Bebeklerde ve çocuklarda gözlük kullanımı nasıl olmalı?

Gözlük kullanımının yaşı yok. En erken yaşlarda başlayan gözlük kullanımında çocukların göz sağlığı için ebeveynlere düşen sorumluluklar var.

Bebeklerde ve çocuklarda gözlük kullanımı nasıl olmalı?
23 Ağustos 2014 Cumartesi 10:34

 

Çocuklarda gözlük kullanımı hakkında tüm merak edilen soruları, Memorial Şişli Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Mustafa Temel, Optik Gazete için cevaplandırdı.

 

Gözlük kullanmak için yaş sınırı var mı?
Bebekler de dahil olmak üzere her yaşta gözlük kullanma ihtiyacı doğabilir. Ancak bebek ve çocukların göz hastalıkları ve gözlük kullanma ihtiyaçları yetişkinlere göre bazı farklılıklar gösterir. Gözlük kullanmak, yetişkinlerde çoğu zaman “daha iyi görme” ihtiyacından kaynaklanırken, bebeklerde ve çocuklarda göz tembelliği ve şaşılığın tedavisinde önemli rol oynar.

 

Bebek ve çocuklarda gözlük seçerken nelere dikkat edilmeli?
Bebeklerde ve çocuklarda gözlüğün tam yarar sağlaması için çerçevenin göz ve yüz yapısına uygun olması gerekir. Fazla küçük ya da nasıl olsa çocuk büyüyecek diyerek büyük gözlük alınmamalı. Çocuğun büyümesine paralel olarak gerekli zamanlarda çerçeve değişimi de yapılması gerekir.

 

Çocuğun gözlük çerçevesi seçimi nasıl olmalı?
Bebeklerde ve çocuklarda gözlük kullanmanın çeşitli nedenlerle bazı zorlukları var. Bu zorlukları yenmede aile, doktor ve okuldaki öğretmenlerin işbirliği içinde olması gerekir. Bu nedenle, gözlük seçiminde sakınca yaratmayacak çerçeve çeşitleri arasından, çocuğun kendi gözlüğünü seçmesine izin vermek gerekir. Böylece onun kabul ettiği ve istediği bir gözlüğü takacak olması, gözlük kullanmayı kabullenmesini kolaylaştırır.

 

Gözlük takmak istemeyen çocuk nasıl ikna edilmeli?
Çocuğun çevresinden ve özellikle yaşıtlarından gelecek eleştiriler konusunda aile ve öğretmen yardımcı olmalı. Gözlüğüyle gözünün daha iyi olduğu mümkünse gösterilmeli, gözlüğün bir eksiklik olmadığı, aksine iyi görmek için bir yardımcı araç olduğu anlatılmalı. Bazı durumlarda gözlük takmazsa gözü için kötü sonuçlar doğacağı anlatılabilir. Küçük çocukları teşvik için gerekirse aile bireyleri güneş gözlüğü veya benzer gözlükleri zaman zaman takarak yardımcı olabilir.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.