Okul Öncesi "Sağlık Kontrolü" Uyarısı!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzman Dr. Atiye Gündüz, okul öncesi yapılacak genel göz taramaların önemine değindi.

Okul Öncesi "Sağlık Kontrolü" Uyarısı!
18 Eylül 2017 Pazartesi 12:41

Medicana International Samsun Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzman Dr. Atiye Gündüz, okul öncesi yapılacak genel taramaların, çocukların verimli bir okul dönemi geçirmesine katkıda bulunacağını ve böylece erişkin dönemde karşılaşılabilecek pek çok hastalığın önleneceğini bildirdi.

Gündüz, yaptığı yazılı açıklamada, okula başlamadan önce çocukların sağlık kontrollerinden geçirilmesi gerektiğini hatırlattı.

Okul öncesi check-up'ın çok önemli olduğunu işaret eden Gündüz, "İlk adım, doktor muayenesi ile başlar. Kilo ve boy ölçümü yapılarak çocuğun büyümesi değerlendirilir. Ayrıntılı sistemik muayene ve tansiyon ölçümü yapılır. Tam kan sayımı, demir düzeyi, tam idrar tahlili, kan kolesterol-lipid düzeyi, dışkıda parazit incelemesi, ailesel hikayeye göre açlık kan şekeri bakılır. Çocuğun aşı bilgileri veya aşı kartı doktorla paylaşılmalıdır. Eksik aşılar varsa okul öncesi dönemde mutlaka yapılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Çocukların sağlıklı büyümesi için tiroid hormonu takibinin önemli olduğunu vurgulayan Gündüz, tiroid bezinin az çalışması durumunda çocukta şişmanlıkla birlikte yorgunluk, yavaşlık, çok çalışması durumda ise zayıflık ve sinirlilik hali geliştiğini aktardı.

Gündüz, şunları kaydetti: 

"Doğumdan kısa bir süre sonra bebeklere yapılan işitme testinin, okul öncesi tekrar edilmesi gerekmektedir. Bir kulak burun boğaz uzmanı tarafından çocuğun hangi sesleri nasıl işittiği kontrol edilmelidir. Çocuklardaki işitme kaybının çoğu okul çağından önce gelişir ve hem konuşma hem de dil gelişiminde gecikmeye neden olur. Bu nedenle 4-5 yaşlarında ve okul çağında işitme fonksiyonunun değerlendirilmesi gerekir. Okula başlamadan önce yapılacak göz taramaları ile çocukta görme tembelliği, şaşılık ya da yüksek derece kırma kusurları olup olmadığı saptanmalıdır. Kırma kusuru olan veya kayma olan gözün iyi görebilmesi için erken yaşta gözlükle veya ameliyatla düzeltilmesi gereklidir. 9-10 yaşına kadar tedavi edilmeyen, kırma kusurları ve şaşılık sonucu gelişen göz tembelliğinin ileri yaşlarda tedavisi mümkün olmamaktadır. Göz sağlığı iyi olmayan çocukların huzursuz, hırçın ve derslerinde başarısız olduğu da unutulmamalıdır."

Gündüz, öte yandan diş kontrolü, alerji testi gibi konularında önemsenmesini istedi.

Kaynak : haberler.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.