Bebeğinizin ilk göz muayenesini ilk aylarında yaptırın.

Çocuklarda göz hastalıkları yenidoğan döneminden itibaren görülebiliyor.

Bebeğinizin ilk göz muayenesini ilk aylarında yaptırın.
06 Mayıs 2014 Salı 09:07

 

Bebeğinizin ilk göz muayenesini ilk aylarında yaptırın.

 

Çocuğun gelişiminde büyük rol oynayan sıhhatli ve iyi gören gözler, çocukların yaşam kalitesini de olumlu etkilemektedir. Memorial Şişli Hastanesi Göz Merkezi'nden Prof. Dr. Dilek Erkan, çocuklarda göz kontrolünün önemi ile ilgili bilgi verdi.

 

Çocuklarda göz hastalıkları yenidoğan döneminden itibaren görülebiliyor Erken doğan bebeklerde prematüre retinopatisi, bebeklik ve erken çocukluk çağında doğumsal katarakt ve glokom, kornea denilen gözün şeffaf tabakasının bulanıklığı, çeşitli genetik ve metabolik hastalıklara bağlı olarak gelişebilen göz problemleri, yaşamı tehdit eden göz içi tümörler ve şaşılık çocuklarda en sık görülen göz hastalıkları olarak sıralanmaktadır.

 

Okul öncesi dönemde en sık rastlanan göz hastalıkları; göz tembelliği, hipermetropi ve astigmatima başta olmak üzere kırma kusurları, iki göz arasında fark olması ve şaşılıktır. Okul çağında ise göz bozuklukların başında miyopi olmak üzere kırma kusurları gelmektedir. Bu belirtileri önemseyin Bebeklik ve erken çocukluk döneminde gözlerin daimi kaşınması, şiddetli ışık hassasiyeti, bir objeye odaklanma veyahut bir objeyi takip etme güçlüğü, gözlerin paralelliğinin bozuk veyahut kısıtlı olması, gözlerde daimi kızarıklık veyahut tek veya çift taraflı sulanma varlığı ve normalde siyah görünen gözbebeğinde beyaz bir yansıma saptanması bebeklerde göz bozukluğunun belirtisi olarak gösterilmektedir.

 

Okul öncesi çağdaki çocuklarda bir nesneye bakarken başın belirli bir istikamete doğru çevrilmesi veyahut eğilmesi, gözlerin kısılması veya denge meselesi yaşanması da göz bozukluğundan şüphelenilmesini gerektiren durumlardır. Çocuğunuzun göz sıhhatini savunmak için dikkat etmeniz gerekenler Görme bozukluğu çocukta vücut ve denge gelişiminin yanı sıra; idrak etme, iletişim yetenekleri ve sosyal gelişimi de negatif istikamette etkileyebilecek çok ciddi bir vaziyettir. Görme kusurlarının küçük yaşlarda fark edilerek tedavi edilmesi, ileriki yaşlarda sıhhatli bir görme için büyük önem taşımaktadır. Bu da ancak çocuğa yapılacak periyodik göz muayeneleriyle mümkündür.

 

Periyodik göz muayenelerinin yanı sıra; sebze ve meyveden zengin balanslı bir beslenme, şahsi hijyen eğitiminin verilmesi, erken yaşlardan itibaren kalifiye güneş gözlükleriyle çocuğun gözlerinin güneşin zararlı ışınlarından korunması, makul aydınlatma şartları, bilgisayar başındayken gözlerle bilgisayarın aynı hizada olması gibi bir takım tedbirlerin alınmasına da özen gösterilmelidir.

 

İlk göz muayenesi çok önemli Çocuklarda erken göz muayenesi göz problemlerinin erken tanısının yanı sıra; bir takım sistemik hastalıklara ait ipuçlarının yakalanabilmesi açısından da önem taşımaktadır. Prematüre bebekler tek veya iki taraflı körlükle sonuçlanabilen ve çok ciddi ve ivedi müdahale gerektiren "prematüre retinopatisi" açısından kesinlikle göz doktoru tarafından değerlendirilmelidir.

 

Yeni doğan bebeklerde gözlerin şeffaf ve paralel olması kontrol edilmeli; çocuk doktoru, aile hekimi veyahut aile tarafından ters bir durum fark edilirse göz hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır. Tüm bebekler hayatlarının ilk yılında bir göz hekimi tarafından muayene edilmiş olmalıdır. Küçük bebeklerde görme nitelik olarak yalnızca göz hekimi tarafından değerlendirilebilir. Bu ilk muayeneyi takiben tüm çocuklara sırasıyla 3-3.5 yaş civarında, 5 yaşında ve sonrasında da 1-2 senelik aralıklarla göz muayenesi yapılmalıdır.

 

Çocukluk çağında tedavi edilmeyen göz hastalıkları ileride henüz ciddi sorunlara dönüşür Göz tembelliği, şaşılık ve kırma kusurları başta olmak üzere çocukluk çağında tanı konularak tedavi edilmemiş çeşitli göz bozuklukları, ileriki yaşlarda telafisi mümkün olmayan kalıcı görme kayıplarına yol açmaktadır. Göz tembelliği ancak erken yaşlarda tanı konulduğunda önlenebilir ve tedavi edilebilir bir vaziyettir.

 

Göz tembelliğine yol açan başlıca durumlar düzeltilmemiş yüksek kırma kusurları, iki göz arasındaki kırma kusurlarının derecesinin farklı olması ve şaşılıktır. Bu vaziyetlerin saptanması da ancak çocukluk çağında yapılacak göz muayeneleri ile mümkündür.

 

 

Kaynak : milliyet.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.