İleri yaşta sık görülen göz hastalıkları!

Kornea (Saydam tabaka) ve göz kuruluğu

İleri yaşta sık görülen göz hastalıkları!
15 Eylül 2017 Cuma 11:52

Kornea gözün en ön tabakasıdır. Aslında dış ortamla ilk temas kuran göz tabakası korneayı kaplayan “gözyaşı”dır. Gözyaşı tabakası özellikle 40-50 yaşlarından itibaren eski özelliğini kaybetmeye başlar. Bunu daha çok menopoz dönemindeki kadınlar hisseder. Çünkü gözyaşının bazı tabakalarını üreten salgı bezleri hormonların etkisi altındadır. Hormonal değişimler bu bezleri etkiler ve göz kuruluğu daha sık görülür. Hipertansiyon, depresyon ve alerji ilaçları gibi bazı ilaçlar da farklı mekanizmalar yoluyla göz kuruluğunu artırabilir. Bilgisayarın sık kullanımı ise göz kırpma sayısını azaltarak göz kuruluğuna neden olabilir.

Göz kuruluğunun en sık bulguları gözlerde batma, yanma, kaşınma ve yabancı cisim hissidir. Tedavisi genellikle gözyaşı damlalarıdır. Yetersiz kaldığı durumlarda anti-enflamatuar damlalar, gözyaşı jelleri veya gözyaşı kanal tıkaçları gibi çözümler mevcuttur. Korneada sık görülen diğer yaşlılık bulguları da korneanın dış çevresinde beyazlaşmaya neden olan “yaşlılık halkası (arcus senilis)” ve gözün beyaz kısmından korneaya doğru uzanan “kuş kanadı (pterjiyum)”dır. Bu iki durum da uzun süreli olarak güneşin zararlı UV ışınlarına maruz kalınması sonucu oluşur.

Göz kuruluğunu önlemenin ve geciktirmenin en kolay yolu UV blokajı güvenilir güneş gözlükleri kullanmaktır. Yaşlılık halkası için genellikle tedavi gerekmez ancak kuş kanadı kornea tabakasına ilerlediğinde cerrahi müdahale gerekebilir.

Kaynak : acibadem.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.