0.50 D fark hesabı bilimsel olarak yanlıştır.

"cam numarası değiştiğinde yenilenir "...

0.50 D fark hesabı bilimsel olarak yanlıştır.
18 Temmuz 2014 Cuma 07:55

0,5 diyoptri değişik olması halinde cam yenilenir hükmünün, eskiden olduğu gibi "cam numarası değiştiğinde yenilenir " şeklinde yeniden düzenlenmesi gereklidir.

 

Gözlük camı ve çerçeve 3 yılı geçmeden yenilenmez. Ancak görmede 0,5 diyoptrilik değişiklik olması halinde süresinden önce gözlük camı yenilenebilir." Hükmü gereği sağlık hizmeti sunumu yapılmaktadır. Gözlük camları 0,25 Diyoptri aralıklarla üretilir. Görme kalitesini ve keskinliğini bu kadar küçük değerler değiştirebilir. Siferik lenslerde bunu hesaplamakta ve medula optik sistemine programlamakta bir güçlük yoktur. (Basit Miyop ve hipermetropi)


Silindirik lensler teorik olarak silindir kesitinden elde edilirler. Bir plan silindirik lens bir meridyende güç ihtiva etmez, bu aks olarak bilinir. Aks a gelen ışınlar, aks da güç olmadığı için kırılmadan geçer. Lens aks da plandır (0.00 D). Aks, reçete yazılırken referans meridyeni olarak kullanılır.(Başlangıç meridyeni). Aksa 900 dik meridyende güç maksimumdur, silindirin toplam gücüne eşittir. Aks a 900 dik meridyenle aks arasındaki meridyenlerde güç değişir. Akstan uzaklaştıkça lensin diyoptri gücü her meridyende artar. Aksa dik meridyende maksimuma ulaşır ve aşağıdaki formüle göre hesaplanır:


Özetle silindirik lensin aksı her derece değişmesinde camın diyoptri sistemi yani gücü değişir.


SPHCYL bir lenste camın toplan güç diyoptri değerini hesaplamak çok yüksek matematik bilgisi ve karmaşık hesaplar gerektirir. Konu ile ilgili detaylı bilgi bu rapor ekinde sunulmuştur. Bunun medula optik sistemine uygulanabilirliği hemen hemen imkânsızdır. Kaldı ki bunları eğitim sırasında optisyen öğrenciler bile güç hesaplamakta zorluk çekmektedir.. Şu anda Sphcyl lenslerle ilgili medula optik provizyon sisteminde yapılan 0.50 D fark hesabı maalesef bilimsel olarak yanlıştır.


Kanımızca SGK nun bu uygulamayı başlatmasındaki amacı tasarruftur. Dünya sağlık örgütü resmi verilerine göre Türkiye'de körlük oranı binde dört'ün üzerinde verilmektedir. AB ülkelerinde bu oran binde dört ün altındadır.0,5 diyoptri tasarruf amacı ile uygulandığını gözlük alım ve kullanım süresi uzayacağından muayenelerde gecikecek, glakom,retina dekoltmanı gibi körlüğe sebep olacak hastalıkların teşhisi gecikecektir .

 

Daha sonra kör insanlara kamunun harcayacağı para cam giderlerinden sağlayacağı tasarruftan kat kat fazla olacaktır.Detaylı ve net görmek ekonomik iş gücü kaybına neden olmaktadır. Yeterli net görüş olmadığı için trafik kazaları olmakta her yıl 11.000 insanımızın can kaybı, 20 milyarın üzerinde mal kayıpları meydana gelmektedir.Eğitim ve öğretimi olumsuz etkilemektedir. Yukarda açıkladığımız gerekçelerle, 0,5 diyoptri değişik olması halinde cam yenilenir hükmünün, eskiden olduğu gibi "cam numarası değiştiğinde yenilenir "şeklinde yeniden düzenlenmesi vatandaşlarımızın mağduriyetini giderecektir.


Taylan KÜÇÜKER
Eczacı gözlükçü
Gözlükçüler ve optisyenler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.