Taylan KÜÇÜKER : Derneklerimizi Gazozdan Boş İşlerle Uğraşsınlar diye Kurmadık!

Atatürk’ten yadigar iktisadi işletme Türk Kızılay Derneği, Kızılay iktisadi işletmesi olan bu önemli emaneti 88 yıldır hakkıyla korumanın kıvancı içerisindedir.

Taylan KÜÇÜKER : Derneklerimizi Gazozdan Boş İşlerle Uğraşsınlar diye Kurmadık!
07 Nisan 2017 Cuma 17:58

Derneklerimizi maden suyu üretmek için kurmadık
Yabancı sermaye zincir mağazalar karşında mesleki geleceğinin güvencesi olarak kurduk
Atatürk’ün arkasına saklanmanızı, meslektaşlarınızı malum şahıs diye yaftalamanız yaptığınız ticareti doğru  haklı masum  kılmaz.
***
Elbette ticaret yapabilirsiniz.
Birlikte çalışarak, birlikte yardımlaşarak, birlikte kazanmak için geleneksel müesseselerin rekabet güçlerini sermaye karşısında korumak özetle Meslektaşlarımızın iktisadi güvencesi için Kooperatifleri kurduk.
Atatürk’ün kooperatiflerle ilgili bir sözünü hatırlatmak isterim.
“Kanaatim odur ki, muhakkak suretle birleşmede kuvvet vardır.  Kooperatif yapmak, maddi ve manevi kuvvetleri, zekâ ve maharetleri birleştirmek demektir...
Müstahsillerin birleşmesinden şahsi menfaatlerini haleldar olacağını düşünenler tabii şikâyet edeceklerdir."
 (1 Şubat 1931, İzmir Ticaret Odası)
 
54 Eczacı odası var. Hemen hepsinin iktisadi işletmesi var. İLAÇ DIŞI ürünleri iktisadi işletmeleri üzerinden ticaretini yapmazlar. 37. Bölge Sivas Eczacı odasında genel sekreterlik, saymanlık yaptım. Hala hazırda da delege olarak görevler yapıyorum
Saymanlık dönemimde iktisadi işletmemiz üzerinden, ilaç dışındaki çocuk bezi, yara bandı, kozmetik ürünler, tıbbi cihazlar, hasta bezi vs. ucuz alıp satmak için çalışma başlattım. TEB haksız rekabet yapacağımızı, bunları satan firmalar tarafından tazminat ödeme durumunda kalacağımızı, böyle bir ticaretin meslek kuruluşumuzun saygınlığını zedeleyeceğini gerekçe göstererek onay vermedi.
 
Eczacılar bu tür Tüm ticari, İKTİSADİ, faaliyetlerini  Ecza kooperatifleri üzerinden yaparlar.
  
Yarın çerçeve kontak lens tedarikçileri tarafından altından kalkamayacağınız ciddi tazminat davaları ile karşılaşabilirsiniz. Sadece derneğinize değil tüm meslek kuruluşlarımıza zarar verirsiniz. Attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değmeyecek. İlaç tedavi kapsamında bir ürünü maden suyu ile eşdeğer benzetmeniz, doğru örnek değildir.
 
İktisadi işletme üzerinden sattığınız ürün maden suyu değildir. Bu yüzden sadece kendi üyelerinize satabilirsiniz? Gözlükçüleri tek tek arayarak F… Marka renkli lens bizde…  Fiyata demeniz bir meslek kuruluşunun görevleri arasında mıdır?  Ürününü satmadığınız tedarikçilerin Meslek kuruluşlarına bakış açısı ne olacaktır? Her şey yasal olsa etik değildir.
 
 Daha önce iktisadi işletmeniz üzerinden Roll optik kapatıcı göz bandı sattınız, göz bandı optisyenlik müesseselerinde satışı serbest olan bir ürün müdür? İktisadi işletme üzerinden satılabilir mi? İhracat yapmayı düşünüyor musunuz?   
 
Ticaretin, İktisadi işletme üzerinden yapılması meslek kuruluşlarına olan güven ve saygıyı azaltır. Asli görevlerinden uzaklaştırır. İktisadi ticari işler meslek kuruluşlarının işleri değildir.
 
Tedarikçi firma bu satışların dernek üzerinden yapılmasını derneğe bir gelir sağlamak için yapmayı amaçladıysa, iktisadi işletmeniz üzerinden bir bağış sponsorluk faturası kesin. İşbirliği yaptığınız tedarikçi reklamı ve internet üzerinden satışları istiyor ve destekliyor. Bu konuda uygulamaları hayata geçiriyor. Projeler üretiyor. Yarın bizler reklama, internete karşıyız dediğimizde bize hangi bürokrat hangi meslektaşımız inanır? kim arkamızdan gelir?
 
Her dernek şimdi bir iktisadi işletme kurup ,bir kontak lens tedarikçisi, cam çerçeve firması ile işbirliği yaptığını düşünebiliyor musunuz? 
  
Mesleki faaliyetlerimizi meslek örgütleri üzerinden,
 
İktisadi ticari faaliyetlerimizi kooperatifler üzerinden yürütmeliyiz. 
 
Taylan KÜÇÜKER
Eczacı Gözlükçü
Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu
Eğitim Komisyonu Başkanı 
 
 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.