"Sahte güneş gözlüğü katarakt yapıyor"

“Eğer pahalı olduğunu düşündüğünüz için orijinal güneş gözlüğü almaktan kaçınıyorsanız hiç güneş gözlüğü kullanmayın daha iyi. Çünkü gözünüze daha az zarar vermiş olursunuz”

"Sahte güneş gözlüğü katarakt yapıyor"
05 Mayıs 2017 Cuma 09:45

Sahte güneş gözlüğü kullanmanın güneş gözlüğü kullanmamaktan daha fazla zarar verdiğini vurgulayan Dr. Firuzan Üstüntaş Bardak, “Eğer pahalı olduğunu düşündüğünüz için orijinal güneş gözlüğü almaktan kaçınıyorsanız hiç güneş gözlüğü kullanmayın daha iyi. Çünkü gözünüze daha az zarar vermiş olursunuz” dedi.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte uzmanlar, gözlerimizi güneşin zararlı ışınlarından korumak amacıyla dışarıya çıkarken mutlaka güneş gözlüğü kullanılmasını tavsiye ediyor. Güneş gözlüğünün bir aksesuar olmadığına dikkat çeken uzmanlar göz sağlığı için kaliteli güneş gözlüğü kullanılması gerektiğini vurguladı.

Güneş gözlüğü tercihi konusunda Kıbrıs Postası’na ayrıntılı açıklamalarda bulunan Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Firuzan Üstüntaş Bardak, marketlerde, bijuterilerde ve hatta pazarda satılan güneş gözlüklerinin kesinlikle kullanılmaması gerektiğini dile getirdi. 10 TL gibi bir ücrete satılan güneş gözlüklerinin faydasından çok zararı olduğunu belirten Firuzan Üstüntaş Bardak, “bu tür ucuz gözlüklerin camlarının hiçbir özelliği bulunmuyor. Bu nedenle güneş ışığını süzmeyip direkt içeriye geçiriyor” dedi. Karanlıkta insanların göz bebeğinin büyüdüğünü belirten Bardak, “yüksek ışık altında kendini korumak amacıyla göz bebeği küçülür, takılan sahte güneş gözlüklerinde ise göz bebeği karanlık olarak algıladığı için genişler ve zararlı güneş ışınları gözün arka kısımlarına kadar ulaşır” şeklinde konuştu.

"KALİTELİ GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KULLANMAYACAKSANIZ, GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KULLANMAYIN”

Sahte güneş gözlüğü kullanmanın güneş gözlüğü kullanmamaktan daha fazla zarar verdiğini vurgulayan Dr. Firuzan Üstüntaş Bardak, “güvenilir optik ve gözlük mağazalarından kaliteli marka güneş gözlükleri tercih edilmelidir. Eğer pahalı olduğunu düşündüğünüz için orijinal güneş gözlüğü almaktan kaçınıyorsanız hiç güneş gözlüğü kullanmayın daha iyi. Çünkü gözünüze daha az zarar vermiş olursunuz” dedi.

“TERCİH EDECEĞİNİZ GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ GÖZÜNÜZÜN ÇEVRESİNİ DE KORUMALI”

Tercih edilecek güneş gözlüğü modellerininse gözün sadece göz kısmını koruyan değil şakak tarafından da gelen ışınlardan gözü koruyacak, kalın çerçeveli ve sapları da kalın modeller içinden tercih edilmesi gerektiğini belirten Bardak, zararlı UV ışınları da kesebilecek koyu renkli ve bir kısmı değil tamamı koyu renkli gözlük camlarının seçilmesi gerektiğine dikkat çekti.

“SAHTE GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ, GÖZ SAĞLIĞINI CİDDİ ŞEKİLDE BOZUYOR”

Ülkemizde katarakt oranının diğer ülkelere oranla çok daha yüksek olduğunu söyleyen Dr. Firuzan Üstüntaş Bardak, sahte güneş gözlüklerinin göz kırma oranı daha fazla olacağı için göz etrafındaki kırışıklıkları artırdığını, katarakt olma sürecini hızlandırdığını, göz eti (Pterjium) oluşma riskini artırdığını, merkezi görmeyi sağlayan sarı noktada zar (epiretinal membran) oluşumuna neden olduğu ve makula deliği oluşum riskini artırdığını ifade etti.

Kaynak : kibrispostasi.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.