iltihap görülür.

Göz İltihabı Nedenleri

Göz iltihabı, gözün en dışını kaplayan ince tabakanın (konjonktiva) iltihap kapmasıdır. Aşağıdaki nedenlerle görülebilir:

1) Zararlı Mikroorganizmalar

Bulaşıcı göz iltihabının nedeni bakteri ve virüs gibi zararlı canlılardır. Göz iltihabına neden olan en yaygın görülen türleri şunlardır:

  • Akciğer veya kulak iltihaplarına da neden olan bakteriler
  • Boğaz iltihabına veya yüksek ateşe de neden olan bir virüs grubu: adenovirüs
  • Kilamidya ve bel soğukluğu (gonore) gibi cinsel yolla bulaşan hastalık virüsleri

2) Alerjik Göz İltihabı Nedenleri

Bağışıklık sisteminde anormal tepkiye neden olan yabancı maddeye alerjen denmektedir. Anormal tepki gözde oluşursa göz iltihabına neden olur. En sık karşılaşılan alerjenler şunlardır:

  • Ot, ağaç veya çiçek polenleri
  • Toz, duman, sigara
  • Evcil hayvan tüyleri ve ölü deri atıkları
  • Göz damlaları
  • Makyaj malzemeleri ve diğer kimyasallar
  • Kontak lensler
  • Göz ameliyatlarında kullanılan dikiş iplikleri ve diğer yapay ürünler

Bu tür göz iltihabı astım veya alerjik rinit gibi başka alerjileri de olan kişilerde daha sık görülür.

3) Tahriş

Gözün tahriş olması göz iltihabına neden olabilir. Göze kaçan yabancı maddeler, sigara dumanı veya klorlu su böyle bir etki yaratabilir.

Göz İltihabı Tedavisi

Şiddetli olmayan göz iltihabı vakaları herhangi bir tedavi uygulanmasa bile iki hafta içerisinde tamamen iyileşecektir. Belirtileri yatıştırmak ve tedavi sürecini kısaltmak için aşağıdaki tedavileri değerlendiriniz:

1) Kişisel Bakım

Kontak lenslerinizi çıkarın: Göz iltihabınız tamamen geçtikten yirmi dört saat sonrasına kadar lens kullanmayın. Son kullandığınız lensleri tekrar kullanmayın, olası mikroorganizmalar yüzünden tekrar göz iltihabına yakalanabilirsiniz.

Suni gözyaşı kullanın: Bu sayede göz iltihabı belirtilerini yatıştırabilirsiniz.

Temizlik: Göz kapaklarınızda ve kirpiklerinizde biriken yapışkan iltihap ve kirleri ıslak bir pamuk parçası yardımı ile nazikçe temizleyin. Ellerinizi temiz tutun.

Uzak kalın: Alerji duyduğunuz veya tahriş edici maddelerden uzak kalın. Göz iltihabı kısa süre içerisinde yok olacaktır.

Acil durum: Gözünüz ağartıcı veya asit gibi bir kimyasala temas ettiyse hastanede tuzlu su solüsyonları ile tıbbi temizlik yaptırmalısınız.

2) İlaç Tedavisi

Antibiyotikler: Şiddetli olmayan vakalarda antibiyotik tavsiye edilmez çünkü göz iltihabının fazla sorun oluşturmadan kendiliğinden geçmesi beklenir. Şiddetli veya tekrarlamasından endişe edilen vakalarda kloramfenikol veya fusidik asit içerikli antibiyotik göz damlaları kullanılabilir.

Antihistaminler: Alerji tedavisinde kullanılır. Bu ilaçlar alerjik tepki esnasında üretilen histamin kimyasallarını bloke ederek belirtileri yatıştırırlar. Bu ilaçların bazılarında kullanım için yaş sınırları ve gebe-emziren anne olmama şartları vardır.

Mast hücreleri dengeleyicileri: Alerji vakaları için kullanılırlar. Ani rahatlama sağlamazlar ama daha uzun vadede koruma sağlarlar. 

Kortikosteroidler: Çok şiddetli vakalarda krem veya jel şeklinde kortikosteroid ilaçlar kullanılabilir. Zorunlu olmadıkça tavsiye edilmez.


Kaynak: multiyasam.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bbbbbbbbb - 5 yıl önce
Bazen oluşan Gözde soğukluk hissi ve yanında gelen baş ağrısı neden olur