Gözlükçüler Neden Oda Birlik Olmak İstiyor?

Gözlükçüler Neden Oda Birlik Olmak İstiyor?
28 Şubat 2017 Salı 12:23

GÖZLÜKÇÜLER NEDEN ODA BİRLİK OLMAK İSTİYOR?
 
Bilindiği üzere, Türk Medeni Kanunu’nda;
Dernekler, kazanç paylaşma dışında, kanunlarla yasaklanmamış belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere, en az yedi gerçek veya tüzel kişinin, bilgi ve çalışmalarını sürekli olarak birleştirmek suretiyle oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kişi toplulukları;
Federasyonlar, kuruluş amaçları aynı olan en az beş derneğin amaçlarını gerçekleştirmek üzere üye sıfatıyla bir araya gelmeleri suretiyle kurulan tüzel kişi toplulukları;
Konfederasyonlar, kuruluş amaçları aynı olan en az üç federasyonun amaçlarını gerçekleştirmek üzere üye sıfatıyla bir araya gelmeleri suretiyle kurulan tüzel kişi toplulukları olarak tanımlanmıştır.
 
Bu kapsamda, federasyonlar ve konfederasyonlar aynı amaçla kurulan derneklerin üst kuruluşları olup,(ÜST YAPILANMA MODELİ) her iki üst kuruluşun da (FEDERASYON VE KONFEDERASYON) temsil yeteneğinin derneklerden daha etkili ve üstündür.

Dernek, Federasyon, Konfederasyon üye olma zorunluluğu olmayan, gönüllülük üzerine faaliyet gösterir. Başka bir ifade ile hiç kimse, bir derneğe üye olmaya ve Dernekte üye kalmaya zorlanamaz.
  
Mesleki açıdan meslek guruplarını temsil etme görevinin, Anayasa’nın 135 inci maddesine göre kurulan kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına aittir.
 
Optisyenlik/Gözlükçülük Sağlık Bakanlığının gözetim ve denetiminde çalışan çok önemli bir sağlık mesleğidir. 5193 sayılı meslek kanunumuzun amaç bölümünde, tüm sağlık mesleklerinde olduğu gibi “Toplumun ve fertlerin sağlığını koruma ”görevi bizlere de yasa ile emredilmiştir. Cam ve çerçeveden meslek bilgimizi de katarak yaptığımız gözlük geri ödeme kapsamında, ilaç ve tedavi kapsamında değerlendirilen görme kusurlarını düzelten tıbbi cihazdır. Bir sağlık gerecidir.3958 sayılı İlk meslek kanunumuz 1940 larda çıkmasına rağmen gözlükçüler, Eczacılar ve Tabipler gibi oda ve birlik olma refleksini ne yazık ki gösterememişlerdir. Devletle olan iletişimlerini derneklerle yürütmeye çalışmışlardır.
  
TÜRK OPTİSYENLERİ ODA VE BİRLİK KANUNU”NUN GEREKÇELERİ

 
Eczacı, Tabip ve Diş Hekimlerinin, Oda ve birlik olma ile ilgili ne gerekçeleri varsa Gözlükçülük/Optisyenlik mesleğimizde de aynı gerekçeler mevcuttur.

1)Cam ve Çerçeveden meslek bilgimizi de katarak yaptığımız kişiye özel Gözlük, görme kusurlarını düzelten bir optik sağlık gerecidir. Her türlü optik ürün hekim reçetesi ile optisyenlik müessesinde satılır. İlaç ve tedavi kapsamında değerlendirilen, geri ödeme sisteminde bulunan, tıbbi cihazdır. 

Gözlükçülük/Optisyenlik, Eczacı, Tabip ve Diş Hekimleri gibi, T.C Sağlık Bakanlığının, gözetim ve denetiminde faaliyet gösteren çok önemli bir sağlık mesleğidir

2)Meslektaşlarımız mesleklerini icra yetkisini, Üniversite eğitimi ile elde etmektedir. Gözlükçülük/Optisyenlik bir formasyon mesleğidir.(Eczacı, Tabip ve Diş hekimlerin de olduğu gibi)

3) Eczacı, Tabip ve Diş Hekimlerinin olduğu gibi gözlükçü/optisyenlerin de  “5193 Sayılı Optisyenlik Hakkında” özel meslek Kanunumuz vardır.
 
Ayrıca, mesleki açıdan meslek guruplarını temsil etme görevinin, Anayasa’nın
135 inci maddesine göre kurulan kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına aittir. 
  
ODA BİRLİK KANUNUNDA ÖNEMLİ GELİŞME
 
Ankara Gözlükçüler ve Optisyenler Derneği Başkanı Sayın Mahmut YETİM ve Meslektaşımız Sayın Mahmut AYDIN ‘ın girişimleri ile Sayın Başbakanımız Binali YILDIRIM 14.02.2017 tarihli AKP grup toplantısından sonra gözlükçüleri TBMM ‘de başbakanlık toplantı salonunda kabul etti.
 
Bu toplantıda Başbakanımız, Kanun maddelerinin sayısını azaltarak bir çalışma yapın getirin dedi. Başbakanımızın talimatı kapsamında hazırlanan çalışma Sayın Elitaş’a teslim edildi.
 
SAYIN ELİTAŞ ‘I TBMM’DE ZİYARETİMİZ
Türkiye’deki gözlükçü dernek başkan ve yönetim kurulu üyeleri 27.02.2017 tarihinde AK Parti grup Bakan vekili Sayın Mustafa Elitaş’ı ziyaret ederek Oda ve Birlik Kanununu ile ilgili talep ve isteklerini arz ettiler.
Sayın Elitaş Oda ve Birlik kanunu ile ilgili sürecinin Bakanlık görüşü alındıktan sonra başlatılacağını ifade ettiler.
Sıcak ve samimi şekilde geçen görüşmenin tüm sektörümüz adına hayırlı olmasını diliyoruz.
Sayın Başbakanımız Binali YILDIRIM, Sayın Mustafa ELİTAŞ, AK Parti milletvekillerimize ve oda birlik çalışmalarında öncülük ederek çalışmaları başlatan Mahmut YETİM ve Erzincanlı Meslektaşımız Mahmut AYDIN’a teşekkürlerimizi sunuyoruz.
  
Taylan KÜÇÜKER
Eczacı Gözlükçü
Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu
Eğitim Komisyonu Başkanı 

 
 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.