Sadece erkekler renk körlüğü yaşıyor!

Renk körlüğü kalıtsal bir problem olmasına rağmen fark edilmesi çeşitli dönemlerde farklı hikâyelerle gerçekleşebiliyor. Peki, bu problemi sadece erkeklerin yaşadığını biliyor muydunuz?

Sadece erkekler renk körlüğü yaşıyor!
12 Haziran 2017 Pazartesi 17:24

Renk körlüğü erkeklerin maruz kaldığı bir problemdir, X genine bağlı geliştiği için de kadınlar taşıyıcıdır. Renk körlüğünün kız çocuklarında görülebilmesi içinse hasta erkeğin taşıyıcı bir kadınla evlenmesi gerekir böyle bir durumla karşılaşmak nadir olsa da görülebilir.

Halk arasında kırmızı ile yeşil rengi birbirinden ayırt edememe sorunu olarak bilinen renk körlüğü doğumsal bir problem olmasına karşın genellikle günlük yaşamda önemli bir sorun oluşturmadığı için fark edilmesi de zor oluyor. Renk körlüğünün kendiliğinden farkına varılması mümkün değildir. Renk körü olan kişiler, herkesin renkleri kendisi gibi gördüğünü zanneder. Doğal olarak kişinin kendisi renk körü olduğunu anlayamaz, bunun için testlere girmesi gerekiyor.

Renk körlüğü teşhisi özel renk kitapçıklarıyla uygulanır. Kişi eğer bu testlerde yer alan sayıları okuyabilirse, o renkleri görebiliyor demektir, okuyamaması ise renk körlüğü sorunu olduğunu gösterir.

Renk körlüğünde X geni faktörü

Renk körlüğü X genine bağlı gelişen bir problemdir. X geni faktörü bu problemin erkeklerde ortaya çıkmasına sebep oluyor. Kadınlar aktif olarak problemi yaşamaktan ziyade genelde taşıyıcı oluyor. Kadınlarda renk körlüğünün görülebilmesi çok nadir karşılaşılan bir durumdur. Kız çocuklarında renk körlüğünün ortaya çıkması için taşıyıcı olan bir kadınla, renk körü bir erkeğin evlenmesi gerekir.

Özel lenslerle renkleri görmek mümkün

Renk körlüğü tıbben bir hastalık değildir. Renk körlüğü sorunu olan kişiler yeşil-kırmızı tonlarını, daha doğrusu sarı tonlarının bir kısmını ayırt edemezler. Kişi renk tonlarını görür ama bazı tonları seçemez. Renk körlüğünün tedavisi için özel kontakt lensler mevcuttur, bu lensler renklerin ayırt edilmesinde, yüzde 100 olmamakla birlikte günlük hayatta son derece etkilidir.
Kaynak : doktorsitesi.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.