Bebeklerde 6. Aydan Sonra Göz Muayenesi Şart!

Türkiye'de her 25 çocuktan birinde görülen göz tembelliği sorunu erken dönemde teşhis edildiğinde tedavisi oldukça başarılı sonuçlar veriyor.

Bebeklerde 6. Aydan Sonra Göz Muayenesi Şart!
15 Ocak 2016 Cuma 15:11

 Türkiye'de her 25 çocuktan birinde görülen göz tembelliği sorunu erken dönemde teşhis edildiğinde tedavisi oldukça başarılı sonuçlar veriyor. Görme kaybına sebep olmasa da derinlik algısına zarar veren göz tembelliği tedavi edilmezse ilerleyen yaşlarda ciddi sorunlara yol açıyor.

 

Göz tembelliğinin anne babalar tarafından kolay fark edilebilecek bir sorun olmadığını söyleyen Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Haşim Uslu, “Şaşılığın bulunmadığı durumlarda tek gözdeki göz tembelliği dışarıdan bakınca anlaşılamıyor. Bu nedenle her bebek 6’ncı ayda ilk göz muayenesinden geçmelidir. Aileler rutin göz muayenelerini ihmal etmemelidir. Göz tembelliği erken tanı sayesinde tamamen düzeltilebilirken, geç kalındığında kalıcı görme bozukluklarına sebep olur. Hastalık ilerleyip körlüğe yol açmasa da her iki gözün bir arada kullanılamaması nedeniyle derinlik hissi algılanmasında güçlük yaratır. Bu sorun da çocuğun ileride derinlik hissinin önem taşıdığı bazı meslekleri seçememesine, sosyal hayatında tenis ve bilgisayar oyunları oynayamama, 3D görüntü izleyememe gibi engellere neden olur. Pek çok hastalık gibi bu rahatsızlık da erken tanıyla düzelebilir’’ ifadelerini kullandı.

 

Bebeklerde erken dönemde fark edilen göz tembelliğinin başarıyla tedavi edilebildiğini hatırlatan aşim Uslu, ‘Göz tembelliği 4-5 yaşlarında teşhis edilirse tedavi yıllarca sürebildiği gibi başarı şansı da düşer. 6-7 yaşlarında sorun daha da büyür ve 10 yaşından itibaren tedaviden sonuç almak daha da zorlaşır. Göz tembelliğinin tedavisi iyi gören gözün bir bandajla kapatılıp tembel gözün görme seviyesinin artırılması şeklinde uygulanmaktadır. Bu tedavide beyne bulanık gören gözün de gördüğü mesajı verilir. Sorun çözüldüğünde kapama tedavisine son verilir. 3-5 yaşlarındaki bir çocuğun tek gözü kapatıldığında arkadaşlarının arasında kendini kötü hissetmesi ve tedaviyi zorlaştırması kaçınılmazdır. Çocuk çoğu zaman bu kapatma tedavisine direnir. Bu nedenle 6 aylık bebeklerde tedavi daha başarılı sonuçlar vermektedir’’ diye konuştu.

Kaynak: haberler.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.