Taylan Küçüker : Meslek Hakkımızı Artık İstiyoruz!

Taylan Küçüker : Meslek Hakkımızı Artık İstiyoruz!
13 Mart 2017 Pazartesi 16:48

Sayın üyelerimiz değerli meslektaşlarımız; 

Bildiğiniz üzere 20.01.2017 tarihinde, GSS Tıbbi Malzeme Dairesi Optik Şube Müdürü Sn. Dr. Murat Akın, GSS Sözleşme Uygulama Daire Başkanlığından Sn. Ecz. Nesrin Yılmaz Akın, TİTCK'dan Şube Müdürü Sn. İsmail Başyayla, ASSGM'den Müdür Sn. Dr. Hüseyin Korkusuz, Sözleşme Denetim Sorumlusu Sn. Dr. Münir Paylı ve Reçete Kontrol ve Ödeme Servis Sorumlusu Sn. Ecz. Güler Aybey'in katılımları ile İZMİR'de bölge istişare toplantısı yapıldı.
Bu toplantıda aşağıdaki konular SGK yetkililerine sözcülerimiz tarafından iletildi. Bürokratlarımız bu konulardaki çalışmalarınızı tamamlayarak kendilerine ulaştırmamızı istediler.

ODA BİRLİK KANUNU ÇALIŞMALARINDAN SONRA KANUN REVİZYONU DAHİL BU PROBLEMLERİN ÇÖZÜMÜNE HIZ VERECEĞİZ

Reçete başı sabit hizmet bedelinin dışında, Eczacılar haklı olarak meslek hakkı istiyor. AB ülkeleri örnek göstererek bunu dillendiriyorlar. Bizlerde Eczacılar gibi Sağlık mesleğiyiz. Eczacılarda Gözlükçülerde TC Sağlık Bakanlığının gözetim ve denetiminde çalışıyor, Eczacıların da gözlükçülerin de özel meslek kanunları vardır. Her iki meslekte de meslek mensubu Üniversitelerden mezun oluyor.

Bizler gözlükçüler olarak, cam çerçeve eğitimini aldığımız bilgilerimizi de katarakt, hekim reçetesine göre, hak sahiplerinin gözlüklerini yapıyoruz, Hastalara sağlık danışmanlığı hizmeti, gözlüklerine servis hizmeti sunuyoruz
Üniversite bir meslek için meslek bilgilerini öğretir, mezuniyetinde de bu bilgileri icra etmesi için diploma verir.

Dolayısıyla her meslekte olduğu gibi yaptığımız, işçilik ve hizmetler için bir meslek hakkı istemek en doğal doğal hakkımızdır. SGK ‘na 10-15 TL ye sattığımız cam, meslek bilgimizi katarak 50 milyarlık yüksek teknolojik makinelerde gözlük çerçevesine tespit etme işleminden camdan elde ettiğimiz kar SUT da işçilik ve hizmetler dâhil diye fiyatlandırılmaktadır. Bunun hakkaniyetle adaletle bağdaşır yönü yoktur. Bu bedel bu işçilik hizmetinin karşılığı değildir. Ayrıca gözlük camının çerçeve tespiti ile iş kalmıyor, verdiğimiz hizmetler arasında sağlık danışmanlığı var. Bunun içinde bir ücret almıyoruz. Hastanın gözlüğü ile ilgili, görme kusuru, camları, çerçevesi, çerçeve cam seçimi, cam ve çerçevenin nasıl kullanılacağı, camın teknik kimyasal özelikleri, camların. Çerçeveye tespit edilirken görmenin optik merkezden sağlanması, pupilla mesafelerinin ve montaj yükseklikleri, burada yazmaya ve saymaya kalksak sayfalar dolduracak bir dizi sağlık danışmanlığı hizmeti yapıyoruz. Bununla da kalmıyor gözlük çerçeveleri ve gözlük için 2 senelik garanti ve servis hizmeti sunuyoruz. Pat değişimi, kötü kullanım yüzünden, sapların geri dönüş açılarında meydana gelen ayar bozuklukları, sap uçlarının değişimi, kulak arkası ayarları, çerçeve içi misina değişikliği, nilör çerçeve misina değişikliği, pantoskopik, retroskopik açı ayarları, kırılan sap değişiklikleri, kaplama bozukluklarında çerçeve değişimi, Silme bezi, Gözlük kılıfı vs
Reçetelerin medula optik provizyon sistemi üzerinden hak ediş onaylarını alıyoruz. Reçeteleri, reçete kayıt defterine düzenli kayıt ediyoruz. Bu kazanç üzerinden vergi veriyoruz, çalışanlarımıza istihdam sağlıyoruz. Geçimizi temin ediyoruz.
Bütün bu işçilik ve hizmetlerin bedelinin gözlükçülere yüklenmesi adil ve kabul edilebilir değildir.

Meslek Hakkı Nedir?
Hastalarımıza sağlık hizmeti, Garanti ve servis veriyoruz. Aslında bu sağlık hizmetini kamu yararına bedelsiz verdiğimizi söylemek yanlış olmaz. Eğitimimizin ve Diplomamızın bize verdiği meslek bilgi ve becerileri yok saymak, bunun bir bedelinin olması gerektiğini şimdiye kadar savunmamak bizim hatamızdır.

MESLEK HAKKI: Bir meslek mensubunun, mesleğini icra ederken, mesleki bilgi ve becerilerini ya da sanatını ortaya koyarak yarattığı değerin maddi karşılığıdır.
Meslek hakkımızı artık istiyoruz. Gözlükçülerin de giderlerini karşılayacak sabit bir gelirleri olmalıdır. SGK tek alıcı durumuna gelmiştir. Ödediği sağlık yardımlarıyla bu hizmetin karşılanabilmesi mümkün değildir. Bizim mesleğimizde Eczanelerden farklı olarak mesul müdürlük sistemi mevcuttur. Meslektaşlarımız sermayenin orantısız rekabeti var olma mücadelesi veriyor. Bu fiyatlarla yaşamını sürdüremiyor. Fiyat ve hizmette rekabet var. Devlet sadece hak sahiplerinin hakkını değil, hizmet aldığı geleneksel müesseselerinde kendi vatandaşları olduğundan hareketle hak ve menfaatlerini bütçe imkanlarına göre gözetmesi gerekir.

Gözlük çerçevesi için 2 senede yapılan hak ediş ödemesi, tasarruf gerekçesi ile 3 seneye çıkarıldı. Bu hak ediş süresi tekrar iki seneye çekilmelidir. , 0,5 diyoptri değişik olması halinde cam yenilenir hükmünün, eskiden olduğu gibi “cam numarası değiştiğinde yenilenir şeklinde düzenlenmelidir. Çocuklarda hakkediş süresi bir seneye indirilmelidir. Koruyucu göz ve görme sağlık hizmetlerinde tasarruf amacıyla süre sınırlandırılması kesintiye gidilmesi, uzun erimde diğer kamu sağlık maliyetleri ve harcamalarını arttırabilir. Toplumlarda düşük görme ve körlük, yaşlanan nüfus sebebiyle artmaktadır. Bu uygulama körlüğe neden olan hastalıkların erken teşhisine imkân verir. Düzenli periyodik görme muayeneleri erken teşhis, yeni teknolojilerle ile önlenebilir. Yaşlanan nüfus, emekli yaşlarının artması, çalışma süresinin uzaması, detaylı ve net görme ihtiyacını artırmaktadır. Detaylı net ve berrak görüş, iş verimliğinin üretimi artırır. Çerçeve hakkediş süresinin 3 seneden iki seneye indirilmesi, düşünülenin tam tersine kamu yararına daha az maliyetli daha çok ve daha iyi sağlık hizmeti sunumuna imkan verme fırsatıdır. Kanser, kalp, akıl hastalıkları, diyabet gibi, görme engellilik de toplumların en sık karşılaştığı temel sağlık problemlerinden biridir. Kişiler, görme fonksiyonlarını çeşitli sebeplerle kaybedebilir. Görme bozukluğu ile mücadele etmek demek temel nedensel koşullarının anlaşılması ve ele alınması demektir.( glokom, katarakt, refraktif kusur, diyabetik retinopati ve maküler göz hastalığı gibi. ) Ülkemizde, glokom, katarakt, diyabet ve yaşa bağlı maküler dejenerasyonu (AMD) erken dönemde teşhis etmek ve bu rahatsızlıkların geri dönüşü olmayan görme bozukluklarına yol açmasını engellemektir. Aynı zamanda, refraktif kusurları düzeltilebilecek hastalara ulaşmak, bu hastaların yaşam kalitesini konforunu ve güvenliklerini artırmak olmalıdır. Görme kaybı kişiyi önemli ölçüde etkiler; özgürlüğünü kısıtlar ve hayattaki başarı şansını, yaşam kalitesini engeller. Görme kaybı aynı zamanda depresyona yol açabilir. Deprasyon riski 3.5 kat daha fazladır. Depresyonu teşhis ve tedavi etmek kamu sağlık maliyetini artırır. Çerçeve hakkediş süresinin 2 seneye indirilmesi bir anlamda koruyucu sağlık hizmetidir, erken teşhise imkan verir. Erken tanı, glokom, diyabetik retinopati ve AMD ana hastalık alanları için önemlidir. 

Erken teşhis, başarılı tedavi şansını arttırır ve hastaların sağlığında iyileşme sağlar. Koruyucu göz ve görme sağlığı hizmetleri ve erken teşhis önceliğimiz olmalıdır.

Daha iyi bir göz ve görme sağlığı hizmeti, erken teşhis daha az körlük, daha fazla üretim, daha az trafik kazası, başarılı eğitim, çağdaş bir toplum ve daha az kamu gideri demektir. 

Gözlük çağdaş ve modern bir toplum inşa etmenin anahtarıdır.

Taylan KÜÇÜKER
Eczacı Gözlükçü
Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu
Eğitim Komisyonu Başkanı

 
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Selahattin durak - 7 yıl önce
Taylanbey şahsınız ve heyetine uğraşlarından dolayı teşekkür ederim