Fransız Sanatçıdan Göze Özel...

Milyonlarca kişi kaza ya da hastalıklar nedeniyle kaybettikleri gözlerinin yerine protez göz kullanıyor.

Fransız Sanatçıdan Göze Özel...
21 Nisan 2014 Pazartesi 09:32

 

Bir Fransız minyatür sanatçısı ise yeteneklerini doğal görünümlü protez göz yaratmaya adamış.

WASHINGTON — 21 yaşındaki Valerie Baiocco, Mayıs 2009'da attan düşmüş ve başından ağır yaralanmış ve bir gözü yaralanmış. 3 yıl sonra doktorlar gözünü ameliyatla kurtarmak istemiş, ancak ameliyat başarısız olunca gözünü almak zorunda kalmışlar.

 

Baiocco, Fransa'nın Lyon kentinde bir laboratuvarın yüksek kalite protez gözler ürettiğini duymuş ve buraya gidip kendine uygun bir göz yaptırıp yaptıramayacağını sormuş: "Yeni bir göze sahip olmak istiyordum. Özellikle estetik nedenlerle. İki gözüm olsun ve dostlarım ya da yabancılar, bana farklı bakmasın istiyordum. İki gözünüz olması daha iyi elbette. Kendinizi daha az farklı hissediyorsunuz."

 

Baiocco'nun protez gözü neredeyse gerçek gözü gibi görünüyor. Bunu başaran Philippe Jacquin Ravot. Ravot hassas çizimlerde ustalaşmış ve bazen büyüteçle çalışıyor.

Ravot'a, bir arkadaşı, uzmanlığı göz protezleri olan Dominique Charles Messance'ın laborotuvarında iş aramasını önermiş: "1992'de gözünü kaybeden bir dostum bana Messance'dan bahsetti. Onu görmeye gittim. CV'mi değil resimlerimi, dosyalarımı ve minyatür ağaçlarımı götürdüm."

 

Ravot anında işe alınmış, yıllardır Messance'la çalışıyor ve yılda ortalama 650 protez göz boyuyor: "Bu işin ilginç yönü, gerektirdiği hassasiyet ve kullandığım renkler. Bu, sanat gerektiren bir iş, üstelik protez gereksinimi olan hastalara da yardımcı oluyorum."

 

Messance'ın laboratuvarında bir protez gözün fiyatı 1200 dolar. Gözün yapılması 6 saat sürüyor. Sabah gelen bir hasta gün sonunda yeni bir gözle ayrılabiliyor.

Hastalar Avrupa'dan, Rusya'dan ve Amerika'dan.


Ravot aynı zamanda Paris'teki Musee Grevin'deki ünlülerin mumya mankenleri için de yapay gözler yapmış ama gerçek kişiler için çalışmayı tercih ediyor.

 

Kaynak : gazeteport.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.