Güneş Gözlüğü Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

İşte güneş gözlüğü seçmenin püf noktaları...

Güneş Gözlüğü Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
30 Mayıs 2017 Salı 18:10

Güneşin yüzünü göstermeye başladığı bugünlerde yine vatandaşların vazgeçilmezlerinden biri güneş lükleri olacak. Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu Eğitim ve Mevzuat Komisyonu Başkanı Eczacı Gözlükçü Sn. Taylan Küçüker güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.

1) Güneş gözlüğü uzun seneler moda, süs, aksesuar amaçlı rüzgâr kardan korunmak amacı ile kullanılmıştır. Artık günümüzde UV radyasyonunun göz ve cilt üzerindeki zararlı etkisi bilimsel olarak kanıtlanmıştır. UV radyasyonu etkisi kümülatiftir. Bu nedenle güneş gözlüğü kullanma alışkanlığının küçük yaşlardan itibaren kazandırılması gerekir. Cilt kanseri ve zamanından önce katarakt oluşmasına sebep olur. Güneş gözlüğünün moda yönünün değil sağlık yönünün öne çıkarılması gerekir. Güneş gözlüğü için yasal bir düzenleme ve Sağlık Bakanlığı eli ile denetim ve kontrollerinin yapılması zorunlu hale gelmiştir. Türkiye işporta sahte gözlük çöplüğüne dönüşmüştür. Bu görüntü ülkemize yakışmamaktadır.

2) Seçilecek güneş gözlüğü profesyonel bir destek gerektirir. Bunun için güneş gözlüklerinin işportadan değil bu eğitimi almış optisyenlik müesseselerinden Gözlükçü ve optisyenlerden alınması gerekir. Geniş terekli bir şapka ile kullanılması ile desteklenmesi yararlı olacaktır. Yazın açık renk giysiler giyilmeli, güneş vücutta “D” vitamini oluşması için gereklidir ancak UV radyasyonun yoğun olduğu öğle saatlerinde güneşlenmemelidir.

3) Güneş gözlüğü 400 nm ye kadar olan UV radyasyonunu tutmalıdır. UV radyasyonunu gözümüzle göremeyiz. Ancak zararlı etkilerini gözlemleyebiliriz. İşporta gözlüklerinin UV radyasyonunu tam olarak tutabileceğini hiç kimse garanti edemez. Güneş gözlükleri uluslar arası standartlara göre üretilmiş olmalıdır. Nereden güneş gözlüğü alırsanız alın garanti belgenizi ve faturanızı alınız. Katarak ameliyatı olanlar mutlaka güneş gözlüğü kullanmalıdır.

4) Güneş camı rengi olarak gri yeşil ve kahverengi tavsiye edilmektedir. Güneş camı trafik sinyalizasyon renklerinin algılanmasında bir problem yaratmamalıdır. İşporta gözlüklerinde bunu kimse garanti edemez. Kazalara dolayısıyla can ve mal kayıplarına sebep olur. İşporta gözlükleri hurda malzemeden üretildiği için kolaylıkla kırılır göz ve yüz yaralanmalarına neden olur. Hurda malzemeden üretildiği için cilt kanseri, alerji tahriş yapar. Kayıt dışı kaçak yollarla girdiği içinde çok büyük kamu katma değer vergisi kayıplarına neden olur.

Yasal düzenleme ile her türlü güneş gözlüğü sadece optisyenlik müesseselerinde satılmalıdır. 

Taylan KÜÇÜKER

Eczacı Gözlükçü

Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu

Eğitim ve Mevzuat Komisyonu Başkanı


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.