Göz Hakkında 20 İlginç Bilgi!

Sahip olduğumuz en önemli ve olağanüstü organlardan biri şüphesiz ki gözlerimizdir. Biz gözlerimizi sadece görmek için kullanıyoruz fakat bakın ne gibi ilginç bilgilere de ulaşabiliyoruz.

Göz Hakkında 20 İlginç Bilgi!
14 Eylül 2015 Pazartesi 17:22

1–Göz Renginiz Değişebilir!

İnsan irisinde ister yeşil ister mavi pigmentler olsun fark etmez. Aslında gerçek olan bu değil, gerçek olan gözümüzün aynı gökyüzü gibi değişken renkte olmasıdır. Yani ışığa ve bulunduğu ortama göre renk değiştirebilir.

2–Mavi Gözler


Eğer gözünüz maviyse bu şu anlama gelir. Siz ve dünyadaki diğer insanların aynı atadan geldiği iddia ediliyor.  Bu da şu anlama geliyor; yaklaşık 10.000 yıl önce yaşamış olan ilk insanın da gözleri maviydi.  Daha sonra ise kahverengi gözler ortaya çıkıyor.

3-Her Bir Göz Işığa Duyarlı 107 Milyon Hücreye Sahiptir


Yedi milyon koni renkleri görmenizde ve yüz milyon siyah ve beyaz çubuğu ayır etmemizde yardımcı olur.  Yani görme yeteneğimizin yüzde onu bu işlevi görüyor.

4-20/20 Görsellik = Normal Görsellik


Karmakarışık yazılan sayılar bile gözler tarafından çok hızlı bir şekilde fark edilebilir. Fakat yapılan bazı göz testlerine göre 20/20 tam olarak istenen göz görseli değildir. Testte var olan bir sıradaki küçük noktayı görebiliyorsanız bu 20/16 görsele sahip olduğunuz anlamına gelir.  Normal bir insanın görme yeteneği ise 20/8’dir.

5–Gözlükler


Eğer gözlük kullanıyorsanız bu sizin aslında her şeyi ters görüyor etkisi yaşamanıza sebep oluyor fakat beyniniz bu etkiye değiştirip düz bir şekilde görmenizi sağlıyor.  Hatta bir şeye gerçekten tersten bakıyor olsanız bile beyniniz bir süre sonra buna adapte olacak ve size düz görmenizi sağlayacaktır. Bu konuyla ilgili tecrübe edilmiş birçok araştırma bulunmaktadır.

6–Göz Kırpma


Ortalama dakikada 17 defa, saatte 14,280, günde ise 5,2 milyon defa gözlerimizi kırpıyoruz. Kitap okurken, biriyle konuşurken veya şarkı söylerken göz kırpma sayımız daha da artıyor.

7-Göz Kası


Vücudumuzdaki en hızlı kası hareketi göz kırpma hareketidir.  O kadar hızlı bir şekilde göz kırpabiliriz ki saniyede 5 ya da daha fazlayı bulabilir.

8–Yaşlılık Belirtisi


Yaşlandığınız zaman okumak için gözlüğe ihtiyacınız olacak.  43 ile 55 yaş aralığındaki nüfusun % 99 ‘ u bir şey okumak için gözlüğe ihtiyaç duyuyor.  Bunun sebebi gözlerimizdeki lens etkisinin yaşa bağlı olarak fonksiyonunu kaybetmesidir.

9–Göz Objektifi


Göz objektifi var olan bütün kameralardan daha hızlıdır. Bir noktaya odaklanmış ufak bir çocuğun objektifinde bu hızı daha açık bir şekilde yaşarız.  Bir odanın içinde durun ve birçok farklı notaya bakın. Daha sonra aynısını her hangi bir kamera ile yapın aradaki zaman farkını açıkça göreceksiniz.

10–Ağlarken Göz Kırpma


Ağladığımızda gözümüzde oluşan gözyaşlarından gözümüzü kırparak kurtulmuş oluruz.  Gözyaşları gözümüze nem katar ve gözümüz için anti bakteriyeldir.

11–Katarakt


Her insan yaşlandığında katarakt hastalığına yakalanır. Kataraktın yaşlandıkça beyazlaşan saçlarınız gibi olduğunu düşünün yani oluşması gayet normal.  Katarakta yakalanmanın ortalama yaşı 70 olarak görülüyor.

12–Şeker Hastalığı


Şeker hastalığı gözlerimiz için büyük bir tehdittir.  Göz taramalarında da ortaya çıkabileceği gibi şeker hastaları harfleri göremez.

13–Beyin Ve Göz


Beyniniz ile görürsünüz gözleriniz ile değil.  Bu açık görünebilir fakat bazen bulanık ve zayıf görmenin sebebi gözden değil beyinden kaynaklanır.  Bu bulanıklığın sebebi beyninizdeki görme yetisinde bir şeylerin yanlış gitmesidir. Beyin sisteminde birçok geçici hata oluşması normal.

14–Gözünüzdeki Su


Gözyaşı üç farklı yapıdan oluşur; şişkinlik, yapışkanlık ve tabi ki su.  Eğer bu üç şey gözünüzde yeterince yok ise gözünüzde bir kuruluk başlar.  Beyniniz bu kuruluğu bu üyeleri daha fazla üreterek giderir.

15–İyileşme Süreci


Göz diğer organlara kıyasen hızla iyileşir. Göz korneamızda oluşan bir hatanın iyileşme süresi ortala 48 saattir.

16–Yeni Doğan Bebekler


Yeni doğan bebeklerin gözleri gözyaşı üretemez.  Ağlama seslerine rağmen bebekler 4 haftaya kadar gözyaşı üretemez.

17–Göz Nakli


Doktorlar göz bebeği nakli yapmanın bir yolunu buldular.  Çok hassas olan göz bebeği nakli yapmak artık mümkün.

18–Heterokromisi


Bu belirti bir insan doğduğunda iki farklı renk göze sahip olması durumudur. Örneğin gözlerden biri maviyken diğeri kahverengidir.

19–Çalışma Bölgeleri


Gözünüz bir milyondan fazla çalışma bölgesinden oluşur.  Bu da gözümüzü çok fonksiyonlu hale getirir.

20–Köpek Balığı Gözü


Köpek balıklarının korneası insanlarınkine çok benzerdir aynı fonksiyonlara ve hareket hızına sahiptir bu yüzden de bazı göz ameliyatlarında gerek olursa köpek balığı gözü kullanımı yapılabilir.

 

Kaynak: mojoport.com

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.