Teknolojik aletlerin göz sağlığı üzerinde etkileri!

İş için olsun, sosyal paylaşım sitelerinde olsun büyük küçük hemen herkes yaşamında önemli bir süreyi bilgisayar başında geçiriyor.

Teknolojik aletlerin göz sağlığı üzerinde etkileri!
19 Temmuz 2017 Çarşamba 11:19

Zamanımızın büyük bir kısmını bilgisayar başında geçiriyoruz. Bilgisayar kullanımı göz rahatsızlıklarına neden olan en büyük etmenlerden biri olarak öne çıkıyor. Gözlerde kuruluk, kızarma, yanma ve baş ağrısı ise göz problemlerinin başlıca semptomları arasında yer alıyor.

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı ve SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Alper Evişen, teknolojinin gözlere verdiği zararı ve gözleri korumak için neler yapılabileceğini anlattı.

Göz yorgunluğu ve göz kuruluğu görülür

Bilgisayar ekranına ya da televizyona uzun süre bakmanın sanılanın aksine herhangi bir göz kusuruna sebep olmadığını belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Alper Evişen, “Ancak gizli hipermetropi ya da erken-başlangıç yaşlılık hipermetropisi varsa, belli belirsiz olan göz rahatsızlıkları belirgin hale gelir” dedi.

Bilgisayar ekranlarının sürekli titreşen yapıda olmasının görme güçlüğüne ve bunun da bilgisayar başında olan kişilerde yorgunluğa neden olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Evişen, “Normalde dakikada 12-15 arası olan göz kırpma sayımız dikkatli bakış aktivitelerinde yaklaşık dakikada 5-6’ya kadar iner” diye konuştu.

“Gözümüzü her kırptığımızda gözlerimizdeki gözyaşı dağılımı optimum seviyeye gelerek gözlerin nemlenmesini sağlar” diyen Yrd. Doç. Dr. Evişen, kırpma refleksinin dikkatli bakıştaki azalmasının, gözün nemlenmesini sağlayan mekanizmayı yavaşlatarak göz kuruluğuna yol açtığına vurgu yaptı.

Yrd. Doç. Dr. Evişen, bu nedenle bilgisayar kullanıcılarında göz yorgunluğu ve göz kuruluğuna sık rastlandığını bildirdi.

Gözler sürekli dinlendirilmeli

Bilgisayar başında belli bir süreden fazla zaman geçirmenin göz sağlığı açısından olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabileceğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Evişen, şu uyarılarda bulundu:

“Günümüzde kişiler maalesef ki zamanlarının çoğunu bilgisayar, tablet, akıllı cep telefonları karşısında geçiriyor. Araştırmalar gösteriyor ki iki saatten fazla bilgisayar kullananların hemen hepsinin göz sağlığı tehlikededir. Bilgisayarda 20 dakika çalıştıktan sonra, gözleri kapatarak ya uzağa bakarak 20 saniye dinlenmek gözleri korur. Ayrıca daha sık göz kırpmaya çalışılmalı. Karanlık ortamlarda ekrana bakmaktan kaçınmak gerekiyor.”

Daha küçük ekrana sahip olan akıllı telefonlar yatkınlığı olan kişilerde miyopinin tetiklenmesinde ve artmasında etken olabilir. Bu cihazlar genellikle standart okuma mesafesi olan 40-50 santimetreden daha yakında tutuluyor, sıklıkla da daha küçük cisimleri görmek için bizleri zorluyor. Bu da miyopinin ortaya çıkmasında ve ilerlemesinde yepyeni bir risk faktörü olabilir.

Bunun yanında bilgisayar karşısında fazla zaman geçirenlerde sıklıkla rastlanan göz kuruluğu, tablet bilgisayar ile akıllı telefon kullanıcılarında da görülür. Akıllı telefonların ekranların biraz mat olması daha uygundur. Göz sağlığı açısından kullanılan ekranların yüksek çözünürlüklü ve düşük parlaklık orantılı olmalıdır. Karanlıkta bu tür cihazları kullanmak uygun değildir. Oda aydınlatması gözü yormayan, rahatça görmeyi sağlayacak şekilde ayarlanmalıdır.”

Ekran göz seviyesini aşmamalı

Göz yorgunluğu ve yakınmalarını önlemek için bilgisayar ekranının üst seviyesinin, göz seviyesini aşmamasına dikkat edilmesi gerektiğine dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Evişen, “Bu sayede, gözünüzün çalışma sırasında hafifçe aşağı bakar pozisyonda olmasını sağlayabilirsiniz. Bu durum da göz kapak aralığınızın bir miktar dar kalmasını sağlayarak, gözyaşınızın buharlaşabileceği göz yüzeyini azaltacaktır” ifadelerine yer verdi.

Belirtiler dikkate alınmalı

Çoğu rahatsızlıkta olduğu gibi göz yorgunluğunun da farklı kişilerde ve farklı şekillerde gelişebileceğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Evişen, sık bilgisayar kullanan kişilerde görülen baş ağrısının da herhangi bir göz rahatsızlığının belirtisi olabileceğinin altını çizdi.

Gözlerde ağrı, yorgunluk, kuruluk hissi, beraberinde kızarıklık ve yaşarma gibi problemler ortaya çıkabileceğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Evişen, kişide ayrıca odaklanma sorunu, bulanık veya çift görme gibi belirtiler görülebileceğini anımsattı.

3 boyutlu gözlükler uzun süreli kullanımlarda gözde hasar oluşturabilir

3D görüntü izleme imkanı sağlayan gözlüklerle, iki saat film izlemenin göz sağlığına zarar vermeyeceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Evişen, sözlerini şöyle tamamladı:

“Ancak 3D gözlükler 2 saatten fazla takılırsa astenopik şikayetler dediğimiz baş ağrısı, çift görme, dengesizlik hissi gibi şikayetlere neden olabilir. Ayrıca 7 yaşından küçük çocukların 3 boyutlu gözlük takmaları stereopsis gelişimini etkileyebileceğinden dolayı uygun değildir. Üç boyutlu gözlükler uzun süre takılıp yüksek ışığa maruz kalındığında gözlerde hasar oluşabilir.”

Kaynak : gazianteppusula.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.