Yunan Şarkıcı George Dalaras...

Yunan müziğin önemli ismi olan George Dalaras ile ilgili tüm detayları Av.Suat ŞİMŞEK Optik Gazete okurları ile paylaşıyor.

Yunan Şarkıcı George Dalaras...
08 Mart 2017 Çarşamba 11:36

Merhaba Değerli Okurlarımız,
 
Eric Clapton, Sting gibi birçok isimle çalışmış Yunan müzisyen George Dalaras'ın neredeyse bütün parçaları dokunaklıdır. Yunan müziğini bir nebze de olsun O sevdirir.

İlk adı Giorgos ya da Türkçe'deki okunusuyla Yorgo'dur. Soyadı olan Dalaras ise bir Yunan arkadaşımın dediğine göre Daralas'ın kulağa daha hoş gelen değiştirilmiş halidir. Rebet müziğinin popülerize edilebilecek güzel örneklerini hem o ruhu koruyarak hem de pop müziğine uygun olarak düzenleyerek çok güzel calışmalar meydana getirmektedir. 

Ayrı müzik türlerini yapan insanlarla birlikte verdigi konserler, özellikle Vasilis Papakonstantinopolou ile verdiği konserin kaydı dinlenmeye değer. 

İspanyolca da söyler! Ama nasıl yakışır,pek de severim! Özellikle Küba'ya yaptığı seyahati sonrası Latin Ezgilerine daha çok ilgi duymuştur. Başta Haris Alexiou, Nikos Papazoglu, Mikis Theodorakis, Al di Meola, Paco de Lucia,  , Goran Bregovic, eserlerini başarıyla yorumlamıştır. 

Üç tür  şarkı söyler.
Laika: Kent Şarkıları, Modern Ezgiler
Dimotika : Halk Ezgileri
Rembetiko : Rebet Müziği
 
Sahnede acayip artisttir. Show insanıdır. 
Yunanistan'da Dalaras'ı sevmem diyen insanlar bile bütün şarkılarını ezbere bilir.
Zülfü Livaneli şarkılarını sayesinde Yunanca'da dinleyebilirsiniz. 
 
Livaneli'nin:
"Susarlar Sesini Boğmak İsterler
Yarımdır Kırıktır Sırça Yüreğim
Çığlık Çığlığa Yar Geceler
Kardeşin Duymaz Eloğlu Duyar
 
Çoğalır Engeller Yürür Gidersin
Yüreğin Taşır Götürür Seni
Nice Selden Sonra Kumdan Öteden
Kardeşin Duymaz Eloğlu Duyar
 
Yıkılma Bunları Gördüğün Zaman
Umudu Kesip De İncinme Sakın
Aç Yüreğini Bir Merhabaya
Kardeşin Duymaz Eloğlu Duyar" sözlerini Yunanca'da müthiş yorumlar.  
 
Hele bir Pablo Neruda'nın America Insurrecta şiirini Mikis Theodorakis bestesiyle yorumu vardır ki insanı olduğu yerden alır, başka yere götürür. Canto Generale bu dizinde bir bütün elbette!
 
Pablo Neruda Meksika'daki konsolosluk görevi sırasında Canto General de Chile'yi yazmıştır. Bu eserde bütün Güney Amerika kıtasının doğası, insanları ve tarihi yazgısı epik şiir şeklinde anlatılmaktadır. Theodorakis'in muazzam bestelediği bu eseri aynı kalitede yorumlayan Yorgo Dalaras'ı aşağıdaki linkten dinlemenizi kesinlikle tavsiye ediyorum. 
Ünlü Hollandalı Şef Dick Bakker yönetimindeki orkestraya ise hakkını vermek lazım! 
 
Gününüz güzel geçsin:)
 
NOT:Beni hayatımda George Dalaras ile tanıştıran ve onu sevdiren, Üstadım ve mesleki büyüğüm Sevgili Feyzi Zanbaklar'a sonsuz teşekkürlerimle.
 
Av.Suat ŞİMŞEK

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.