Yazılı ve Görsel Basında Reklam Yapılamayacak

Saygıdeğer bürokratlarımıza meslektaşlarımız adına teşekkürlerimizi sunuyoruz...

Yazılı ve Görsel Basında Reklam Yapılamayacak
21 Temmuz 2014 Pazartesi 14:35

 

KAMU SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLEYEN GÖZLÜK ve KONTAK LENS REKLAMLARI, YAZILI VE GÖRSEL BASINDA ARTIK YAPILAMAYACAK

Halk sağlığı adına tüm meslektaşlarımız ve meslek kuruluşlarımız tarafından desteklenen bu çalışmalar için, Başta Sayın Bakanımız Mehmet MÜEZZİNOĞLU, TİTCK Başkanı Sayın Saim KERMAN ve Başkan yardımcısı Sayın Ali Sait SEPTİOĞLU olmak üzere saygıdeğer bürokratlarımıza meslektaşlarımız adına teşekkürlerimizi sunuyoruz.


Uzun süredir, büyük sermaye zincirlerinin kural tanımaz defakto reklamları, orantısız güç kullanmaları, halk sağlığını olumsuz etkileyen uygulamaları, haksız rekabete sebep oldu.


Konfederasyon olarak bizler; geri ödeme kapsamında olduğu için talep yaratarak kamu sağlık harcamalarını artırır, başka bir ifade ile kamu zararı yaratır, optisyenlik müesseselerindeki ürünler ticari bir emtia gibi mütalaa edilemez, reklamlar çok sayıda sağlık problemine neden olur, kamu sağlığını olumsuz etkiler görüşünü savunduk.

 

Hekim reçetesi ile sadece optisyenlik müesseselerinde satışına izin verilen tıbbi cihazların ( çerçeve numaralı cam kozmetik ve dereceli kontak lens) ilaç ve tedavi kapsamında mütalaa edilmesi gerektiği için reklamına  hiçbir şekilde izin verilmemesi internet ve e-ticaret yolu ile satışının yapılmaması gerektiğini, sağlık mesleğinde ve sağlık ürünlerinde reklam yapılamayacağını, haksız rekabete neden olacağını yazılı ve sözlü olarak bakanlık bürokratlarımıza anlattık ve savunduk.


Az sayıdaki sermaye zincirleri reklamları –e ticareti, tekel oluşturmak amacıyla istedi ve destekledi.


Konfederasyon olarak, uzun süreden beri Sağlık Bakanlığı üst düzey bürokratlarımızla yürüttüğümüz görüşmeler olumlu sonuçlarını nihayet verdi. Meslektaşlarımız ve meslek kuruluşlarımız Sağlık Bakanlığımızın kamu sağlığı adına reklamlar ve optisyenlik müesseseleri dışındaki ( internet, TV e-ticaret) satışların yasaklaması ile ilgili yaptıkları ilgili düzenlemeleri büyük bir memnuniyetle destekliyoruz.


TC Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi cihaz kurumu başkanlığına, bazı optisyenlik müesseseleri tarafından reçeteye tabi optik ürünlerin reklamının yapılması sebebiyle başvuruda bulunulmuş; Kurumca(TİTCK) verilen cevabi yazıda. "05.12.2013 tarihinde yapılan bilimsel komisyon toplantısında; optisyenlik müesseseleri tarafından satışı yapılan optik ürünlerin (kontak lensler, gözlükler, az görmeye yardımcı cihazlar) "reçeteye tabi ilaçlar ve tedaviler" kapsamında değerlendirilmesi gerektiği kararı alındığı ve bu kararın Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na iletildiği" belirtilmiştir.

 

TIBBİ CİHAZ SATIŞ, REKLAM VE TANITIM YÖNETMELİĞİ, 15 Mayıs 2014 Perşembe günü 29001 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu yönetmeliğin amacı tıbbi cihazların satış, reklam ve tanıtım faaliyetlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.


GÖZLÜK ÇERÇEVESİ NUMARALI GÖZLÜK CAMI, KOZMETİK VE DERECELİ KONTAK LENS TIBBİ CİHAZDIR, geri ödeme kapsamında olan cihazların, internet dâhil halka açık yayın yapılan her türlü medya ve iletişim ortamında program, film, dizi film, haber ve benzeri yollarla doğrudan veya dolaylı olarak topluma reklamı yapılamaz. Cihazların gazete, radyo, televizyon, telefon aracılığıyla ya da kapıdan veya internet üzerinden satışı yapılamaz.

 

Gözlük çerçevesi, gözlük camı her türlü kontak lens (kozmetik ve numaralı ) tıbbi cihazdır. Yasa gereği hekim reçetesi ile sadece optisyenlik müesseslerinde satılır.


Halk sağlığı adına tüm meslektaşlarımız ve meslek kuruluşlarımız tarafından desteklenen reklam ve e- ticaret ve devrim niteliğindeki tüm düzenlemeler için, Başta Sayın Bakanımız Mehmet MÜEZZİNOĞLU, TİTCK Başkanı Sayın Saim KERMAN ve Başkan yardımcısı Sayın Ali Sait SEPTİOĞLU olmak üzere saygıdeğer bürokratlarımıza meslektaşlarımız adına teşekkürlerimizi sunuyoruz.


Taylan KÜÇÜKER
Eczacı Gözlükçü
Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.