Bahar Alerjisi Yazın da Göz Açtırmıyor

"Gözler alerjenlere kızarıklık, göz kapaklarında şişme, çapaklanmayla tepki gösteriyor. .

Bahar Alerjisi Yazın da Göz Açtırmıyor
06 Haziran 2014 Cuma 12:18

Gözkapakları şişiyor, gözkapakları en çok sıvıyı tutan yerler olduğundan dolayı daha fazla etkileniyor. Gözlerde alerjenlerin yol açtığı sıkıntılar nedeniyle kaşıntı oluyor, bu kaşıntıyı giderici ilaçlar veriyoruz. Kaşıntıyı önleyici damlalar da çok faydalı olabiliyor. Ancak alerjik tepkileri hiçbir zaman tam olarak tedavi etmek mümkün olamıyor. Bu alerjiler mevsimsel olarak alevleniyor. Kış mevsiminde soğuğun da etkisiyle azalıyor. Baharda ve yaz mevsiminde artıyor."

 

Bu doku alerjen maddeyle karşılaşınca faaliyete geçiyor, daha çok salgı üretiyor, dokuda ödem gelişiyor, şişiyor, çocuklarda burun tıkanıklığı, gözlerde kızarıklık ve kaşıntıya yol açıyor. Vücut bunu yaparak savunma mekanizmasını harekete geçirmiş oluyor. Dokular kendilerini dış etkenlere karşı bir şekilde savunmak istiyor” diyor. Alerjik şikayetler kişiden kişiye değişebildiği gibi, en hafiften en ağıra kadar da farklı belirtileri olabiliyor.

 

Göz alerjilerinin çok ağır formlarında, göz kapaklarının yapısı değişiyor. Normalde göz kapaklarının iç yüzeyi düzgün oluyor. Ancak alerjik etki nedeniyle göz kapağının iç yüzeyi, tıpkı portakal kabuğunun yüzeyi gibi bir şekil alıyor. Bu pütürlü yapılar da göz kapağının her açılıp kapanmasında korneaya sürtünüp zarar veriyor.

Bu durumda ışık hassasiyeti kaşıntı gibi şikayetler çok artıyor, gözlerde batma ve kızarıklık oluşuyor. Böyle hastalarda gerekirse soğuk uygulama -dondurma tedavisi yapılabiliyor. Dr. Nezih Özdemir çocuklarda ayrıca bazı meyvelerin, özellikle de çileğin alerjik tepkilere neden olduğunu, bu tepkilerden etkilenen gözlerde kaşıntı, kızarıklık, gözkapağında şişme gibi sorunlar ortaya çıktığını belirtiyor.

 

Çocuklardaki alerjilerin büyük kısmının büyüyünce ortadan kalktığını, ancak bazı çocukların büyüse de ergenlik, yetişkinlik döneminde de alerjilerin etkilerinden kurtulamadığını söyleyen Dr. Nezih Özdemir, alerjilerden en çok gözlerin etkilenmesinin nedenini şöyle açıklıyor: "Gözler alerjenlere kızarıklık, göz kapaklarında şişme, çapaklanmayla tepki gösteriyor. .

 

Gözkapakları şişiyor, gözkapakları en çok sıvıyı tutan yerler olduğundan dolayı daha fazla etkileniyor. Gözlerde alerjenlerin yol açtığı sıkıntılar nedeniyle kaşıntı oluyor, bu kaşıntıyı giderici ilaçlar veriyoruz. Kaşıntıyı önleyici damlalar da çok faydalı olabiliyor. Ancak alerjik tepkileri hiçbir zaman tam olarak tedavi etmek mümkün olamıyor. Bu alerjiler mevsimsel olarak alevleniyor. Kış mevsiminde soğuğun da etkisiyle azalıyor. Baharda ve yaz mevsiminde artıyor."

Alerji nedenlerinden biri de havuzdaki kimyasal maddeler. Bu maddelerin içinde birçok koruyucular kullanıldığını ve gözle temas halinde alerjik tepkilere neden olduğunu hatırlatan Dr. Nezih Özdemir, deniz suyunun tuzlu yapısının biyolojik yapımıza uygun olduğundan alerjiye fazla yol açmadığını belirtiyor.

 

Denizden sonra oluşan hafif kızarıklıklar da hemen geçiyor. Ancak havuz kimyasalları öyle değil. Gözde kaşıntı, kızarıklık ve göz kapaklarında şişmeye yol açıyor. Alerjik tepkileri önlemek için havuzda, özellikle de mutlaka gözü iyi kapatan yüzücü gözlüklerinin kullanılması, havuzdan çıktıktan sonra da duru suyla bu gözlüklerin yıkanması gerekiyor" diyor.

 

Son yıllarda lazer operasyonu geçirenlerin artmasıyla birlikte göz kuruluğu sorununun da arttığını belirten Dr. Nezih Özdemir, "Lazer işlemi geçirenlerde göz kuruluğu oluyor, dokuda yaptığımız değişiklik gözyaşının üretimini kısmen azaltıyor. Kuruluğa bağlı şikayetler oluyor. Bu nedenle hastalarımıza 6 ay süreyle gözyaşı veriyoruz. Kuru göz sorunu oluşunca göz daha alerjik bir yapıya bürünüyor, daha çabuk tepki veriyor. Bu nedenle çok kuru gözlerde lazer yapmıyoruz. Hem güneşe karşı, havuza ve denize karşı daha hassas oluyorlar.

Günlük hayatımızda artık alışveriş merkezlerinde daha fazla zaman geçiriyoruz. Buralardaki klimalar ve aydınlatma sistemleri de alerjik tepkileri artırıyor. Eğer klima sistemlerinde alerjen maddeler bulunuyorsa bunun alerjik gözlerdeki tepkileri de artırdığına değinen Dr. Nezih Özdemir şunları söylüyor: "Klimalı ortamlar doğal ortamlar gibi olmaz. Belki havadaki nemi alarak faydalı oluyor ancak ortama saldığı alerjen maddeler ya da klimaların bakımlarının çok iyi yapılmamış olması, sorunlara yol açıyor. Alışveriş merkezlerinde uzun süre kalan, alerjik göz yapısına sahip kişilerde gözlerde kaşıntı, gözkapaklarında şişme oluyor. Eğer klimanın bakımı yapılıyorsa, alerjenlere, polenlere karşı etkiliyse sorun olmuyor.

 

Alerjik gözlerde buz uygulaması faydalı oluyor, buzu bir havluya sararak gözün üzerine kısa aralıklarla tutarak uygulamak çok faydalı. Kaşıntıyı, yanmayı azaltıyor. Alerjik göz yapısına sahip kişilerde arpacık sorunu da daha çok görülüyor. Kirpik diplerindeki kanalların enfeksiyonla tıkanması sonucunda oluşan arpacık da erkenden tedavi edilmesi gereken bir sorun."

 

Kaynak :  hurriyet.com.tr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.