10 soruda yaz ve göz sağlığı

Güneşe çıkmadan bu uyarılara kulak verin...

10 soruda yaz ve göz sağlığı
21 Temmuz 2014 Pazartesi 06:56

 

Güneşe çıkmadan Yrd. Doç. Dr. Rıfat Rasier'in söylediklerine kulak verin...

 

1.Yaz mevsiminde güneş gözlerde ne gibi spesifik hastalıklara neden olur?


Yazın özellikle alerjik göz hastalıklarında bir artış izlenilir. Ayrıca konjunktivit, göz nezlesi bu aylarda daha sık görülür. Bunun yanında katarakt gelişimi ve sarı nokta hastalığının oluşumunda da güneş ışığı etkilidir. Halk arasınsa gözde büyüyen et oluşumu olarak bilinen göz yüzeyinde kabarık kızarık kitleler de güneşle beraber büyür.

 

2.Yazın sıkça görülen göz infeksiyonları nasıl ortaya çıkar belirtileri nelerdir ? nasıl korunabiliriz?


Yazın görülen göz infeksiyonları genelde bu mevsimde görülen kuru, sıcak, tozlu, polenli havalardan veya havuzlardan bulaşır. Gözlerde kızarıklık, çapaklanma ve kaşıntı ile kendini gösterir. Bunun için kuru , tozlu, polenli ortamlardan uzak durmak ve serinlemek için girilen havuzlarda hijyene dikkat etmek ve alerjenlerden korunmak gerekir.

 

3.Yaz mevsimi ile birlikte alerjik göz nezlesi vakalarında artış olmaktadır, gözlerimizi nasıl koruyacağız?


Alerjik konjuntivit bu aylarada artar çünkü güneş ve tozlu, polenli ortam buna musait bir zemin oluşturur. Bu nedenle alerjik kişiler bu tür ortamlardan uzak durmalıdırlar.

 

4.Yaz aylarında dünyaya ulaşan ultraviyole ışınları artıyor. Bu durumda yaz mevsiminde güneşin zararlarından gözlerimizi korumak için alınacak tedbirleri sıralar mısınız?


Ultraviyolenin zararlı etkilerinden korunmak için öncelikle güneş ışınlarının en dik geldiği zamanlarda dışarı çıkmamak gerekir. Ayrıca Ultraviyole filtreli güneş gözlükleri de bu korunma için çok önemlidir.

 

5. İyi bir güneş gözlüğü seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Kaliteli güneş gözlüğü hangi özellikleri içinde barındırmalı?


Normalde karanlık ortamlarda göz bebeklerimiz büyür ve böylece daha çok ışık göz bebeklerimizden içeri girer. Eğer % 100 ultraviyole koruyuculuğu olmayan bozuk camları takarsak karanlık bir ortam oluşacağından göz bebeklerimiz genişleyecektir. Koruyuculuk oranı düşük olan bu camlardan geçen UV ışınları gözümüze zarar verecektir. Bu nedenle alacağınız gözlükler kesinlikle %100 UV koruma sertifikalı olmalı ve kaliteli cam taşımalıdır. Bunun yanında numarasız normal güneş gözlüklerinin camları astigmatlı veya istenmeyen göz numaraları içermemelidir.

 

6. Havuzlarda bulunan klor gözleri nasıl etkiler ? Gözlerimizi havuzun klorlu sularından nasıl korumalıyız?


Havuzlara girerken özellikle gözümüzü klordan ve mikroplardan korunmak için yüzücü gözlüklerinden takmak oldukça faydalıdır.

 

7. Kontakt lens kullananlar yaz aylarında güneş gözlüğü takabilirler mi? Kontakt lensler yaz aylarında nasıl kullanılmalı?


Kontakt lens kullananlar güneş gözlüğünü takabilirler ve faydalıdır. Kontakt lens kullananlar bu aylarda lens temizliğine dikkat etmeli ve havuzdan bulaşacak mikroplara karşı uyanık olmalıdırlar. Gözde kontakt lens ile suya girmek akıllıca değildir

 

8. Göz yaşı eksikliği olan hastaların gözleri yazın daha mı çok kurur? Bu hastalar ne yapmalı güneşe çıkarken?


Kuru göz hastalığının kaynaklandığı sebebe göre göz yaşı ihtiyacı yazın artabilir. Kuru göz hastaları direkt güneş ışığına maruz kalmamaya çalışmalı, güneş gözlüğü takmalı ve yapay göz yaşı damlalarının kullanım sıklığınıı arttırmalıdırlar.

 

9. Gözler güneşten cildimiz gibi yanar mı? Güneş gözlerde nasıl tahribatlara yol açar?


Güneş ışınları gözde katarakt ve sarı nokta hastalığı oluşumda direkt etkilidirler. Göze gelen yoğun güneş ışını fotooksidatif stres denilen bir tahribatla göz merceğimizin ve en keskin görmeden sorumlu gözün arkasındaki görme merkezi sarı noktanın yapısını bozup görmeyi direkt kötü yönde etkiler.

 

10. Çocukların gözlerini güneşten nasıl koruyabiliriz. Çocuklar güneş gözlüğü kullanmalı mı?


Çocuklarda güneşin zararlı etkilerinden korunmak için %100 uv filtreli katiteli, güneş gözlüğü takmalıdır. Ayrıca ebeveynler de çocukları güneş ışığının dik geldiği saatlerde dışarı çıkarmamalıdırlar.

 

Kaynak: hergunmedya.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.