Bilgisayarın Göze Zararı Var mı ?

Bilgisayar ekranına uzun süre bakılması halinde göz kuruluğuna sebep olmaktadır.

Bilgisayarın Göze Zararı Var mı ?
26 Kasım 2016 Cumartesi 10:00

Normalde insan gözünde dakikada 14-18 defa göz kırpma sayısı vardır. (Bayanlarda bu sayı daha fazladır.) Bilgisayar başına geçtiğimiz zaman bu sayı 6-7’lere kadar düşmektedir.

Göz sürekli bilgisayarda farklı yerlere odaklandığı için, ister istemez zamanla göz kapaklarımızı kırpmayı yavaşlatacağız. Böylece kapalı ortamda çalışmamızın yanı sıra bilgisayar başında uzun süre kalmamızda göz kuruluğuna sebep olacaktır. Buna bağlı olarak gözlerimizde yanma, batma, kızarma şikayetleri de olabilir.

Bilgisayarla Aramızda ki Mesafe Ne Kadar Olmalı?
Gözümüzde prespiyopi vs. bir rahatsızlığımız yok ise bilgisayarla aramızda en az 50 cm lik bir mesafe kesinlikle olmalı. Net görebiliyorsak bu mesafeyi daha da uzatmak kendimiz için iyi olacaktır. 50 cm mesafe altında kesinlikle bilgisayar kullanmanızı tavsiye etmiyoruz.

Masamızda ki bilgisayar göz hizasının yukarısında olmamalı. Aksi halde göz kaslarımız daha fazla yorulacak takip etmede zorlanacaklardır.

Bilgisayar Ekran Ayarları Bizim İçin Önemlidir!
Ekran çözünürlüğünün ideal olanı 1024*768 olandır. Bunun dışında ekran kartı kesinlikle yüklenmelidir. Aksi halde ekranda titremeler olacak bu da gözümüze rahatsızlık verecektir. Zaten ekran kartı yüklemeden bilgisayar kullanmak zor olacaktır. Monitör ayarlarından ışık ayarları kontrol edilmeli ekrana aşırı ışık verilmemelidir.

Bilgisayar Gözlerde Kırılma Kusuru Ya da Göz bozukluğu yapar mı?
Işığa karşı hassas gözlerde ekran önüne koruyucu getirilmeden kullanılırsa rahatsızlık verecektir.

Uzun süre bilgisayar başında kalmak gözler için zararlımıdır?
– İşe başladığımdan beri gözlerimden şikayetciyim ( Muhasebeci)
– Webtasarım yapmak için sabaha kadar bilgisayar başında kaldığımı hatırlıyorum ( Bilgisayar Öğrencisi)
– İşimiz gereği bütün günümüz bilgisayar başında geçiyor bu da gözlerimizi etkiliyor ( Devlet Memuru )

Yukarda ki cümleler sadece verebileceğimiz birkaç örnektir. Buradan yola çıkarak uzun süre bilgisayar başında kalmak sorun teşkil ediyor diyebiliriz.

Tavsiyelerimiz:
 Kaliteli bir gözlük camı da kullanılsa, bilgisayarın önüne renkli koruyucular da konulsa uzun süre bilgisayar başında kalmak gözümüzü yoracağından, bilgisayar başında kaldığımız her 30 dakika süre sonunda 5-10 dakikalık küçük bir ara vermeliyiz.
 Mesleğiniz gereği bilgisayar başında kalmak zorunda ise her 6 aylık zaman dilimlerinde mutlaka göz doktoruna kontrol amaçlı da olsa gitmeliyiz.
 Göz kuruluğu şikayetimiz zaten mevcut ise göz kuruluğunun ihmale gelmeyeceğini unutmamalı ve mutlaka ilaçlarımızı kullanmalıyız.
 En önemlisi de sürekli bilgisayar başında kalmak zorunda iseniz ışığa karşı dirençli camları olan, koruyucu bir gözlük kullanmanız gerekmektedir. Bu konuda gözlükçünüzden yardım alabilirsiniz.

İsmail UYAR
(Optisyen) Mevlâna Optik Sarıkaya

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.