Röportaj Konusu: Optik Gazete Yarışmaları

Optik Gazete’de "Gözde Hatıralar" anı yarışması son hızla sürüyor. Yarışmaların arka planındaki bilgileri Optik Gazete Yöneticisi Fikret Arısoy’dan dinledik.

Röportaj Konusu: Optik Gazete Yarışmaları
16 Ocak 2017 Pazartesi 12:06

Optik Gazete’de "Gözde Hatıralar" anı yarışması son hızla sürüyor. Optisyenlik müesseselerinde yaşanmış olayların arasında çok ilginç olanlar var. Bu yarışmanın düzenlenmesine ilişkin arka plandaki bilgileri Optik Gazete Yöneticisi Fikret Arısoy’dan dinledik.

Merhaba Fikret Bey, Gözde Hatıralar’a geçmeden önce sizden Optik Gazete’nin önceki yarışmaları hakkında bilgi almak isteriz. İlk yarışmanız olan “Kontak Lenslerimi Seviyorum” hakkında bize neler söylersiniz?

Optik Gazete’nin ilk yarışması bir video yarışmasıydı. “Kontak Lenslerimi Seviyorum” isimli bu video yarışması 2013 yılının Ekim ayında başladı ve ödül töreni Mayıs 2014’te gerçekleştirildi.

Optisyenlik programı olan üniversitelerin öğrencileri arasında gerçekleştirilen “Kontak Lenslerimi Seviyorum” video yarışmasında Optik Gazete olarak; kontak lensin tanıtımına, yaygınlaşmasına ve pazarının gelişmesine hizmet ederken, sektörde çalışmak üzere eğitim alan öğrencilerin bu konudaki bilgilerinin derinleşmesini hedefledik.

Üniversitelerin optisyenlik bölümünde öğrenim gören gençlerin kontak lens hakkında bilgi, fikir ve bakış açılarının genişlemesini ve gelişimini sağlamak bu yarışmadaki temel amaçlarımızın başında geliyordu. Öğrencilerin bu kapsamda kendi araştırma, emek ve yaratıcılıklarını kullandıkları rekabetçi bir ortamda bulunmalarını destekleyerek, onlara deneyimsel öğrenim olanağı yarattık. Yarışmadaki ödüllerimizi özenle seçtik. Tüm optisyenlik öğrencilerini içine alacak şekilde planlanmış bir ödül sistemi kurguladık ve özellikle optisyenlik programı öğrencilerini kendi meslek yaşamlarına hazırlanmaya özendiren ve motive eden optisyenlik makinalarını ödül olarak belirledik ve verdik.

Yarışmanın topluma yönelik amacı da, üniversite öğrencilerinin bakış açısıyla hazırlanmış videolar kanalıyla kontak lens tanıtımını eğlenceli ve ilgi çekici bir şekilde halka sunmaktı.

İlk çalışma olarak güzel bir başarı yakaladığımızı düşünüyorum. Bu yarışmanın gala yemeğinde kazanan yarışmacılara Kalıpsız Otomatik Cam Kesme Makinası, Kalıplı Otomatik Cam Kesme Makinası, Dijital Fokometre, Matkap Seti, El Taşı gibi profesyonel yaşamda kullanılacak makinaların yanı sıra mansiyon olarak da iPad ve iPhone ödüllerimizi takdim ettik.

İkinci yarışmanın katılımcı kitlesi ve konusu daha geniş kapsamda yapılmıştı. Bununla ilgili de bilgi verebilir misiniz?

İkinci yarışmanın ismi “Gözlüğüm ve Kontak Lensim Benim Vazgeçilmezlerim” idi ve bu video yarışmamız da 2014 yılının Kasım ayında başladı, 19 Mayıs 2015’da ödül töreni gerçekleştirildi.

Bu yarışmayı da optisyenlik müessesesi sahibi ve çalışanları ile optisyenlik programı öğrencilerine yönelik düzenledik. Konuyu da genişletip gözlüğü de konuya dahil ettik. Ve çıtamızı yükselterek birinci olan katılımcıya Hyundai i10 araba ödülü vereceğimizi ilan ettik ve Mayıs ayında ödülümüzü takdim ettik. İkinciye Otomatik Kesme Makinası, üçüncüye Kalıpsız Cam Kesme Makinası, dördüncüye Kalıplı Cam Kesme Makinası ve beşinciye fokometre verdiğimiz bu yarışmada mansiyon ödüllerimizin de sayısını arttırdık ve 4 kişiye de iPad ve iPhone ödülü takdim ettik.

Bu arada her iki yarışmamızda da tüm katılımcılara optisyenlik aletleri içeren minik armağanlar vermeyi ihmal etmedik. Yarışmamızı destekleyen kurum ve kişilere plaket dağıttık.

Bunları anlatırken aslında bu çalışmaların ne kadar ince detaylarla hazırlandığını ve sektörümüzle ilgili farkındalık yaratmak için ne kadar özen gösterildiğini vurgulamak istiyorum.

İkinci yarışmamızda da temel amacımız toplumun dikkatini gözlüğün ve kontak lensin sağlık ürünleri olduğuna çekmekti. Kaliteli gözlük camı ve doğru şekilde kontak lens kullanmanın önemini vurgulamaya; güneş gözlüğü ve renkli lenslerin dahi kozmetik ürün olarak değil, sağlık ürünü olarak görülmesini sağlamaya ve bu ürünlerin optisyenlik müesseselerinden satın alınması gerektiğini anlatmaya çalıştık.

Katılımcılardan çekilen videoları bu amaç doğrultusunda hazırlamalarını istedik. Ve oylamanın halka açık şekilde yapılmasını istememizin bir tek gayesi vardı: Daha çok kişiye izlettirmek ve bu yolla toplumun dikkatini bu konulara çekmek.

Neden? Çünkü biz Optik Gazete olarak organize ettiğimiz video yarışmamızda da yazılarımızda, haberlerimizde ve tüm çalışmalarımızda olduğu gibi ilkelerimizi daima en ön planda tutuyoruz. Ve 5193 sayılı “Optisyenlik Hakkında Kanun”umuzun birinci ve en temel maddesi olan “toplumun ve fertlerin göz sağlığı önceliklidir” düsturu uyarınca her ne çalışma yaparsak, önce halkı bilinçlendirmek görevimizi yerine getiriyoruz. Video yarışmalarımızda da önceliğimiz her zaman budur.

“Gözlüğüm ve Kontak Lensim Benim Vazgeçilmezlerim” yarışmasına katılımın %39’u optik mağazalardan ve %61’i ise üniversitelerden oldu.



2016 Yılında planlanan “Mercekten Yansıyanlar” yarışmasını ise iptal ettiniz. Bu yarışmanın kurgusu nasıldı ve neden iptal edildi?

Mercekten Yansıyanlar en geniş çaplı tuttuğumuz video yarışmasıydı. Buna 18 yaşını geçen herkes katılabilir dedik. Bu yüzden de bir katılım kotası bildirdik. Bu yarışmada da Hyundai i10 araba, motosiklet, HongKong Optik Fuarına iki kişilik tüm masrafları dahil seyahat, dijital fokometre, iPhone, Apple Watch gibi yine çok çekici ödüller ilan ettik. Ancak belirlenen sürede yapılan video başvurusu beklenenin çok altında oldu.

Özellikle optisyenlik müesseselerinden katılım yok denecek kadar azdı. Oysa biz Optik Gazete olarak yaptığımız her çalışmayı önceliği yerel bağımsız optisyenlik müesseselerine vermek suretiyle onları güçlü kılmak adına yapıyoruz. Bu kadar özenle hazırlanan bu etkinliklere bu kadar duyarsız kalınması sektörümüz açısından hem üzücü, hem düşündürücü.

Tabii ki iptal ettiğimiz bu yarışmaya inanarak video göndermiş katılımcıları unutmayarak onlara da bir teselli armağanı olarak tablet gönderdik. Üç senedir öğrencilerin bu yarışmaya katılımını destekleyen üniversitelerimizden birine dijital fokometre bağışında bulunduk ve diğer üniversitelere de okuma eşelleri gönderdik. Aslına bakarsanız iptal etmek en çok bizi üzdü ama sponsorlarımızın da bu konudaki yatırımlarını korumamız gerektiğini düşündük.

Optik Gazete yine de durmuyor ve etkinliklerine devam ediyor. “Gözde Hatıralar” isimli anı yarışması çok sevildi, sürekli hatıralar yayınlanıyor.

Evet gerçekten de “Gözde Hatıralar” çok sevildi. Anılar gelmeye devam ediyor. Ben de her gün yayınlanan anıları keyifle okuyor, kimlerin ödül alacağını heyecanla bekliyorum.

Sanırım yazmak video çekmekten daha kolay geliyor herkese. İyi ki de öyle, çünkü ne kadar güzel anılar okuyoruz. Yaşananlar bireysel olmaktan çıkıp herkesin okuyup gülümseyeceği, hüzünleneceği, bir şekilde duygu paylaşımı yaşayabileceği bir hale geliyor.

“Gözde Hatıralar”ın tanıtımında değişik bir yol izledik. Onedio yapısı üzerinde eğlenceli bir sosyal medya yayını hazırladık. "Bir Gözlükçüyü Çılgına Çevirmenin 11 Yolu" ismi altında gülümseten olayları sıraladık.  Onedio tarafından paylaşıldığı gibi biz de Optik Gazete olarak paylaştık ve sektör mensuplarımızın gülümseyerek yarışmadan haberdar olmalarını sağladık. Bu anlamda yeni nesil uygulamaları da takip edip sektörümüze katkı sağlayacak olanlarına elimizden geldiğince yer veriyoruz.

“Gözde Hatıralar” yarışmamız halen devam ediyor. Tüm okurlarımızın katılımını bekliyoruz. Her zaman olduğu gibi sosyal medyada en çok paylaşılan hatıraların alacağı ödüllerin yanında bir de belirlediğimiz Jüri’nin seçeceği hatıralara verilen ödüller olacak. Tıklama ile kazanacak yarışmacılara iPhone 7, iPhone 6, iPad, Samsung Galaxy A5, Samsung Galaxy J7 gibi çekici ödüllerin yanı sıra, jüri oylamasında sıralamaya girenlere de Huwitz Fokometre HLM 7000, Tuscany Fokometre 760, Dijital Matkap DM3G, Fotoselli El Taşı SMH, Nilör SMV3 gibi profesyonel optisyenlik makinaları verilecek.

2016’da Optik Gazete’de başka etkinlikler de olacak mı?

Sektörümüz mensuplarının iş alanımızla ilgili güncel haberleri daha yakından takip etmesini, toplumun da sağlık birimi olan optisyenlik müesseseleri hakkında daha fazla bilgilenmesini ve göz sağlığı konusunda daha bilinçli ve duyarlı davranmasını sağlayacak her konuda sürekli düşünüyoruz, beyin fırtınaları yapıyoruz. İyi olduğuna inandığımız her fikri uygulamak için de tüm koşulları zorluyor ve elimizden geleni yapıyoruz. Yapmaya da devam edeceğiz. Bu noktada herhalde tam da söylenecek söz -artık söz söyleme dağarcığımıza yerleşmiş olan bir deyimle- “bizi izlemeye devam ediniz…”

Bu değerli bilgiler için çok teşekkür ederiz.

Ben teşekkür ederim.
 


 
 
 
 
 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.