Göz Anjiyosunda Yeni Dönem

Yaşlanmaya bağlı olarak gelişebilen sarı nokta hastalığı ile retina hastalıklarının tanı ve tedavi kararında kullanılan OCT adı verilen göz anjiyosu günümüzde daha da geliştirildi.

Göz Anjiyosunda Yeni Dönem
23 Mart 2016 Çarşamba 09:08

 Yeni yöntem, retinanın tüm katmanlarını ilaçsız bir şekilde üç boyutlu görüntüleme imkânı sunuyor. Göz doktoru Doç. Dr. Yusuf Durlu, ilaçsız yapılan OCT anjiyo çekimin beş saniye gibi kısa bir sürede yapıldığını belirterek “İlaç kullanılmadığı için kalp, şeker, böbrek hastalarında da çok kolay yapılıyor, alerji riski bulunmuyor. Klasik anjiyoda görülemeyen derin retina damarları OCT anjiyoda rahatlıkla görülebiliyor, bu da tanı ve tedavide büyük avantaj” dedi. Dünyada ve ülkemizde uzun yıllardır kullanılan klasik göz anjiyosu olarak bilinen FFA’nın çok ileri ve farklı bir aşaması olan, ilaçsız yapıldığı için çok önemli avantajlar içeren OCT anjiyo yöntemi, dünyada göz hastalıklarının tanı ve tedavisinde devrim olarak değerlendiriliyor.

Hastaya Zarar Vermez

Durlu, klasik anjiyoda “floressein” olarak bilinen sarı bir boyanın damardan verildiğini, 10-15 dakika süreyle göz dibi kamerasıyla resimlerin çekildiğini, boyanın da bazen bulantı, kusma ve alerjiye yol açtığını, nadiren de olsa ölüme bile yol açabildiğini anlattı. Durlu, özetle şunları kaydetti:

“OCT cihazının geçen yıl geliştirilen SSAD adlı yeni yönteminde hastaya damardan hiçbir ilaç verilmediğinden hiçbir yan etkisi yok. Kalp, böbrek, alerjik bünyeli hastalara rahatlıkla yapılabilmektedir. Son teknik, saniyeler içinde kesin sonuç verdiği için, klasik göz anjiyosu olarak bilinen FFA’nın yerini almaya şimdiden adaydır.“

Kaynak: cumhuriyet.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.