Bu Hareketi Yapmadan Önce Bir Kez Daha Düşünün!

Bu Hareketi Yapmadan Önce Bir Kez Daha Düşünün!
19 Ağustos 2015 Çarşamba 16:56


Gözlerimiz en hassas organlarımızdır. Kimi zaman kaşıntı, yanma gibi sorunlar olabilir. Alerjik hastalıklar da sıklıkla gözleri etkileyerek kızarıklık, sulanma, yanma ve kaşıntı gibi belirtiler gösterebilir.

Bu gibi durumlarda gözlere uzun süre ve bastırarak yapılan ovalama ve kaşımaların korneada şekil bozukluğuna sebep olabileceğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sibel Şalvarlı, allerjisi olanları gözlerini ovalamama ve kaşımamaları konusunda uyardı. Keratokonus hastalığının erken teşhisine dikkat çeken Şalvarlı, hastalığın tedavi edilmemesi durumunda kornea nakli ile sonuçlanabileceğini vurguladı.


BAKIN NELERE YOL AÇIYOR?

Gözün sürekli ovalanması, kaşınması sonucu korneadaki kollagen lifler zayıflar, gevşer, uzar bu durum korneada incelme, şekil bozukluğu ve görme merkezinde aşağı kaymaya neden olur. Buna keratokonus denir. Bu durum ilerleyicidir. Hastanın gözlük dereceleri sürekli değişir, numaraları artar, astigmat oluşur, hastalar sık sık gözlük değiştirse de yeni gözlüklerle de net göremezler.

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

  • Gözlük numaralarının hızla ilerlemesi
  • Ağırlıklı olarak astigmat artışı
  • Net görememe ve bulanıklık
  • Gözlük numarası sık değiştiği halde net görememe
  • Hayalet imajlar ve açıklanamayan ışık hassasiyeti
  • Erken teşhis için ileri teknoloji gerekir.

Keratokonusta hastalık ilerleyici olduğundan erken teşhis çok önemlidir. Hastalığın teşhisinde topografi denilen kornea haritalarının çekilmesi gerekir. Hastalığın ilk belirtileri korneanın arka yüzünde ortaya çıkar. Sadece korneanın ön yüzünü gösteren haritalarla erken bulgular gözden kaçabilir. Erken teşhis için korneanın ön ve arka yüzünü değerlendirme imkanı sağlayan ileri teknoloji, topografi cihazları gerekir.

KORNEA NAKLİ GEREKEBİLİR!

Kornea, saat camı gibi gözün ön yüzünü örten ve fotoğraf makinesinin objektifine benzer rol oynayan en önemli tabaka olduğundan net görüşte kritik rol oynar. Keratokonus korneayı etkilediğinden hastada ilerleyici astigmata yol açar. Erken evrede yakalanırsa korneal kollagen çapraz bağlama veya crosslinking (CCL) adı verilen ameliyatla hastalığın ilerlemesi durdurulabilir. Bu hastalığı durdurucu etkiye sahip tek tedavi yöntemidir. Ancak teşhiste geç kalınırsa kornea çok inceldiğinde ve hastalık ilerlediğinde kornea nakli gerekebilir.

Kaynak: haberturk.com








İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.