Keskin gözlerin sırrı!

Katarakt ve sarı nokta gibi körlüğe kadar ilerleyebilen hastalıklardan korunmak için bazı gıdaları özellikle tüketmek gerekiyor. Dr. Cem Selvi, keskin gözler için vitamin ve mineral deposu besinleri tek tek sıralıyor....

Keskin gözlerin sırrı!
05 Temmuz 2017 Çarşamba 14:26

Göz sağlığını koruyan,  ve sarı nokta gibi körlüğe bile yol açan hastalıklara karşı beslenme önemli rol oynuyor. Kudret Göz İstanbul Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Selvi, besinlerin nı korumadaki önemine dikkatleri çekerek dost gıdalar konusunda önemli bilgiler veriyor. "Havucun gözlerimiz için önemli olduğu çocukluğumuzdan beri bildiğimiz bir gerçek" diyen Dr. Selvi, şöyle devam ediyor:

KORUYOR DURDURUYOR 
"Fakat havucun yanı sıra göz sağlığının korunmasında faydalı birçok besin daha var. Bunlar sadece gözleri korumakla kalmıyor, var olan hastalığın ilerlemesini de önleyebiliyor. İşte bu besinlerin bol bol tüketilmesini öneriyoruz. Tabii ki bunları tüketirken genel sağlığımızı etkileyen mevcut sistematik hastalıkları ve taşıdığımız hastalık risklerini de göz önünde bulundurmamız ve doktorumuzu bilgilendirmemiz gerekiyor."

ÇAY-KAHVEYE DİKKAT!
Dr. Cem Selvi, katarakt, sarı nokta ve göz kuruluğu gibi hastalıklardan korunmak için yapılması gerekenleri anlattı: "Omega 3, selenyum, zeaksantin, lutein, çinko, A, C, E vitaminlerini göz sağlığımızı koruyan kahramanlar olarak adlandırabiliriz. Bu vitamin ve minarelleri içeren besinleri tüketmek, görme yeteneğini ve görme keskinliğini korur. Ayrıca makula dejenerasyonu olarak bilinen sarı nokta hastalığı, katarakt, göz kuruluğu gibi hastalıkların gelişme riskini azaltır. Sağlıklı gözler için bol su tüketmek, kahve, çay gibi kafein içeren sıvı tüketimini sınırlamak gerekir. Sigaradan da uzak durmak önemlidir."

MEYVE ŞEKERİ KOLESTEROLÜ YÜKSELTİR
Kataraktın ve sarı nokta hastalığının koruyucu tedavisinde C vitaminli besinlerin tüketilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Cem Selvi, "Ancak genel sağlık durumuna dikkat etmek gerekir" dedi. C vitamini deposu portakal, kivi ve mandalina gibi meyvelerin fruktoz denen meyve şekeri içerdiğini belirten Dr. Selvi şu uyarıda bulundu: "Fazla meyve tüketimi fruktoz alımının artmasına bağlı olarak kötü kolesterolü yükseltir. Kalp-damar ve diyabet hastaları C vitaminini meyvelerden değil sebzelerden almalıdır."

YİYELİM GÖRELİM

●Omega-3: Uskumru, orkinos, somon, ton balığı, sardalya ve balık yağı Omega-3 zenginidir. Mevsiminde tüketmek yararlıdır. 

● Selenyum: Ayçiçeği, somon, uskumru, istiridye, karides gibi deniz ürünleri, kırmızı et, böbrek, karaciğer, hindi eti, tavuğun göğüs eti selenyum bakımından zengin besinler. Soğan, sarımsak, yulafta da selenyum bulunuyor. 

● Zeaksantin ve Lutein: Özellikle koyu yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunur. Kara lahana, ıspanak, brokoli, brüksel lahanası, yeşil fasulye, kivi, mısır, yumurta sarısı zeaksantin ve lutein yönünden zengin gıdalardır. 

● Çinko: Çinko bakımından zengin olan besinlerin başında kırmızı et, istiridye, buğday tohumu gelir. Kaju fıstığı, fındık, kabak çekirdeği gibi kuruyemişler de iyi birer çinko kaynağıdır. Sebzelerden bezelye, ıspanak, mantar, bamya çinko içerir. Baklagillerden nohut, süt ürünü olarak da yoğurt ve kefir çinko zenginidir. 

 A vitamini: Hayvansal gıdalarda bulunan A vitamini 'retinol' olarak anılır. Balık yağı, karaciğer, böbrek, süt, peynir, yoğurt, tereyağı ve yumurtada bulunur. Sebzelerde ise A vitamini yani beta karaten havuç, tatlı patates, portakal, mango, kayısı, kavun, kabak, ıspanak, lahana, karalahana, brüksel lahanası, marul, brokoli, kırmızı ve yeşil biberde bolca vardır. 

● E Vitamini: Ispanak, pazı, kabak, fındık, fıstık, badem, kivi, avokado, karides, alabalık, buğday, buğday tohumu yağı, badem yağı, kanola yağı, aspir yağı, ayçiçek yağı gibi bitkisel yağlar E vitamini içermektedir. 

● C vitamini: Brokoli, dolmalık biber, acı biber, çilek, karnabahar, Brüksel lahanası, kivi, kavun ve limon, portakal, greyfurt ve mandalina gibi turunçgiller C vitamini deposudur..

Kaynak : takvim.com.tr

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.