Güneş Gözlüğü İnsanlar İçin Bir Gereksinim

Güneşli günlerde zorlanan kişiler için güneş gözlüğü gerekli.

Güneş Gözlüğü İnsanlar İçin Bir Gereksinim
28 Nisan 2014 Pazartesi 08:42

 

Turgut Özal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Op. Dr. Mehmet Serdar Dervişoğulları, güneş gözlüğünü bazı kişilerin aksesuar için kullandığını belirterek, aslında güneş gözlüğünün bir gereksinim olduğunu söyledi. Dervişoğulları, "Gerek dış koşullarda çalışan kişiler için gerekse ışığa hassasiyeti nedeniyle yazın parlak güneşli günlerde zorlanan kişiler için güneş gözlüğü gerekli." dedi.

 

Güneş gözlüğünün aslında bir gereksinim olduğunu ifade eden Dervişoğulları, gerek dış koşullarda çalışan kişiler için gerekse ışığa hassasiyeti nedeniyle yazın parlak güneşli günlerde zorlanan kişiler için güneş gözlüğünün gerekli olduğunu belirtti. Güneş gözlüğü alırken markasından, fiyatından, şeklinden çok ultraviyole filtresi var mı, ultraviyole ediyor mu, etmiyor mu özelliklerinin çok önemli olduğuna vurgu yapan Dervişoğulları, kişilerin nasıl bir güneş gözlüğü alması gerektiğini şöyle anlattı: "Ultraviyole eden her güneş gözlüğünü alabilirsiniz. Kişiler güneş gözlüğüne baktığında ultraviyole filtresi olup olmadığını anlaması pek mümkün değil. Fakat bizim ülkemiz koşullarında yasal olarak özellikle gözlükçülerde optik marketlerde satılan gözlüklerin üzerinde sertifikalar var. Bizim ülkemiz için 'CE Sertifikası' geçerli. Bu sertifika yasal olarak geçerli bir sertifikaysa güneş gözlüğün üzerine iliştirilmiş halde bulunur. Fakat üzerinde herhangi bir sertifika bulunmayan ya da gözlük alınan kişi tarafından doğrulama yapılamayan, bir sertifika belgesi gösterilemeyen gözlük için her zaman soru işareti olur. O güneş gözlüğünde ultraviyole etkisi olmayabilir.''

 

"GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ YÜZ YAPISINA UYGUN OLMALI"

 

İyi bir güneş gözlüğünde olması gereken özellikleri aktaran Dervişoğulları, "En önemli özelliği ultraviyole filtre ediyor olmalı. Geri planda kalan ikinci önemli nokta ise gözde, yüzde rahat durması gerekir." dedi. Bazı gözlüklerin ağır olması nedeniyle kişi terledikçe güneş gözlüğünün burnunda durmayacağını açıklayan Dervişoğulları, ''Bazı gözlükler yüz yapısına uygun olmaz, yan taraflardan sıkar rahat kullanımı engeller. Kullanım açısından kişinin, göz ve yüz çehresine uygun olması gerekir.'' izahını yaptı.

 

"ARAÇ KULLANIRKEN UYGUN GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ TERCİH EDİLMELİ"

 

Parlak, güneşli günlerde araç kullanırken güneş gözlüğü büyük katkı sağlayacağını ifade eden Dervişoğulları, kolormatik tabir ettiğimiz güneşli havalarda koyulaşan gözlüklerin çok kullanılamadığını kaydetti. doktor Dervişoğulları, güneş ışığının zaten camlardan bir oranda filtrelendiği için göze ulaşmasının mümkün olmadığını belirtti. Dervişoğulları, araç kullanan kişinin gözünde başka problemler olup olmadığına dikkat etmesi gerektiğini ifade ederek, "Eğer uzun süre araç kullanıyorsa göz kuruluğu da gelişebilir. Uzun süre araç kullananların önlem alması lazım. Gözünde bozukluk varsa ona göre güneş gözlüğü, kuruluğa karşı kullanılan veya göz için olan damlalardan bulundurulabilir, uygun güneş gözlüğü kullanabilir.'' diye konuştu.

 

"YANLIŞ GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KULLANIMI KATARAKT, SARI NOKTA HASTALIĞINA SEBEP OLABİLİR"

 

Yanlış güneş gözlüğü kullanıldığında oluşabilecek tehlikeleri de de işaret eden Dervişoğulları sözlerini, ''Şimdiye kadar pratikte böyle bir hasta gelmedi. Teorik olarak, göz genişleyeceği için güneşin zararlı ışınlarının daha çok geçeceği ve gözün retina tabakasına zararlı olabileceği düşünülüyor. Ultraviyolenin gözde birçok hastalık oluşturma problemi var. Katarakt, sarı nokta hastalığı, bunların hepsinde suçlanabilen bir faktör. O açıdan ultraviyole ışının göze kontrolsüz girişi hastalıklara yol açabiliyor.'' şeklinde tamamladı.

 

Kaynak : haberaktuel.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.