Ucuz, İmitasyon Güneş Gözlükleri Katarakta Yol Açıyor!

Türkiye'de güneş gözlükleri gözlükçülerden daha çok işporta, sosyete pazarı, parfümeri, market, bijuteri, benzin istasyonu vb. yerlerde satılmaktadır.

Ucuz, İmitasyon Güneş Gözlükleri Katarakta Yol Açıyor!
09 Mart 2017 Perşembe 12:08

Ayrıca iyi bir güneş gözlüğünün uluslararası standartlara göre üretilmiş olması gerektiği ve işportada satılan ürünlerin Uzakdoğu menşeli hurda malzemelerden üretilmiş olduğu ve halk sağlığı için kalıcı sağlık problemlerine sebep olduğu görülmektedir..

Ülkemize daha çok kaçak yollarla giren, halk sağlığı için tehlike teşkil eden ürünlerdir. Bu ürünler, alerji, cilt kanseri, kolayca kırılabileceği için yüz yaralanmalarına sebep verebilir, kolayca tutuşup yanabilir, Ultraviyole radyasyonunu yeterli tutmaz, trafik sinyalizasyon renklerini ayırt edemediği için trafik kazalarına can ve mal kayıplarına kayıt dışı olduğu için katma değer vergisi kaybına sebep olur. Çok sayıda sağlık problemine sebep olur.

Gözün ve yüzün yaralanmalara karşı korunması ve emniyeti çok önemli bir husustur cam olan güneş gözlüklerinde (işportada) ham madde olarak pencere camı ham maddesi kullanılmaktadır. Bu malzeme çok kırılgandır. Optik camlar pencere camlarına göre 6 defa daha basınca karşı dirençlidir. Kırıldığında dağılarak göze zarar vermezler. İşporta gözlüklerinde bu risk çok yüksektir. Keskin bıçak şeklinde parçalara ayrılır. Optik cam mozaik gibi kırılır ve dağılır.
Eğer yüzde 100 ultraviyole koruyuculuğu olmayan bozuk camları takarsak karanlık bir ortam oluşacağından göz bebeklerimiz genişleyecektir. UV radyasyonu etkisi kümülatiftir. Daha erken katarak oluşmasına sebep verir. Güneş gözlüğü bir çift renkli cam ve çerçeveden ibaret değildir. Ebeveynlerin çocuklarına süs olarak aldıkları renkli işporta gözlükleri, çocuklarının gözlerine bilmeyerek çok büyük zarar vermektedir. 
Güneş Gözlükleri ile ilgili her türlü denetim ve kontrol Sağlık Bakanlığı eliyle yürütülmesi için yasal bir düzenleme yapılması gereklidir.


Taylan KÜÇÜKER
Eczacı Gözlükçü
Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu
Eğitim Komisyonu Başkanı 

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
taylan küçüker - 7 yıl önce
http://www.mysivas.com/ucuz-sahte-imitasyon-gunes-gozlukleri-katarakta-yol-aciyor-16106.html
Avatar
Taylan Küçüker - 7 yıl önce
http://www.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/anlat-derdini-feridun-agabey-e/595957.aspx