Kontak Lens Kullanımıyla İlgili Tüm Doğruları Öğrenin!

Lens kullanmaya muhakkak uzman bir doktorun muayenesiyle göz yapınıza uygun olup olmadığının kontrol edilmesi sonucunda başlamalısınız.

Kontak Lens Kullanımıyla İlgili Tüm Doğruları Öğrenin!
21 Temmuz 2017 Cuma 10:15

Göz bozukluğu yaşayan hastaların önceden tek bir seçeneği vardı o da gözlük kullanmak. Zamanla ilerleyen teknolojinin de katkısıyla kontak lens tedavüle geçti. Ancak çok uzun süre yaygın bir kullanım gerçekleşmedi. Hastalar alışılagelmiş olan ve daha normal görünen gözlük kullanımından vazgeçmek istememiş olacak ki kontak lensin yaygınlaşması zaman aldı. Son zamanlarda popüler hale gelmiş olmasının en önemli sebeplerinden biri de kolay kullanımı, rahatlığı, korkulacak bir şeyin olmaması gibi bilinçlenmeye bağlayabiliriz. Halen kontak lens kullanan birinin “nasıl takıyorsun onu, ben gözüme hayatta dokunamam, acımıyor mu, düşmüyor mu, gözüne yapışmıyor mu” gibi sorulara maruz kaldığından emin olabilirsiniz. Umarız bir gün kafalardaki bütün soru işaretlerinin giderildiği zamanlara da ulaşabiliriz.

Bütün bunların dışında bir de göz rengini değiştirmek isteyenlerin, estetik için uyguladıkları lens kullanımını görebiliyoruz.

Lens kullanmaya muhakkak uzman bir doktorun muayenesiyle göz yapınıza uygun olup olmadığının kontrol edilmesi sonucunda başlamalısınız.

Neden Kontak Lens Tercih Etmeliyim?

Lens tercih etmenizin başlıca sebeplerinden biri kendi gözünüzle dünyaya bakıyormuş hissi vermek. Yani eğer gözlükle kendinizi, görüşünüzü kısıtlanmış hissediyorsanız ve gözlük takmaktan soğuyorsanız lens takmayı denemelisiniz.

Gözlükle güzel görünmediğinizi hissediyorsanız, kendinize yakıştırmıyorsanız ve gözlük takmadığınızda görmede problem yaşıyorsanız yine lens kullanmayı deneyebilirsiniz.

Yağmurda veya karda gözlük camındaki damlalardan rahatsızsanız, soğuktan sıcağa geçişte gözlük camının buharlaşması sorunundan artık kurtulmak istiyorum diyorsanız lensi mutlaka denemelisiniz.

Gözlük tercihine göre değişse de kulağınızın ve burnunuzun ağrımasına, ağırlık yapmasına sebep oluyorsa lens kullanarak bundan kurtulabilirsiniz.

Renkli lens kullanmak isteyenler ama kararsız kalanlar ise göz renklerinde değişiklik istiyorsa, keşke renkli göze sahip olsaydım diyorsanız lens kullanmaktan çekinmeyin.

Kontak Lens Çeşitleri

Birden fazla lens çeşidi vardır. Günlük lensler, aylık lensler, miyop, hipermetrop, astigmat lensleri vs. Bu konudaki bilgileri uzmanından gerekli bilgileri alarak öğrenebilirsiniz. Göz doktorunuz göz yapınıza uygun olan lens çeşidiyle ilgili size mutlaka bilgi verecektir. Siz de buna göre bir tercih yapabilirsiniz.

Kontak Lens Nasıl Takılır?

Çoğu kişinin çekindiği, yapamadığı bir işlem gibi görünüyor ancak oldukça basit. Zaten birkaç kullanımdan sonra bilinenin aksine zor olmadığını etrafınızdakileri anlatmaya başlayacaksınız.

Öncelikle lensi sağ elinizin orta parmağına iç kısmı açık kalacak şekilde yerleştiriyorsunuz. Sonra sol gözünü parmaklarınızla açarak (bu sırada gözünüzün yukarı doğru bakıyor olması gerek) elinizdeki lensi yerleştiriyorsunuz. Aşağı doğru baktığınızda lensiniz yerini almış olacak. Aynı işlemi sağ gözünüzde de uyguluyorsunuz. Anlatırken zor gibi görünse de yaparken bir dakikanızı bile almayacak.

Peki çıkartırken ne yapıyoruz ondan bahsedelim. Gün içinde birçok mikroba maruz kalan eller gözlere asla sürülmemeli. Ellerinizin temiz ve kuru olmasına dikkat etmeliyiz. Lensi hafif hareketlerle tutup çektiğinizde kolay bir şekilde elinize gelecek. Burada dikkat etmeniz gereken ise lensi ters çevirmemelisiniz. Çıkardığınız lensi temiz bir solüsyonun içine koymalısınız.

Kontak Lens Temizlemek

Lensinizi mutlaka iki üç günde bir (lens çeşidine bağlı olarak) temizlemeniz gerekli. Dışarı çıkarken de muhakkak yanınızda lens temizleme malzemelerini bulundurmanızı öneririm. Çünkü açık havada toz kaçması gibi olasılıklar olduğu için batma sorunu yaşayabilirsiniz. Böyle durumlarda hemen lensinizi solüsyonuna koyup gözlerinizi su ile yıkamalı biraz beklemelisiniz.

Bunun dışında gözlerinizi dinlendirmeniz açısından da sürekli gözde bulunan lensi en azından evde olduğunuz zamanlarda çıkarıp gözlerinizin dinlenmesini ve hava almasını sağlayabilirsiniz.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Denize ve havuza girmek istiyorsanız çok dikkat etmeniz gerekir. Uzmanlar girilmemesi konusunda uyarıyor. Sebebi ise gözlerinizin mikrop kapma ihtimali sonucunda göz rahatsızlıkları geçirmeniz. Ancak mecburum başka türlü giremem diyorsanız en azından birkaç şeye dikkat etmeniz gerekir:

Kaliteli, su geçirmeyen bir deniz gözlüğü ile su altına dalmadığınız sürece ve denizden her çıktığınızda lenslerinizi temizlerseniz mikrop kapma ihtimalini aza düşürmüş olursunuz.

Duş alırken de mümkün olduğunca lensinizi çıkararak almanız daha korumacı olacaktır.

Bunun dışında makyaj yaparken ve çıkarırken göz kısmı en hassas noktanız olmalı. Makyaj malzemelerinin lensinizle temas etmemesine özen gösteriniz.

Son olarak lens kullanımı sizi korkutmasın keşke bu zamana kadar lens kullanmayı deneseydim diyeceğinize eminim. Fakat lens kullanımının biraz titizlik gerektirdiğinin farkındasınız artık. Yapabilirim diyorsanız bunları unutmayın yoksa sizin için eziyete ve göz hastalıklarına yol açabilir.

Kaynak : modaisteburada.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.