İnternetten alınan lens ve solüsyonlar göz sağlığı açısından sakıncalı!

Optisyenlik müessesesi olmayan veya internetten alınan lens ve solüsyonlarının göz sağlığı açısından son derece sakıncalı olduğunu ifade eden Birimoğlu Optik ‘in sahibi Kamil Birimoğlu, “Bundan dolayı Sağlık Bakanlığı optisyenlik müessesesi olmayan yerlerde ve internette lens satışını yasakladı” dedi.

İnternetten alınan lens ve solüsyonlar göz sağlığı açısından sakıncalı!
11 Mayıs 2017 Perşembe 10:10

Kontak lensin kornea ve sklera gibi gözün dış yüzeyi üzerine yerleştirilebilen, kırma kusurlarını düzeltme veya bazı göz hastalıklarını tedavi edici amaçlarla kullanılabilen protezler olduğunu belirten Birimoğlu, “Son yıllarda kontak lens teknolojisi çok gelişti ve lenslerin kullanımını kolaylaştıran ve kullanım süresini uzatan yeni tasarım ve materyaller geliştirildi” şeklinde konuştu.

Yumuşak lenslerden daha dayanıklıdır

“İki çeşit lens olduğunu kaydeden Birimoğlu, “Bunlar gaz geçirgen sert lensler ve yumuşak lensler. Gaz geçirgen sert lenslerin kullanımının gerektiği birkaç durum dışında çoğunlukla yumuşak lensler kullanılır.Gaz geçirgen sert lensler; göze yüksek oranda oksijen geçişine izin verdiği için bu adı alırlar. Göze ilk takıldığında hissediliyor ve kullanımı belirli bir süre gerektiren bu lensler esasen yumuşak lenslerden daha dayanıklıdır” diye konuştu. 

Kontak lenslerin kozmik ve gözlük takmama faydası var.

Kontak lenslerin bazı kişiler için kozmetik faydası ve gözlük takmama rahatlığının yanı sıra optik avantajlarının olduğu vurgusu yapan Birimoğlu Optik ‘in sahibi Kamil Birimoğlu, “Yüksek dereceli kırma kusurlarında kontak lensler küçük çaplı ve kalınlıklı olmalarının yanı sıra gözün direkt üzerinden düzeltme yapmaları nedeniyle çevresel kısımlardaki görme bozukluklarını azaltırlar.Tek gözünde ameliyat veya yaralanma gibi bir nedenle lensini yitirmiş olanlara verilen gözlük camları aşırı büyütme yaptığı için hastanın kullanabilmesi zordur. Kontak lenslerde büyütme faktörü gözlük camlarına göre oldukça az ve hasta tarafından tolere edilebilir” ifadesini kullandı.

Kontak lensler sporcular içinde avantajları var.

Birimoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Böylece hasta her iki gözünü kullanabilir.Gözlüklerle çok az düzelme kaydedilebilen veya görmesi hiç düzeltilemeyen keratokonuslu veya başka bir nedene bağlı düzensiz korneası olan hastalar kontak lenslerle iyi görebilirler. Kontak lenslerin sporcular ve özel iş gereksinimleri olan kişiler için de avantajları var.” 

Lenslerin gözlüklere göre daha masraflı olduğunu ifade eden Birimoğlu, “Ancak teknolojinin gelişimi sayesinde daha hesaplı kontak lensler piyasaya sürülmekte. Yeni kullanmaya başlayanların belli bir alışma süresi olur. Bu süre yumuşak lens kullananlarda daha az, sert lens kullananlarda daha uzundur. Kontak lens kullanımında temizliğe çok dikkat etmek gerekir. Bazı göz sağlığı sorunları kontak lens kullananlarda meydana gelebilir. Lensin kullanılamadığı zamanlar olur ve bu zamanlarda gözlük kullanmak gerekebilir” ifadelerini kullandı.

Lens almadan önce Göz doktoruna başvursunlar

Lens almadan önce Göz doktoruna lens muayenesi olmak ve lens reçetesi almak gerektiğinin altını çizen Birimoğlu, “Lens reçetesiyle optisyenlik müesseselerine müracaat ederek reçeteye uygun lensleri ve lens solüsyonlarını temin edebilirler. Sağlık Bakanlığı lens satma yetkisini optisyenlik müesseselerine verdi” şeklinde açıklama yaptı.

Kaynak : gaziantepsabah.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.