Göz Enfeksiyonları ve Yabancı Cisimler

Karaman Özel Selçuklu Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Metin Bilgin, Mart ayında iç ve dış ortamlarda artan mikrop sayısıyla birlikte göz enfeksiyonları ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Göz Enfeksiyonları ve Yabancı Cisimler
21 Mart 2016 Pazartesi 16:06

 Göz enfeksiyonları, gözün mikroplarla (bakteri, virüs ve diğer mikroplar) oluşan hastalıklardır. Sık rastlanan rahatsızlıklardır. Özellikle çocuk yaş grubunda daha çok görülmektedir. Bunda çocukların temizliğe tam dikkat edememeleri ve bağışıklık sisteminin erişkinlerden biraz farklı olması etkendir.

Şimdi sık rastlanan göz enfeksiyonların bazı alt başlıklar halinde inceleyelim:

Hordeolum (Arpacık): Halk arasında itdirseği olarak da bilinen göz kapağının mikrobik hastalığıdır. Göz kapağındaki yağ veya ter bezlerine, bazen de kirpik diplerine mikropların yerleşmesiyle oluşur. Genellikle o bölgede, bazen de kapağın tamamında şişlik, kızarıklık, ağrı, kaşınma, çapaklanma gibi şikâyetlerle kendini gösterir. Tedavisinde sıcak su ile kompres, antibiyotik içeren damla ve merhemle kullanılır. Esasen mikrobik olmakla beraber, gözünde bozukluk olup da uygun gözlük kullanmayanlarda daha sık görülür.

Konjonktivit (Göz Nezlesi): Gözün konjonktivite dediğimiz, göz bebeğinin(kornea)etrafındaki beyaz damarlı kısmının mikroplarla oluşan hastalığıdır. Bütün yaş gruplarında görülebilmekle beraber, çocuklarda bilhassa bebeklerde daha sıktır. Kış aylarında biraz daha fazla rastlanır. Bazen nezle grip gibi hastalıklara eşlik edebilir. Gözlerde kanlanma, sulanma, kaşıntı, çapaklanma, yanma, batma gibi şikâyetlerle kendisini gösterir. Bazen kendi kendine de geçebilmekle beraber, çoğu zaman tedavi gerekir. Antibiyotikli damla ve merhemler kullanılır. Bulaşma riski yönünden hastanın havlusu mutlaka diğer insanlardan ayrılmalıdır.

Keratit: Arpacık ve göz nezlesine göre daha seyrek rastlanan, kornea dediğimiz gözün ortadaki yuvarlak, koyu kısmının hastalığıdır. Seyri genellikle diğer enfeksiyonlara göre daha ağırdır. Ağrı, ışıktan rahatsız olma hissi ön plandadır. Bazen görme bozulabilir. Tedavisi etkene göre düzenlenir. Basit enfeksiyonlara göre daha dikkatli takip gerektirir. Bazen hastanın hastaneye yatırılması bile gerekebilir. Kalıcı görme problemi oluşma ihtimali diğer enfeksiyonlara göre fazladır.

Dakriosistit (Gözyaşı Kesesi İltihabı): Genellikle gözyaşı kanal tıkanıklığı olan hastalarda görülür. Gözün tam iç köşesinde şişlik, kızarıklık ve akıntıyla kendini gösterir. Tedavi edilmezse göz kapaklarına ve konjonktiveye de hastalık yayılabilir. Doğuştan kanal tıkanıklığı olan çocuklarda da bazen görülebilir. Tedavisi antibiyotikli damla ve merhemlerle beraber sıcak komprestir. İleri durumlarda ağızdan hatta iğne yoluyla antibiyotik tedavisi gerekebilir. Eğer sık tekrarlıyorsa mutlaka gözyaşı kanal tıkanıklığının ameliyatla tedavisi gerekir.

Göze Yabancı Cisim Batması

Göze yabancı cisimlerin kaçması özellikle sanayi kesiminde çalışan işçilerin önemli bir sorunudur. Genellikle konjonktive veya korneada olur. Korneada olanlar daha rahatsız edicidir. Özellikle de metalik yabancı cisimler hastayı daha çok irrite eder. En fazla yanma, batma ve ışıktan rahatsız olma hissi (fotofobi) ortaya çıkar. Metalik yabancı cisimlerin mutlaka göz hekimi tarafından çıkarılmaları gerekir. Diğer yabancı cisimler bazen acilde göz basınçla yıkanarak da temizlenebilir.

Yabancı cisimler çıkarıldıktan sonra hastaya antibiyotikli ve etkili steroidli hafif damla ve pomatlar verilebilir.

Göz yabancı cisimleri aynı zamanda göz enfeksiyonlarının da önemli sebeplerindendir. O yüzden göze yabancı cisim kaşmışsa mümkün olan en kısa zamanda tedavisi yapılmalıdır. Aslında ideal olan göze yabancı cisim kaçmasını önlemek bunun için koruyucu maskeler ve gözlük kullanmaktır.

Gözüne yabancı cisim kaçan hastalar arasında gözü rahatlatmak için topikal anestezik içeren damla damlatmak yaygın bir davranıştır. Bu kesinlikle yanlış bir uygulamadır. Uzun süreli kullanımda büyük problemler oluşabilmektedir. Bu konuda insanların bilgilendirilmesi ve bu tür ilaçların eczanelerde satılmasının yasaklanması gereklidir.

Sonuç olarak göz enfeksiyonları ve yabancı cisimleri sık görülmekle beraber eğer erken müdahale yapılırsa, geç kalınmazsa genellikle herhangi bir kalıcı hasar bırakmadan düzelir. Ancak ihmal edilirse, önceden tahmin edilmesi güç sonuçlar bile ortaya çıkabilir.

Kaynak: larende.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.