Türkiye'de Sahte Güneş Gözlükleri Bir Halk Sağlığı Problemine Dönüşmüştür!

Sağlık Bakanlığı tarafından geçen yıl denetlenen bin 198 kozmetik üründen 379’unun güvensiz olduğu belirlendi.

Türkiye'de Sahte Güneş Gözlükleri Bir Halk Sağlığı Problemine Dönüşmüştür!
15 Mart 2017 Çarşamba 10:45

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca (TİTCK) 2016 yılında yapılan kozmetik ve tıbbi cihaz denetimlerine ilişkin sonuçları açıklandı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, denetimlerde bin 198 kozmetik ürün mercek altına alındı. Söz konusu ürünler arasında cilt-saç bakım malzemeleri, fondötenler ile tüy dökücüler yer aldı.
***
Güneş gözlüğü uzun seneler moda, süs, aksesuar amaçlı rüzgâr kardan korunmak amacı ile kullanılmıştır. Artık günümüzde UV radyasyonunun göz ve cilt üzerindeki zararlı etkisi bilimsel olarak kanıtlanmıştır. UV radyasyonu etkisi kümülatiftir.

Bu nedenle güneş gözlüğü kullanma alışkanlığının küçük yaşlardan itibaren kazandırılması gerekir. Cilt kanseri ve zamanından önce katarakt oluşmasına sebep olur.

Güneşten kaynaklanan (UV) ışınları, göz lensi ve retinasına zarar verir. Bu da çocukların ve erişkinlerin ilerideki yaşamlarında katarakt olmasına ve görmesini etkileyecek başka rahatsızlıklar yaşamasına neden olabilir. Güneş gözlüğü kullanımı bu sebeple çok önemlidir.
 
Yapılan bilimsel çalışmalarda, Ozon tabakasının %20 oranında kalınlığını muhtemelen kaybetmeye devam ettiği haber verilmektedir. Ozon tabakasındaki bu kalınlık kaybı, Dünya yüzeyinde UVR’ye maruz kalma miktarını arttıracak ve bunun sonucunda birçok Göz Hastalıklarının artmasına ve Sağlık Bakımı Masraflarının yükselmesine sebep olunacaktır. Bu bakımdan UVR’ye maruz kalan nüfus için bir TOPLUM SAĞLIĞI konusu olmaktadır.
 
Uluslararası standartlara göre araba kullanımında takılan genel kullanım amaçlı güneş gözlükleri %8 den daha koyu olmamalıdır. Trafik sinyalizasyon renklerinin doğru algılanmasını engellememelidir. Aksi takdirde trafik kazalarına sebep olur.

Normalde karanlık ortamlarda göz bebeklerimiz büyür. Ve böylece daha çok ışık göz bebeklerimizden içeri sızar. Eğer % 100 ultraviyole koruyuculuğu olmayan bozuk camları takarsak, karanlık bir ortam oluşacağından, göz bebeklerimiz genişleyecek ve koruyuculuk oranı düşük olan bu camlardan geçen UV ışınları gözümüze zarar verecektir. Retinaya ulaşan zararlı UV ışık miktarı artacaktır. Ebeveynlerin çocuklarına süs olarak aldıkları renkli işporta gözlükleri, çocuklarının gözlerine bilmeyerek çok büyük zarar vermektedir. 

Yaşadığımız problem güneş gözlüklerinin denetiminin TC Sağlık Bakanlığın da olmamasından kaynaklanmaktadır. İğneden ipliğe her türlü kozmetik, takviye gıda, tıbbi cihaz, ilaç vb ürünleri denetleyen Sağlık Bakanlığı yasal bir düzenleme ile güneş gözlüğü denetim ve takibini yapmalıdır.

Güneş gözlüğü ve koruyucu gözlükler hakkındaki düzenlemeler ve denetimler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının uhdesindedir.

Optisyenlik müesseseleri dışında işporta, sosyete pazarı, parfümeri, market, bijuteri, benzin istasyonu vs. satılan işporta sahte taklit güneş gözlüklerinin, garanti belgesi, faturası, uluslararası standartlara uygunluğunun denetim, kontrol ve takibi zabıta tedbirleri ve Çalışma sosyal güvenlik Bakanlığı eliyle yeterli olamamaktadır. Sahte güneş gözlükleri Türkiye’de bir halk sağlığı problemine dönüşmüştür.  

Meslek kanunumuzun amaç bölümünde ,toplumun ve fertlerin sağlığının korunmasını yasa ile gözlükçülere emredilmektedir. Endişelerimiz ticari değil ,halk sağlığı adına meslekidir. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sosyete pazarı, parfümeri, market, bijuteri, benzin istasyonu vs. yerlerde sahte kaçak gözlüklerin satışına engel olmalı ve güneş gözlüklerinin nerelerde satılabileceğini belirlemelidir.  

Güneş gözlüklerinin yasal bir düzenleme ile Sağlık Bakanlığı eli ile denetim ve kontrollerinin yapılması kamu sağlığının korunması amacıyla zorunlu hale gelmiştir.
 
Taylan KÜÇÜKER
Eczacı Gözlükçü
Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu
Eğitim Komisyonu Başkanı 

 
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Taylan KÜÇÜKER - 7 yıl önce
TİTCK ‘NUN HALK SAĞLIĞI ADINA KOZMETİK ÜRÜNLER İÇİN YAPTIĞI ÇALIŞMALAR MUHTEŞEM
Güneş gözlüğü ve koruyucu gözlükler hakkındaki düzenlemeler ve denetimler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının uhdesindedir.
Cilt-saç bakım malzemeleri, fondötenler ve tüy dökücüler için gösterilen bu duyarlılığın, halk sağlığı problemine dönüşen SAHTE TAKLİT güneş gözlükleri ve işportada satılan hazır okuma gözlükleri içinde gösterilmesini bekliyoruz.
Avatar
TAYLAN KÜÇÜKER - 7 yıl önce
http://www.sivasmemleket.com/haber/39771/sahte-gozluklere-dikkat.html