Miyopi görülme oranı Türkiye'de yüzde 65'lere çıktı

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Fatma Caner Genişoğlu, miyopi hastalığının son yıllarda ciddi bir artış gösterdiğine dikkat çekti.

Miyopi görülme oranı Türkiye'de yüzde 65'lere çıktı
10 Şubat 2017 Cuma 17:34

MERSİN'de Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Fatma Caner Genişoğlu, miyopi hastalığının son yıllarda ciddi bir artış gösterdiğine dikkat çekerek, Türkiye'de miyopi görülme oranının yüzde 65'lere çıktığını söyledi.

Uzağı net görememe olarak adlandırılan miyopinin, teknolojinin ilerlemesiyle çağın hızla yaygınlaşan bir tehdidi haline geldiğini söyleyen Dr. Fatma Caner Genişoğlu, akıllı telefon-tablet aktiviteleri ile miyopinin ortaya çıkma yaşının 3 buçuk yaşına kadar gerilediğini kaydetti. Okul dönemindeki çocuklarda okul dışında tablet ve telefon kullanımının çok yaygınlaştığına işaret eden Genişoğlu, "Yetişkinlerde de hem iş hem sosyal medyadan dolayı uzun süre telefon ve bilgisayar ekranına bakmak ciddi anlamda riski artırdı. Miyopiye karşı acil önlem almak şart. Göz sağlığını korumak için alınması gereken önlemlerin en başında elinizdeki bir cisme en az 40 santimetre uzaktan bakmak geliyor. Cep telefonu elimizden düşmez oldu. Öncelikle çocukların göz sağlığı açısından 7 yaşından önce cep telefonu ve tabletle tanıştırılmaması gerekiyor. Cep telefonuna, laptop, bilgisayar ve tablete en az 40 santimetre mesafeden bakmak çok önemli. Elinizdeki objeyi burun ucundan itibaren 2 karış mesafeden az kendinize yaklaştırmamaya özen gösterin" dedi.

Kişilerin artık sosyal medyada çok uzun zaman geçirdiğini ve bu süre zarfında göz sağlığının olumsuz yönde etkilendiğini de sözlerine ekleyen Genişoğlu, "Siz siz olun sosyal medyada aralıksız ve uzun zaman geçirmeyin. Akıllı cihazların yaygınlaşması ile günlük hayatta her boşlukta yakına bakıyoruz ki bu durum miyopinin erken ortaya çıkması, varsa da hızlı ilerlemesine yol açıyor. Beraberinde yanma, batma ve kızarıklık gibi göz kuruluğu belirtileri de yaşanıyor. Ayrıca okul döneminde olan çocuğunuz varsa, hafta içi ders dışı aktivitelerin dışında tablet ve telefon kullanımını kısıtlayın. Hafta sonu 1 saatlik kullanımı 15 dakikalık periyodlara bölün" diye konuştu.

Kaynak : hurriyet.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.