Üç diyabetliden birinin göz problemi var!

Uzmanlar, 2040 yılında diyabetli hasta sayısının 650 milyona ulaşacağını öngördüklerini belirterek tehlikenin boyutlarına dikkat çekti.

Üç diyabetliden birinin göz problemi var!
16 Ekim 2017 Pazartesi 15:46

Türk Oftalmoloji Derneği Tıbbi Retina Birimi Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Karaçorlu, Dünya Görme Günü nedeniyle görme problemleri ve şeker hastalığının yol açtığı göz hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Görme kaybının oluşmasının nedenlerini açıklayan Karaçorlu, “Dünyadaki en önemli körlük nedenleri ülkelerin gelişmişlik düzeyine göre değişmektedir. Gelişmekte olan, ekonomik olarak zor durumdaki ülkelerde en önemli körlük nedeni, önlenebilir, tedavi edilebilir olmasına rağmen “katarakt”tır. Afrika, Hindistan, Bengladeş gibi ülkelerde hala yüzbinlerce kişi katarakt nedeniyle körlükle karşı karşıyadır. Ülkemizin de içinde bulunduğu gelişmiş ülkelerde ise en önemli körlük nedeni “diyabet” yani şeker hastalığıdır. Dünyada yaklaşık 1.35 milyar kişi çeşitli derecelerde görme kaybı yaşamaktadır. Dünyadaki kör nüfusun %82'si 50 yaş üstü kişilerden oluşmaktadır. Konunun üzücü yanı görme kayıplarının % 80'inin doğru tanı, tedavi ve korunma ile önlenebilir oluşudur. 2050 yılında dünyada 115 milyon kişinin kör olması beklenmektedir” dedi.

KONTROLSÜZ DİYABETİKLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Şeker hastalığının neden görme kaybı oluşturduğu hakkında da bilgi veren Karaçorlu, “Diyabetik retinopati ya da şeker hastalığına bağlı görme kaybı kan şekeri yüksek seyreden kontrolsüz diyabetikler arasında daha sık görülür. Yüksek kan şekeri kılcal kan damarlarını bozar, bu damarların tıkanmasına, kanamalara ve görme tabakasında su toplanması yani ödeme neden olurlar. Şeker hastalığı görülme sıklığı gittikçe artan bir hastalıktır. Uluslararası diyabet vakfının verilerine göre günümüzde tanı konulmamışlarla birlikte 415 milyon insanın şeker hastası olduğu düşünülmektedir. Bu olguların 1/3 ünde yani 145 milyonunda diyabetik retinopati görülmektedir. Yani her 3 şeker hastasından birinde göz etkilenmektedir. Bu nedenle şeker hastalarının yıllık göz kontrolleri çok çok önemlidir. Hiçbir şikayetleri olmasa dahi yılda bir kez göz hekimi tarafından muayene edilmelerinde büyük yarar bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE 7 MİLYON ŞEKER HASTASI VAR

Şeker hastalığının günümüzde artış gösterdiğini ifade eden Karaçorlu, “Bunun çeşitli nedenleri vardır. Gittikçe daha az hareket eden bir toplum olmamız, yaşam süresinin gittikçe uzaması ve bunlardan da önemlisi gittikçe daha fazla rafine gıda tüketmemiz şeker hastalığı görülme sıklığını arttırmaktadır. Günümüzde 415 milyon olan şeker hastası sayısının 2040 yılında 650 milyona ulaşması beklenmektedir. Ülkemizde şeker hastalığı gittikçe daha sık görülmektedir. Ülkemizde 7 milyon civarında şeker hastası vardır. Bunların yaklaşık 1/3'ünde göz sorunu bulunduğu düşünülürse durumun önemi anlaşılabilir” dedi.

Kaynak : aydinlik.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.