Dikkat! Bu tuzağa düşmeyin!

İnsanların kullanacağı yakın okuma gözlüklerin karekodlu olması çok önemli...

Dikkat! Bu tuzağa düşmeyin!
11 Temmuz 2015 Cumartesi 10:58


Samsun Gözlükçüler Odası Başkanı Ali Mutlu, sokak aralarında satılan yakın okuma gözlüğü ve güneş gözlüklerinin optik ve ultraviyole özelliğinin olmadığını belirtti. 

Samsun Gözlükçüler Odası Başkanı Ali Mutlu, sokak aralarında ve bazı mağazalarda satılan ucuz okuma ve güneş gözlüklerini vatandaşların alamaması konusunda uyarılarda bulundu. Ali Mutlu, çok ucuz fiyatlara satılan bu gözlüklerin ışık merkezleme sistemi ve ultraviyole özelliği olmadığı için 40 yaş üstü insanlarda görünen göz kataraktı hastalığını ilerlettiğini söyledi. Mutlu, yakın okuma gözlüğü olarak satılan bu gözlüklerin sadece büyüteç özelliği olduğunu belirterek, gözü daha fazla yorarak zararlı ışıkların göze daha çok girmesini sağladığını ifade etti.

Reçeteli ve karekodlu gözlüklerin kullanılması gerektiğini belirten Samsun Gözlükçüler Odası Başkanı Ali Mutlu, “İnsanların kullanacağı yakın okuma gözlüklerin karekodlu olması çok önemli. Bunların dışında taklit olarak sokak aralarında da satılan büyüteç özelliği olan ama optik ve ultraviyole özelliği olmayan gözlükler var. Sokak aralarında satılan bu gözlüklerde optik ve ultraviyole özelliği olmadığı için bu gözlükler sadece büyüteç görevini görüyor. Bu kalitesiz gözlüklerde merkezleme sistemi olmadığı için gözün her noktadan farklı farklı yerlerden ışık almasına sebep oluyor. Aynı zamanda bu gözlüklerde ultraviyole özelliği olmadığı için sokak aralarında çok ucuz fiyatlara satılan bu gözlüklerin kullanması gözlere zarar veriyor. Ama karekodlu yakın okuma gözlüklerinde böyle bir durum söz konusu değil. Karekodlu gözlüklerde bir merkezleme sistemi olduğu için dışarıdan gelen ışık bir merkezde toplanıyor ve tek merkezden içeri giriyor. Bu gözlükleri kullandığınız zaman gözünüz yıpranmıyor. Güneş gözlüklerinde bulunması gereken en önemli özellik ultraviyole 400 koruması özelliğidir. Bizim gözümüze zarar veren ışıklar, bu koruma özelliği sayesinde yok denecek kadar azaltılıyor.

Bu gözlüklerinde sahtelerini çok ucuz paralara bulmak mümkün. Ama güneş gözlüklerinin sahtelerinde ultraviyole özelliği olmadığı için zararlı ışıklar dalgalı halde gözümüzün içine giriyor ve gözümüze zarar veriyor. Ama ultraviyole özellikli güneş gözlükleri zararlı ışıkları kestikleri için gözünüzün yorulmasını önleyerek sizi zararlı ışıklardan koruyor. Çok ucuz satılan gözlüklerde bir özellik olmadığı için ışığın gözümüze rahatça girmesini sağlıyor. Bu gözlüklerde ışık gözünüze çok büyük dalga boyutlarıyla girdiği için katarak adı verilen hastalığın hızlanmasına sebep oluyor. Ama özellikli ve karekodlu gözlüklerde optik merkezleme ve ultraviyole özelliği için hastalıkların ilerlemesine yardımcı olmuyor. Vatandaşlar göz sağlığını korumak ve dikkat etmek için çok ucuz paralara sokak aralarında satılan okuma ve güneş gözlüklerine dikkat etsin” dedi.

Kaynak: gazetevatan.com

 

 



İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.