Bebeklerde Göz Muayenesinin Önemi

Göz muayenesi için bebeğinizin belli bir yaşa gelmesini beklemeyin. Hiçbir şikayeti olmasa bile 3-4 yaşlarına kadar her çocuk mutlaka göz muayenesi olmalıdır.

Bebeklerde Göz Muayenesinin Önemi
24 Ağustos 2016 Çarşamba 09:32

Yeni doğan yavrularımızın tüm konularda üzerilerine titrememize rağmen, gözlemlediğim kadarıyla göz muayenesi konusunda biraz geride kalmaktayız. Bunun sebebi ise muhtemelen çocuğumuzun görmeyle ilgili bir sıkıntısı olsa bile buna tepki vererek bizi uyaramaması olabilir. Çoğu zaman görme bozukluklarımızın farkına varmayız. Bunun sebebi bu görme bozukluklarının birden olmaması, yavaş yavaş ilerlemesidir. Bebekler ve çocuklarda ise, doğumdan gelen bir bozukluk varsa, çocuğun bu bozukluğu normal olan olarak algılayabilmesidir.

Bebekler ve Çocuklar Göz Hastalıkları Fark Edemezler mi?

Evet, bebekler veya çocuklar göz bozukluklarını fark edemezler. Gözlerinde eğer acı veya ağrı verici bir tepkime olmadıkça çoğunlukla göz bozukluklarının farkına varamazlar. Sadece bebekler ve çocuklar değil, yetişkinler bile gözde kırma kusurlarının, yani uzağı veya yakını görememenin farkına kolay kolay varamazlar.

Göz muayenesi yapıp ilk kez gözlük verdiğimiz hastalarımızın çoğu, görmelerinde çok bir sıkıntı yaşamadıklarını dile getirirler. Gözlük kullanmaya başladıktan bir ay sonra, gerçekten gözlüksüz çok az gördüğümüzü anladık şeklinde ifadeleri olmaktadır. Gözlerimiz bir çok zaman bize ağrı veya acı sinyali vermeden bazı olumsuzluklar yaşayabilmektedir. Bu yüzden mutlaka belli aralıklarla göz muayenemizi olmamız gerekir.

Bebekler ve Çocuklarda Ne Gibi Göz Hastalıkları Oluşur?

Yeni doğan bebeklerde göz gelişimi hemen oluşmaz. İkinci ayın sonuna doğru görme keskinleşmeye başlar. Yakın mesafeden annenin yüzünü ve hareketlerini algılamaya başlarlar. Yetişkinlere yakın görme kabiliyeti, ancak ikinci yaşın sonlarına doğru oluşmaktadır.

Yeni doğan bebekler ve çocuklarda en sık görülen göz hastalıkları, görme kusurları adını verdiğimiz, yakını veya uzağı görememe, astigmat gibi görmeyi engelleyen durumlardır. Bunların yanında daha ağır şekilde meydana gelebilecek göz tümörü, doğuştan gelen glokom yani göz tansiyonu, yine doğumdan itibaren oluşan veya sonradan da oluşabilen şaşılık durumları, sık karşılaşılan durumlardır.

Erken Doğum Göz Hastalıklarını Arttırır mı?

Günümüzün önemli sorunlarından biri günümüzde erken doğan prematüre bebeklerin göz sorunlarıdır. Ülkemizde son yıllarda çok küçük bebekler yaşatılabilmektedir. Ancak bu küçük doğmuş bebeklerde körlüğe kadar gidebilen prematüre retinopatisi olarak bilinen hastalığın yanı sıra şaşılık, miyopi, hipermetropi, astigmat, göz tembelliği vb pek çok diğer sorun da söz konusudur. Dolayısı ile prematüre bebeklerin ilk dört hafta sonunda takiplerinin başlaması ve periyodik bir şekilde okul çağına kadar takibi gereklidir.

Şaşılık Ameliyatı Çocukken Yapılır mı?

Erken teşhisin çok önemli olduğu iki göz hastalığı şaşılık ve göz tembelliğidir. Şaşılıkta çocukken müdahale çok önemlidir. Henüz göz kasları çok gelişmemişken yapılan operasyonlarda başarı şansı çok yüksektir. Hatta bazı durumlarda çocukken tedavi edilebilecek şaşılıklar, çocuk büyüyüp yetişkin olduğunda tedavi edilememektedir. Bu yüzden bu tür hastalıklarda vakit kaybetmeden göz muayenesi olunmalıdır. Şaşılıkla ilgili daha geniş bilgi için burayı tıklayabilirsiniz.

Bebeklerin veya Çocukların Göz Muayeneleri Nasıl Yapılmalıdır?

Bebeklerin gözlerinde, görünüşte herhangi bir bozukluk yoksa, bebek ise acı veya ağrıdan dolayı herhangi bir tepki vermiyorsa ilk aylarda genel muayeneler yeterli olmaktadır. Özellikle göz muayenesine gerek yoktur. İkinci aydan sonra göz takibinin olması önemlidir. Bebeğinizin gözlerinin önünde herhangi bir cismi veya parmağınızı sağa sola doğru götürdüğünüzde, bebeğinizin bunu takip edebilmesi gereklidir. Eğer bu saydıklarımızdan biri gerçekleşmiyorsa bebeğinizi özel olarak göz muayenesine götürmeniz olumlu olacaktır.

Eğer her şey yolunda ise, çocuk iki – dört yaşları arasında mutlaka rutin göz muayenesine götürülmelidir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi çocuklar gözlerinde herhangi bir sorun olduğunu fark etmeyebilirler fakat bu sorun günlük hayatlarına etki edebilir.

Fark Edilmeyen Göz Bozuklukları Okul Hayatını Etkiliyor

Çocuklar okul çağına geldiklerinde gözlerinde bozukluk olduğu fark edilmemişse, onlar için zorlu bir süreç başlıyor. Hayat için en önemli olan ilk eğitim dönemlerine yazmayı, okumayı öğrenirken gözlerdeki görme bozuklukları çocuğun algılamasını ve motivasyonunu etkileyerek, geç öğrenmesine neden olmaktadır. Arkadaşlarından bu sebeple geri kalan çocuğun daha farklı psikolojik sorunları doğmaktadır.

Sıradan bir göz muayenesi ile he şey normal gidebilecekken, farkında olunmayan görme bozuklukları sebebiyle bir çocuğun tüm hayatı bu şekilde etkilenebilmektedir. Bu yüzden çok hassas olan bu konuda tüm anne babalar vakit geçirmeden çocukları için en doğru olanı yapmalı ve rutin olarak göz muayenelerini yaptırmalıdırlar.

Kaynak : gozsitesi.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.